Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası -Yasayla, Milli savunma iş kolu savunma ve güvenlik olarak değiştirilince özel güvenlikçilerin de sendikalı olmaya yasal hak kazandığı bildirildi -Türk Harb-İş Genel Başkanı Bayram Bo


ESKİŞEHİR (A.A) - Yıldız Gündoğmuş - TBMM Genel Kurulunda, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasa Tasarısının kabul edilmesiyle birlikte, Milli savunma olarak yer alan iş kolu savunma ve güvenlik olarak değiştirildi. Böylece çalışan 262 bin 529 özel güvenlikçi, bu iş koluna dahil olarak, sendikalı olmaya yasal hak kazanmış oldu.
     Daha önce sadece askeriyede çalışan sivil personelin üye olduğu Türk-İşe bağlı Türkiye Harb Sanayi ve Yardımcı İşkolları İşçileri Sendikasının da (Türk Harb-İş) yasayla birlikte sınırları genişledi.
     Türk Harb-İş Genel Başkanı Bayram Bozal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede 10 milyon 500 bin işçi olduğunu, bunların sadece yaklaşık 900 bininin sendikalara üye olduğunu belirterek, Ümit ediyorum çıkan bu yasa ile tüm işçilerimiz sendikal çatı altına girerler dedi.
     Yasanın olumlu taraflarının yanında benimsemedikleri taraflarınında olduğunu vurgulayan Bozal, kendi iş kolları için olumlu görüş bildirdi.
     Özellikle özel güvenlikçilerin mevcut çalışma şartlarında iş güvenceleri olmadığına dikkati çeken Bozal, özel güvenlikçileri Türk Harb-İş çatısı altına davet ederek, Özel güvenlikçilerimiz sendikalı oldukları taktirde kurallı çalışma ve iş güvenliği taahhüt ediyoruz diye konuştu.
     Yüksek maaş sözü vermediklerini dile getiren Bozal, kıdem tazminatlarının güvence altına alınması konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla görüştüklerini kaydetti.
    
     -Kimlik alan 650 bin 284 güvenlik görevlisinden, 262 bin 528i çalışıyor-
    
     Özel Güvenlik Teşkilatı Mensupları Derneği Başkanı Cengiz Kıvılcım ise 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 17inci maddesinde özel güvenlik personelinin greve katılamayacağına dair maddeyi işaret ederek, 5188 sayılı kanunumuz değişmeden, özel güvenlikçilerin sendikalı olmasının bir anlamı olmaz ifadelerini kullandı.
     Kimlik alan 650 bin 284 özel güvenlik görevlisinden, 262 bin 528inin çalıştığını belirten Kıvılcım, sektörde yaşanan işsizliğe de dikkati çekti.
     Sivil toplum kuruluşlarının özel güvenlikçilerin yaşadıkları olumsuzluklara şimdiye kadar seyirci kaldıklarını eleştiren Kıvılcım, şöyle konuştu:
     Özel güvenlik görevlileri olarak bizler devlete aitiz. Sınavımızı devlet yapar, harçlarımızı devlet alır, sağlık raporumuzu devlet verir, denetimizi devlet yapar ama iş özlük haklara gelince bizi firmalara teslim ediyor. Bu yüzden güvenlikçi arkadaşlarımız mağdur oluyorlar. Özellikle ihale zamanlarında firmalar tazminat vermemek için isim değiştiriyorlar. Bu böyle olmamalı. Firmaların isim değiştirmesi engellenmelidir. Devlet, sendikalar, herkes elini taşın altına koymalıdır.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER