Sındırgıdan kısa kısa

Sındırgıdan kısa kısa -Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Aktaç: -Gerekli ilgi gösterilmezse yaklaşık 15 yıl sonra Yağcıbedir halısını dokuyan kimse kalmayacak


BALIKESİR (A.A) - Sındırgı Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Hüseyin Aktaç, gerekli ilgi gösterilmezse ortalama 15 yıl sonra Yağcıbedir halısını dokuyan kimsenin kalmayacağını söyledi.
     Güney Marmara Kalkınma Ajansı desteği ve Halk Eğitim Merkezi bütçesinden sağlanan kaynakla Ellerin Lisanından Geleneksel Sındırgı Yağcıbedir Halılarının Üretilmesi ve Geliştirilmesi projesini gerçekleştirdiklerini belirten Aktaç, projenin 2011-2012 yıllarında gerçekleştirildiğini anlattı.
     Yağcıbedir halısının kullanılan ama miras noktasında sahiplenmeyen bir ürün olduğunu ifade eden Aktaç, şunları kaydetti:
     Bu çok özel üründe kullanılan yaklaşık 100 desen var. Bunların her biri farklı anlam ifade ediyor. Çok kullanılan 30unu halı dokuyanlara gösterdik, isimlerini sorduk. Çok hikayeler ortaya çıktı. Bu desenlerin isimlerinin değişmemesi gerekir. Biz de halıya farkındalık yaratmak ve bu el sanatının gelecek nesillere sağlıklı anlatımını sağlamak için projeyi gerçekleştirdik. Proje çalışmalarımızın sonunda edindiğimiz bilgileri bir rapor halinde ajansa sunduk. Raporda da yer aldığı gibi Yağcıbedir halısı dokunan köylerdeki nüfus dikkate alındığında genç nesil hemen hiç yok. Çalışmak için terk etmişler. Halıyı dokuyanlar belli yaşın üzerindeler. Gerekli ilgi gösterilmezse yaklaşık 15 yıl sonra Yağcıbedir halısını dokuyan kimse kalmayacak.
    
     -Sındırgıda GMKA toplantısı yapıldı-
    
     Güney Marmara Kalkınma Ajansının (GMKA) mali destek programları bilgilendirme toplantısı Sındırgıda yapıldı.
     GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, yaptığı konuşmada, 2014-2023 Güney Marmara Bölge Planı hazırlıkları ile ilgili yapılan ilçe çalıştaylarının amacını anlattı.
     Sındırgıyı Çanakkalenin Bayramiç ilçesiyle karşılaştıran Gündoğan, Sındırgının 1, Bayramiçin 6 proje desteği aldığını söyledi, bu rakamın artmasını ümit etti.
     Gündoğan, Sındırgının gelişmekte olduğunu, ilçenin yeni bir sektörle, turizm ve jeotermal kaynaklarıyla anılacağını kaydetti.
     Toplantıya İlçe Kaymakamı Hüseyin Çelik, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle muhtarlar katıldı.
    
     Muhabir: Necip Karatuna
     Yayıncı: Zafer Akpınar
<< Önceki Haber Sındırgıdan kısa kısa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER