Rumkale turizme kazandırılıyor

Rumkale turizme kazandırılıyor -Birçok medeniyete ev sahipliği eden tarihi Rumkalenin, turizm açısından çekim merkezi haline getirilmesi hedefleniyor -Nizip Kaymakamı Karadeniz: Sosyal tesislerden yerli ve yabancı turist


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantepin Nizip ilçesindeki birçok medeniyete ev sahipliği eden Rumkalenin, turizm açısından çekim merkezi haline getirilmesi hedefleniyor.
     Gaziantepin Nizip ve Yavuzeli ile Şanlıurfanın Birecik ve Halfeti ilçeleri sınırındaki, Urartu, Babil, Sümer, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyan yapıların bulunduğu Rumkale ve çevresi, yapılan yol ve sosyal donatılarla önemli bir kültür mirası olarak turizme kazandırılacak.
     Hazreti İsanın havarilerinden Yuhannanın Roma Döneminde mesken tutarak, kayadan oyma bir odada İncilin nüshalarını çoğalttığı yönünde rivayetlerden dolayı Hristiyanlar tarafından da kutsal sayıldığı belirtilen kalenin, özelikle inanç turizmi açısından değerlendirilmesi amaçlanıyor.
     Sarp kayalıklarla çevrili yüksek bir tepede bulunan Rumkale, tarihi kalıntıların yanı sıra manzarasıyla da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Şu anda sadece tekne turlarının yapıldığı Rumkale, ulaşım sorununun da giderilmesiyle daha çok ziyaretçi ağırlama imkanına kavuşacak.
     Nizip Kaymakamı Yaşar Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki yıl önce Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından Rumkale ile ilgili hazırlanan projelerin kabul edildiğini ve yolların yapımı için çalışma başlatıldığını söyledi.
     Çalışma kapsamında öncelikle Rumkale seyir terasına giden yolun, ardından da ulaşımı sağlayan kara yolunun yapımına başlandığını söyleyen Karadeniz, böylelikle Nizipin önemli bir turizm değerine kavuşacağına işaret etti.
     Rumkaleye yönelik çalışmanın iki aşamalı gerçekleştirildiğini vurgulayan Karadeniz, şunları kaydetti:
     İlk çalışmamız seyir terasından oluşuyor. Yapılacak sosyal tesislerden yerli ve yabancı turistler, Rumkalenin eşsiz manzarasını 150 metreden izleme imkanına kavuşacak. Bir diğer çalışma da hem ilçeden hem de seyir terasından kaleye ulaşımı sağlayacak yol. Tamamlanma aşamasına gelen yol hizmete girdiğinde ulaşımın kolaylaşmasıyla ziyaretçi sayısı da artacak.
    
     -Rumkale-
    
     Merzimen Çayının Fırat Nehrine döküldüğü yerde, dik kayalar üzerinde yer alan Rumkalede, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen yüzeysel kazılarda bazı yapılar ortaya çıkarılıyor.
     Rölöve ve restorasyon çalışmaları için projeler hazırlanan kalenin doğu ve batı bölümündeki sur duvarlarında onarım yapılırken, kuzey sur duvarlarının güçlendirilmesi ve toprakla dolu galerilerin temizlenmesi için çalışmalar sürdürülüyor.
    
     Muhabir: İrfan Aydoğdu / Veli Gürgah
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Rumkale turizme kazandırılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER