Rafineriye yargı engeli

Rafineriye yargı engeli -Adana 1. İdare Mahkemesinin, Yumurtalıktaki Petro Kimya ve Rafineri Sanayi Entegre Tesisleri için yapılan Çevre Düzeni Planı değişikliğini, İl Çevre Planının Büyükşehir Belediye Meclisinde onaylanmadığı i


ADANA (A.A) - Adana 1. İdare Mahkemesinin, Yumurtalıktaki Petro Kimya ve Rafineri Sanayi Entegre Tesisleri için yapılan Çevre Düzeni Planı değişikliğini, İl Çevre Planının Büyükşehir Belediye Meclisinde onaylanmadığı için iptal ettiği bildirildi.
     TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şahin Yeter, yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin bu kadar çok önemsediği bu büyük yatırımın, yasalar ve yönetmelikler dikkate alınmadan yapıldığını savundu.
     Yumurtalık ilçesinde kurulması planlanan Petro Kimya ve Rafineri Sanayi Entegre Tesisleri için yapılan 1/100000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliğine karşı, odanın açtığı davada Adana 1. İdare Mahkemesi tarafından 2 Mart 2012 tarihinde yürütmeyi durdurma ve 18 Mayıs 2012 tarih ve 2011/1834 sayılı kararla işlemin iptaline karar verildiğini ifade eden Yeter, şunları kaydetti:
     Çevre Düzeni Plan değişikliğinin 2. kez iptal gerekçesi Adana İl Genel Meclisi onayıyla birlikte Adana Büyükşehir Belediye Meclisince de onaylanması gerektiği halde, bunun yapılmamasıdır. Çevre Düzeni Plan Değişikliğinin 29.04.2011 tarih ve 2010/17 Esas Nolu kararda iptal gerekçesi de planın imza yeterliliği olan teknik elemana yaptırılmamış olmasıdır. Dava dilekçemizde plan değişikliğinin iptali için birçok gerekçe öne sürülmüştür. Ancak davanın esasına girmeden, İl Özel İdaresi Kanununun 6. maddesi C bendinde il çevre düzeni planı büyükşehir meclisinde onaylanır hükmü vardır. Bu yerine getirilmediği için yürütmeyi durdurma ve arkasından iptal kararı verilmiştir. Ülkenin bu kadar çok önemsediği bu büyük yatırımın, yasalar ve yönetmelikler dikkate alınmadan yapılan planların iptal edilmesi, bu planları yapanların ya konuya vakıf olmadıklarını ya da yasaları önemsemediğini veya biz yaptık oldu mantığıyla hareket ettiklerini göstermektedir.
     Yeter, yöneticilerin odaları ve sivil toplum örgütlerini yapılacak yatırımları engellemekle suçladıklarını iddia ederek, şöyle devam etti:
     Bu davayla ilgili olarak 1/100000 Çevre Düzeni Planı değişikliği Adana Büyükşehir Belediye Meclisinde de onaylanacaktır. Yargıya gitmemizi engellemek için bu alanların bulunduğu araziler Arazi Toplulaştırma Alanı ilan edilse de topraklarımızı korumak için hukuki mücadelemiz sürdürülecektir. Tekrar vurguluyoruz. Ziraat Mühendisleri Odası yatırıma gelişmeye karşı değildir. ZMO hangi hükümet olursa olsun her zaman yanlışlara karşı durmuş, bu ülke için gerçekleri söylemiş, söylemeye de devam edecektir.
    
     Muhabir: Zuhal Uzundere Kocalar / Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Rafineriye yargı engeli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER