Sadık Ahmet, 17. ölüm yıl dönümünde

Sadık Ahmet, 17. ölüm yıl dönümünde anıldı


EDİRNE (A.A) - Batı Trakyada, Dostluk Eşitlik ve Barış Partisinin kurucusu Dr. Sadık Ahmet, ölümünün 17. yılında anıldı.
     Dostluk Eşitlik ve Barış Partisince Sadık Ahmetin Gümülcinenin Kahveci Mezarlığındaki kabri başında düzenlenen törene, Türkiyeden Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, CHP Edirne milletvekilleri Recep Gürkan ve Kemal Değirmendereli, CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, CHP Çanakkale Milletvekili Mustafa Serdar Soydandan oluşan heyet ile Batı Trakyalılar Derneği temsilcileri ve Gümülcine Başkonsolosu İlhan Şener katıldı. Sadık Ahmetin eşi Işık, oğlu Levent ve kızı Funda Ahmetin yanı sıra Batı Trakyalı Türklerinin de katıldığı törende, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın gönderdiği mesajlar okundu.
     Gümülcine Müftüsünün Kuran-ı Kerim okuması ile başlayan törende, Sadık Ahmetin yaşamı boyunca verdiği mücadele ile ilgili konuşmalar yapıldı.
     BBP Genel Başkanı Destici, burada yaptığı konuşmada, Türk dünyasında mücadeleleriyle bilinen Sadık Ahmeti bir önder olarak gördüklerini belirtti. Merhum Sadık Ahmetin, BBPnin merhum Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile büyük dostluğu bulunduğunu, her ikisinin de erken yaşta yaşamlarını yitirdiğini söyleyen Destici, Nedense, büyük Türk dünyasının varlığı için, Türk birliğinin kurulması için, İslamın bayrağının çok yükseklerde dalgalanması için mücadele etmiş büyük dava adamları, maalesef genç yaşta hayatlarını kaybediyor. Bunların hepsi bir dava arkadaşı, can yoldaşıydı. İster öldürülmüş olsunlar, ister takdiri ilahi sonucu hakkın rahmetine kavuşmuş olsunlar onlar birer şehittir. İster, Türkiyede, ister Kıbrısta, isterse Batı Trakyada yaşamış olsun, onlar bizim önderlerimizdir. Bu nedenle Sadık Ahmeti bir kez daha rahmetle anıyorum diye konuştu.
     AK Parti Zonguldak Milletvekili Toptan da, Sadık Ahmetin, Türk dünyasında mücadelesiyle bilinen bir lider olduğunu söyledi. Ahmetin ömürünü boşa geçirmediğini belirten Toptan, Sadık Ahmet, tarihe sığmayacak isimlerden biriydi. Gösterdiği istikametle onu takip edenlerin de tarihe sığmayacağının işaretini verdi. Bugün Batı Trakya sorunlarını konuşuyorsa ya Sadık Ahmetin çizdiği birlik ve beraberlik yolunda gidilerek çözülecek yada bir Sadık Ahmet daha çıkıp bunların önüne geçecek dedi.
     CHP Edirne Milletvekili Değirmendereli de, Batı Trakya Türk azınlığını, ulusal bilincini yitirmemiş bir toplum olarak gördüğünü kaydetti. Sadık Ahmetin, yokluğunda boşluğu hissedilen bir dava adamı olduğunu ifade eden Değirmendereli, Türkiye ve Yunanistanın Batı Trakyadaki Türk varlığını ortak bir zenginlik olarak görüp, Egede halklar arasında her boyutta ilişkilerin gelişmesi için daha fazla gayret göstermeleri gerektiğini ifade etti.
     Öte yandan, mezarlıktaki törenin ardından Gümülcinedeki tarihi Eski Camide Sadık Ahmet için mevlit okutuldu.
    
     -Sadık Ahmet-
    
     Gümülcinenin Sirkeli köyünde doğan Dr. Sadık Ahmet, Türk Azınlığın sorunlarını uluslararası alanda duyurmak amacıyla imza kampanyası başlatmış ve yayınladığı bildirilerde, Azınlığa Türk olarak hitap ettiği için, Yunan mahkemelerinde yargılanarak hapis cezasına mahkum edilmişti.
     Batı Trakyada iki kez bağımsız olarak milletvekili seçilen ve 1993 yılında seçim yasasına getirilen yüzde 3lük barajın ardından Batı Trakya Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisini kuran Sadık Ahmet, 24 Temmuz 1995 tarihinde Gümülcineye bağlı Susurköy yakınlarında otomobilinin Yunanlı bir çiftçinin kullandığı tarım aracına çarpması sonucu hayatını kaybetmişti.
    
     Muhabir: Necdet Uybaş/Cihan Demirci
     Yayıncı: Neşat Ergül
<< Önceki Haber Sadık Ahmet, 17. ölüm yıl dönümünde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER