Sanaroma Müzesinin farkını dünya fark edecek

Sanaroma Müzesinin farkını dünya fark edecek -Eskişehire, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında kazandırılması planlanan Sanaroma Müzesinin, dünyada ilk olacağı bildirildi -Vali Koçdemir: Sanaroma Müzesi, dünyada ilk olac


ESKİŞEHİR (A.A) - Oktay Özden - Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında kente kazandırmayı planladıkları Sanaroma Müzesinin, dünyada ilk olacağını bildirdi.
     Koçdemir, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti hazırlıklarını, AA muhabirine değerlendirdi.
     Kente kazandırmayı planladıkları temel eserlerden birinin Sanaroma Müzesi olduğunu açıklayan Koçdemir, Sanaroma Müzesi, dünyada ilk olacak. Benzerleri var, ama bizim konseptimizde bir benzeri yok. İstanbul Fetih 1453 Panorama Müzesine benzer, ama aynı mekanda çok sayıda gösterim ve sergilemenin yapılabileceği bir müze olacak dedi.
     Koçdemir, müzede, 1900lü yılların başındaki Odunpazarının, bölgedeki bir caminin şerefesinden seyrediliyormuş gibi kubbe ve yuvarlak bina içinde sergilenebileceğini belirtti.
     Sanaroma Müzesinde tarihi anların da canlandırılacağını anlatan Koçdemir, Tarihi olayların en çarpıcı, hatırda kalan anları alınacak. Mesela, Yunus Emrenin Taptukun kapısında kıvrılıp onun bastonuna takıldığı an, ya da Hacı Bektaş Veli Hazretlerinin buğday mı, nefes mi ister- diye alıcı karşılığında ne istediğini sorduğu an, İstanbulun Fethinde, Fatihin Topkapıdan şehre girişi, ya da Ulubatlı Hasanın bayrağı çekişi, öyle bir anı alıp, 10-20 dakikalık bir bölümde bunu canlandıracağız. Bunlarla ilgili Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansından (BEBKA) fizibilite çalışmalarını yaptık. Çok fizibil, ekonomik açıdan da çok karlı yatırımlar olduğu sonucuna varıldı. Belki BEBKA da bunlardan birini destekleyecek diye konuştu.
    
     -Türk kültür mirasının önemli yapı taşlarından biri olacak
    
     Koçdemir, diğer bir projelerinin 21. yüzyıla yakışan bir külliye olduğunu ifade etti.
     Kent merkezinde ciddi, güzel bir kütüphane olmadığını dile getiren Koçdemir, şunları kaydetti:
     Bu kütüphane binası, yanında müştemilatıyla birlikte inşa edilip Selçuklu mimarisi tarzında Eskişehire kazandırılacak. Burası aynı zamanda Türk Kültür Mirası Araştırma Enstitüsü olacak. Tabii İstanbul kökleşmiş büyük bir yer. Oradaki kütüphaneleri belki geçemeyiz ama bizim hedefimiz, Türk kültür mirasıyla ilgili araştırma yapmak isteyen birisi olduğunda bir Eskişehire de uğrasaydım demesini sağlamaktır. Burada, Türk kültür mirasının bugünkü bir külliyatı hazır bulunacak. Semerkant ve Buharadaki yazma eserlerin tıpkı basımları, keza Anadolu harflerine bizim Latin harflerine kazandırılmış biçimleri, Türk Dünyası dediğimizde en iyi yönetmenlerin filmlerinin birer kopyası, en iyi müzisyenlerin bestelerinin birer kaydının, en iyi yazarların yazdığı romanların burada birer nüshalarının olması gibi hususlarla bu kütüphane, Türk kültür mirasının önemli yapı taşlarından biri olacak.
     Koçdemir, bunun yanında çok sayıda yayın ve yapım faaliyeti düşündüklerini aktararak, Kitap, animasyon, film, belgesel gibi. Bunlarda önümüzdeki yıl hem Eskişehiri tanıtma bakımından hem de Türk kültür mirasının ne kadar çeşitli, ne kadar zengin, ne kadar geniş bir coğrafyada hüküm sürdüğünü, ama bu kadar geniş coğrafyada yüksek derecede bir intibak kabiliyeti varken, aynı zamanda kendi özünü nasıl muhafaza ettiğini göstermek istiyoruz. Bu çerçevede hedef kitle olarak birinci derecede 8-18 yaş grubunu, ikinci derecede 18-30 yaş grubunu seçtik. Bunlara yönelik çok sayıda yayın ve yapım faaliyeti de yine kalıcı eserler çerçevesinde planladığımız hususlar ifadesini kullandı.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Sanaroma Müzesinin farkını dünya fark edecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER