Sarımsakta hasat dönemi başladı

Sarımsakta hasat dönemi başladı


KASTAMONU (A.A) - Kastamonunun Taşköprüde şubat ayında dikilen sarımsak hasadı başladı.
     Türkiyenin sarımsak ihtiyacının yüzde 25ini karşılayan ilçede yaklaşık 3 bin ailenin tek geçim kaynağı olan sarımsak hasadı için, üreticiler ramazan dolayısıyla sahurdan sonra çalışmaya başlıyor. Büyük bir bölümü kadınlardan oluşan üreticiler, çalışmalarını öğle saatlerine kadar yaptıktan sonra tarladan ayrılıyor.
     Taşköprüde bu yıl 18 bin ton civarında hasat bekleniyor.
     Çayırcık Köyü Muhtarı Yaşar Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl aşırı yağışların sarımsağı gelişim ve kalitesi bakımından olumsuz yönde etkilediğini ifade ederek, tek temennilerinin bu yıl sarımsaktan emeklerinin karşılığını alabilme umudu olduğunu söyledi.
     Tarlalarda çalışan Necmiye Çelik, sarımsağın dikiminden hasadına kadar daha çok kadınların çalıştığını vurgulayarak, bu sene mahsullerin iyi olduğunu ifade etti.
     Güler Uçar da kızıyla birlikte sarımsak hasadında çalıştığını, iki çocuğunu sarımsaktan kazandığı parayla büyüttüğünü kaydetti.
     Bu arada, Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik, ilçede bir sarımsak borsasının olmamasının üreticinin emeğinin karşılığını almasını zaman zaman engellediğini savundu.
     Yurt dışından ithal edilen sarımsağın kaliteden yoksun olmasına karşın, fiyat olarak düşük olması nedeniyle Taşköprülü üreticilerin emeğinin karşılığını alamamasına yol açtığını ileri sürerek, tüm yetkilileri, sarımsak üreticisinin hakkını korumaya davet etti.
     Çelik, geçen yıl sarımsak üreticisinin mağdur olduğunu, bu yıl üreticinin mağdur olmaması için ellerinden geleni yapacaklarını vaat etti.
    
     Muhabir: Mehmet Tuğcu/Sinan Özmüş
     Yayıncı: Neşat Ergül
<< Önceki Haber Sarımsakta hasat dönemi başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER