Sıcak havalarda alınması gereken önlemler

Sıcak havalarda alınması gereken önlemler


MERSİN (A.A) - İl Halk Sağlığı Müdürü Aytekin Kemik, sıcak havalarda alınması gereken tedbirlerle ilgili önerilerde bulundu.
     Kemik, yazılı açıklamasında, Mersinin coğrafi konumu nedeniyle yaz aylarında sıcaklık ve nem oranındaki artışın daha fazla hissedildiğini, bu yüzden kent halkının yaz aylarında sıkça güneş çarpması gibi bazı tehlikelerle karşılaştığını belirtti.
     Gerekli önlemler alınmadığında sıcak havanın insan sağlığını olumsuz etkileyebildiğini ifade eden Kemik, özellikle 4 yaşından küçük çocukların, özürlülerin, bakıma ihtiyacı olanların, gebelerin, 65 yaş ve üzeri yaşlıların, aşırı kiloluların, açık alanda çalışanların, kronik hastalığı olanların, kalp-damar hastalıkları olanların, günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 saatlerinde mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları gerektiğini kaydetti.
     Kemik, dışarıda bulunulan saatlerde açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysilerin tercih edilmesi, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka takılması ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılması tavsiyesinde bulunarak, şöyle devam etti:
     Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir. Yoğun fizik aktivite spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her 1 saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır. Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır.
     Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmasını, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ensenin soğuk suyla ıslatılmasını veya silinmesini öneren Kemik, açıklamasında Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Kerem Kocalar
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Sıcak havalarda alınması gereken önlemler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER