Sınav ve beslenme

Sınav ve beslenme -Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Mavi: -Araştırmalar iyi kahvaltı yapan öğrencilerin sınavlarda daha başarılı olduğunu göstermiştir


GAZİANTEP (A.A) - Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülen Mavi, yapılan araştırmaların, iyi kahvaltı yapan öğrencilerin sınavlarda daha başarılı olduğunu gösterdiğini bildirdi.
     Mavi, yaptığı yazılı açıklamada, sınav ve beslenmenin önemine değinerek, insan yaşamının her aşamasında çeşitli sınavlarla karşılaşabileceğini belirtti.
     Bunlardan bazılarının yaşam biçimini şekillendirici özelliği nedeniyle önem taşıdığını ifade eden Mavi, şunları kaydetti:
     Sınav öncesi öğrenciler için en önemli öğünün kahvaltıdır. Gece boyu açlıktan sonra vücut ve beyin acil enerjiye gereksinim duyduğu için kahvaltı yapılmadığı takdirde baş ağrısı, yorgunluk, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu ortaya çıkabilir. Yapılan araştırmalar iyi kahvaltı yapan öğrencilerin sınavlarda daha başarılı olduklarını göstermiştir. Kahvaltı yapılmazsa, stres hormonu olarak da adlandırılan kortizol düzeyi artar ve vücut kendi dokularını yakar.
     Halk arasında şeker ve şekerli besinlerin dikkati ve algılamayı artırdığına ilişkin yanlış inanışlar bulunmaktadır. Oysa karbonhidrattan zengin bu besinler tam tersine vücutta gevşemeye yol açabilecekleri gibi kan şekerini hızla yükselterek ani acıkmalara da neden olabilirler. Bu nedenle şeker ve şekerlemeler yerine kuru üzüm, incir, erik gibi besinler ya da A ve C vitamininden zengin taze meyve suları alınabilir. Fırında ya da ızgara olarak hazırlanmış balık, et, tavuk fındık, fıstık, ceviz tüketilebilir. Bu besinler protein içerikleri nedeniyle uyanık kalma ve enerjinin tamamen kullanılmasını sağladığı gibi, içerdiği yağ asitleri de beyin hücrelerinin çalışmasına katkı sağlar.
    
     -Sınav öncesi dikkat edilecek besinler-
    
     Daha önce hiç tüketilmemiş besinlerin olası alerjik ve mide-bağırsak rahatsızlıkları nedeniyle sınav öncesi alınmamasına ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesine özen gösterilmesi gerektiğini belirten Mavi, şu uyarılarda bulundu:
     Kafein içeren içecekler adrenalinin serbest kalmasına, dolayısıyla stres düzeyinin artmasına neden olabilmektedirler. Bunun yanında sınav esnasında susama ihtiyacını artırabilecek tuzlu çerezlerden uzak durulmalıdır. Sınav öncesi fazla su içilmemelidir.
     Hatırlamayı artıran avokado ve havuç, algılama gücünü artıran ısırgan otu çayı, yaban mersini ve limon, stresi ve zihinsel yorgunluğu önleyici etkisi olan B vitamini içeren ekmek, tahıl ve kuru baklagillerin sınav öncesi dönemlerde tüketimleri de önerilebilir.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Veli Gürgah
     Yayıncı: Ahmet Caner Baysal

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER