Rusya için farklı alternatif geliştirecekler

Rusya için farklı alternatif geliştirecekler -DKİB ile KTÜ işbirliğinde Rusya Federasyonuna hitap edecek doğal bitkisel karışımlı çay ürünleri ile ambalajı ön plana çıkarılan ürünler geliştirilecek -DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğ


TRABZON (A.A) - Meltem Yılmaz - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) ile Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) işbirliğinde Rusya Federasyonuna hitap edecek doğal bitkisel karışımlı çay ürünleri ile ambalajı ön plana çıkarılan ürünlerin geliştirileceği bildirildi.
     DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda dünyadaki ihracat rakamlarına bakıldığında çay üretiminin yaklaşık 235 bin ton düzeylerinde olduğunu belirterek, Türkiyenin 2012 yılında, miktar bazında 3 bin 283 ton, değer bazında ise 12.1 milyon dolarlık çay ihracatı gerçekleştirdiğini söyledi.
     Türkiyenin çay üretiminin, diğer üretici ülkelerle kıyaslandığında çok düşük seviyede kaldığını ifade eden Gürdoğan, şöyle devam etti:
     İhracat rakamlarımızdaki yetersizlik yanında çaydan yeni ürünler geliştirilmiyor. Özellikle dünyada artan sağlık bilincinin de etkisiyle gittikçe büyük talep görmeye başlayan yeşil çay dahi istenilen miktarda üretilmiyor. Bu konuda hiç bir çay üretimi olmamasına rağmen dünya çay pazarında önemli aktörler haline gelen İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Hollanda gibi ülkeler, yeşil çay ve alternatif ürünler konusunda ön plana çıkmış ve dünya ticaretinde söz sahibi olmuştur. Bu ülkeler dünyadan dökme çayı alıp kendileri işleyip, alternatif ve albenisi yüksek ürünlerde dünya ticaretinden önemli oranlarda pay almaktadır.
     Gürdoğan, çayda dünya ihracatının yaklaşık yüzde 90ından fazlasının Sri Lanka, Kenya, Çin, Hindistan, Endonezya, Vietnam ve Malawi gibi üretici ülkeler tarafından gerçekleştirildiğini kaydederek, Dünya üretiminde ilk 5 arasında yer alan ülkemiz ise aynı kulvardaki diğer ülkelerin aksine dünya ticaretinden üretimi ölçeğinde pay alamamaktadır. Diğer tarafta dünya ticaretine baktığımızda ihracatta önde gelen ülkelerin çayı, daha çok doğal ve yeşil çay olarak dünya piyasalarına sundukları, modern teknikler yanında makine kullanmadan tamamen doğal şartlar altında ürettikleri ürünlere dahi pazar buldukları görülmektedir. Biz de bunun için DKİB ve KTÜ işbirliğinde Rusya Federasyonuna hitap edecek doğal bitkisel karışımlı çay ürünleri ile ambalaj albenisi olan ve ambalajı önplana çıkarılan ürünler geliştireceğiz dedi.
     Dünyadaki çay ihracatına bakılarak bundan önemli bir fikir birliği çıkartılması gerektiğini vurgulayan Gürdoğan, şunları kaydetti:
     Çayın üretim avantajına sahip olmak artık tek başına bir güç ve potansiyel olarak görülmemeli, tüketici tercihlerine göre ürünün sunum, pazarlama, tanıtım ve tutundurma faaliyetlerinin çeşitliliğine gidilmelidir. Elbette çay ihracatımızın tek merkezli politika ve çalışmalarla artırılmayacağı her kesimin malumudur. Bunun için de bu çalışmalar yanında çayın bölge ekonomisinin olmazsa olmaz değerleri arasında yer aldığının bilinciyle bütün kesimler tarafından çayın üretiminden tüketimine kadar bütün aşamalarında çalışmalar yapılmalıdır. Çay ekim alanlarındaki birim başına verimin artırılması, yöreye uygun türlerin tescil edilmesi, üretim ve hasat yöntemlerinde modern tekniklerin geliştirilmesi, taşıma ve ürün üretim süreçlerinde dünya hijyen kurallarına titizlikle riayet edilmesi, çaydan kimyasal türevlerin üretilmesi, farklı içecek türlerinde ve gıda katkı maddelerinin üretilmesi, yan ürünlerin değerlendirilmesi bu çalışmaların önemli kısımlarını oluşturmaktadır.
    
     -Türk çayında, dünya piyasasında söz sahibi ülke konumuna gelmemiz zor değil-
    
     Gürdoğan, Türk çayının dünya pazarında büyük rağbet göreceğine inandıklarına dikkati çekerek, Türk çayının dünya pazarlarındaki ihracat potansiyelini harekete geçirip çay sektörünün gerçek değerine erişmesini sağlamalıyız. Bunun için her şeyden önce gerek üretici, gerek sanayici olarak üretim ve pazarlama politikamızı dünya gerçeklerine göre uyarlamamız ve pazarlamayı da dünya gerçekleri ve tüketici tercihleri doğrultusunda şekillendirmemiz gerekmektedir diye konuştu.
     Ürün çeşitliliğine gidilmesi ve modern bir pazarlama anlayışına geçiş için farkındalık oluşturma faaliyetlerine ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Gürdoğan, Günümüzde yaş çay üretimi olmadığı halde dünya ticaretinde söz sahibi ülke olan İngiltere örneğinde olduğu gibi etkili bir uluslararası pazarlama stratejisi izlememiz halinde, üretici ülke olmamızın da sunacağı avantajlarla dünya piyasalarında söz sahibi ülke haline gelmemiz hiç de zor olmayacaktır dedi.
    
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Rusya için farklı alternatif geliştirecekler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER