Ramazanda düzenli beslenmeye önem verilmeli

Ramazanda düzenli beslenmeye önem verilmeli -Isparta Devlet Hastanesi diyetisyeni Sönmez: -İftara kahvaltı türü yiyecekler ya da çorbayla başlanması daha iyi olacaktır. Çünkü bu süreçte en çok karşılaştığımız şeyler mide rahatsızl


ISPARTA (A.A) - Isparta Devlet Hastanesi diyetisyeni Sema Sönmez, oruç tutarken de düzenli ve dengeli beslenmeye önem verilmesi gerektiğini belirterek, İftara kahvaltı türü yiyecekler ya da çorbayla başlanması daha iyi olacaktır. Çünkü bu süreçte en çok karşılaştığımız şeyler mide rahatsızlıklarıdır dedi.
     Diyetisyen Sema Sönmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ramazan ayında dengeli ve düzenli beslenmek için iftar ve sahur sofralarında 4 temel besin gurubu olan süt ve süt ürünleri, et, yumurta ve kuru baklagiller, ekmek ve tahıl gurubu ile meyve ve sebzelerin bulunması gerektiğini söyledi.
     Oruç tutanların mutlaka imsak vaktine yakın saatte sahur yapmaları gerektiğine işaret eden Sönmez, gece yatmadan önce yiyerek ya da sahurda sadece su içerek oruç tutmanın gün içinde halsizlik ve kan şekerinin erken düşmesine sebep olacağını kaydetti.
     Sönmez, Ramazan ayı boyunca en çok karşılaşan sorunlardan birinin fazla sıvı kaybı sonucu görülen yorgunluk ve halsizlik olduğunu belirterek, bu sorunun yaşanmaması için boyu gün boyu vücuttan kaybedilen sıvının iftarla sahur arasındaki sürede su, maden suyu, ayran ve meyve sularıyla telafi edilmesi gerektiğini vurguladı.
     Sahurda özellikle tok tutacak besinlere yer verilmesi gerektiğini vurgulayan Sönmez, süt, süt ürünleri ve yumurtanın, gün içinde çabuk acıkmayı engelleyeceğini dile getirdi. Sahurda kahvaltı ya da hafif sebze yemeklerine, domates, salatalık, maydanoz ve biber gibi yeşilliklere yer verilmesini tavsiye eden Sönmez, sahurda alınacak tam tahıl ya da kepekli ekmek ve yoğurtun yanı sıra fındık, badem, ceviz gibi kuru yemişlerin de gün içindeki açlık hissini azaltmaya yardımcı olacağını kaydetti.
     İftarda dikkat edilmesi gerekenlere de değinen Sema Sönmez, İftara kahvaltı türü yiyecekler ya da çorbayla başlanması daha iyi olacaktır. Çünkü bu süreçte en çok karşılaştığımız şeyler mide rahatsızlıklarıdır dedi.
     Özellikle yaz aylarında iftarda soğuk çorbalar ile başlanmasını tavsiye eden Sönmez, gün boyu boş olan mideye yüklenmemek için çorbanın ardından 10-15 dakika yemeğe ara verilmesi gerektiğini ifade etti.
     Sönmez, çorbanın ardından yine 15 dakika aralıklarla salata, daha sonra mevsim sebzelerinden oluşan hafif bir yemeğin iftar menüsü için ideal bir seçenek olacağını vurguladı.
     İftarda yağlı kızartma yerine haşlama ya da ızgara et tavsiye eden Sönmez, ayrıca iftarda ekmek ve tahıl grubundan da mutlaka bulundurulması gerektiğini anlattı.
     Tatlı tercihinin ise ağır şerbetli tatlılar yerine hafif tatlılardan yana kullanılmasını öneren Sönmez, Yemekten 10-15 dakika sonra meyve yiyebiliriz. Eğer illa tatlı yemek istiyorsak, sütlü tatlı ya da dondurma gibi alternatifleri tercih edebiliriz diye konuştu.
    
     Muhabir: Mehmet Erbek/ Durmuş Genç
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Ramazanda düzenli beslenmeye önem verilmeli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER