Ramazan sofralarının vazgeçilmezi yöresel yemekler

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi yöresel yemekler -Karabükün tarihi konakları ile ünlü Safranbolu ilçesinde ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan bükme, kara mancar, kuyu kebabı, perohi ve haluşka gibi yöresel yem


KARABÜK (A.A) - Ahmet Özler - Karabükün tarihi konakları ile ünlü Safranbolu ilçesinin yöresel tadları bükme, gözleme, kara mancar, ev makarnası ve baklavası, bazlama, su böreği, kuyu kebabı, fasulye, bamya, perohi ve haluşka özellikle ramazan ayında sofraların vazgeçilmez yemekleri arasında yer alıyor.
     Safranboluda, Ramazan ayı için yöreye özgü yemek türleri, geleneksel Türk mutfağının zengin çeşitleri ile birleştirilerek sofralara sunuluyor.
     Özellikle yaprak dolması, kara mancar, ev baklavası, kuyu kebabı, fasulye, perohi ve haluşka hazırlıkları Ramazan ayından önce başlar ve Ramazan ayı bitene kadar sofralardaki yerini alır.
     Safranbolu bükmesi, özellikle hamur işleri yönünden zengin kültüre sahip ailelerin Ramazan keyfinin önemli parçası. Kavrulmuş kıyma, ince doğranmış soğan, ıspanak veya pazı, karabiberden oluşan iç, fırınlarda pide hamuru içine konularak pişiriliyor, daha sonra üzerine tereyağı sürülerek kiren şerbeti ile birlikte ikram ediliyor.
     Etli yaprak dolması, bölgede üzüm bağları çok olduğundan asma yaprağı ile yapılıyor. Yağlı kıyma, pirinç, bulgur ince kıyılmış soğan, tuz, karabiber ve salça ile hazırlanan iç, haşlanmış yapraklara özenle sarı Özeldıktan sonra lavaşlara sarılarak ikram ediliyor.
     Peruhi ise, kare şeklinde kesilen yufka içine süzme yoğurt ve nane karışımı konulduktan sonra üçgen şekilde kapatılarak kaynayan suda haşlanır. Piştikten sonra üzerine tereyağ dökülerek servis yapılır.
     Safranbolu baklavası yaprak inceliğinde nişasta ile açılan yufkalar bez örtülere serilerek biraz kurutulduktan sonra yağlanmış tepsiye aralarına dövülmüş ceviz serperek serilir. 40-50 yufkanın üst üste konulmasıyla yapılan baklavanın diliminin kalınlığı 3 santimetre kadardır. Yıldız şeklinde kesilip üzerine eritilmiş yağ dökülür. Fırına verilir. Önceden hazırlanmış şerbeti ılıkken dökülür. Şerbet içine aldıktan sonra ikram edilir.
     Yöresel yemekler sunan iş yeri sahibi Leyla Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin geçmişten gelen çok özel bir yemek kültürünün olduğunu ve özellikle Ramazan aylarında önceden hazırlık yapılarak sunulan yemeklerin ayrı bir lezzetinin bulunduğunu söyledi.
     Ramazan sofralarının 3 asırlık tarihi mekanlarda kurulmasının yemeklerin lezzetine ayrı bir lezzet kattığını belirten Genç, sözlerini şöyle tamamladı:
     İlçemizde ramazan ayı yaklaştığında hazırlıklar başlar. Yöremize özgü yemek ve tatlılar için gerekli malzemeler temin edilir. Yemek ve tatlıları asla aileler kendi başlarına yapmaz. 3-5 aile bir araya gelir ve birlikte yapılır. Yöremize özgü 100den fazla yemek çeşidi vardır. Karadeniz mutfağının tipik özelliklerini taşıyan bazı yemeklerimiz mutfağımızın baş yemekleri arasında yer almaktadır. Gözleme, Safranbolu bükmesi, kuyu kebabı, kara mancar, yaprak dolması, yayım (ev makarnası) peruhi, bandırma, sini çöreği, çullu börek, bazlama, su böreği, ev baklavası, safranlı zerde, höşmerim, haluşka bulunabilecek yöresel yemeklerimizin başında gelir.
    
     Muhabir: Ömer Erim Bastimar
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Ramazan sofralarının vazgeçilmezi yöresel yemekler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER