Sinopta Tüketici Hakem Heyetine yapılan şikayet

Sinopta Tüketici Hakem Heyetine yapılan şikayet başvuruları


SİNOP (A.A) - etiket' title='Sinop haberleri'>Sinopta son dört yıl içinde Ticaret İl Müdürlüğü Tüketici Hakem Heyetine 929 şikayet başvurusu yapıldığı bildirildi.
     Ticaret İl Müdür Vekili Hasan Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sinopta her geçen gün bilinçli tüketici sayısının arttığını, bu nedenle Tüketici Hakem Heyetine yapılan şikayet başvurularıyla davaların çoğunlukla tüketicinin lehine sonuçlandığını söyledi.
     Son dört yıl içinde Tüketici Hakem Heyetine 929 şikayet başvurusu yapıldığını, değerlendirilme sonucu başvuruların 782sinin tüketicinin lehine, 147sinin ise tüketici aleyhine sonuçlandığını, 7 firmaya uygulanan İdari para cezasının ise toplam 7 bin 624 lira olduğunu belirtti.
     Tüketicinin korunmasına yönelik bilgilendirme çalışmaları ve dağıtılan broşürlerle vatandaşların daha bilinçli hale geldiklerini ifade eden Bayrak, Sinopta her geçen gün bilinçli ve duyarlı tüketici sayısı hızla artıyor. Bu konuda tüketimle ilgili yapılan alış verişlerde olumsuz bir durum söz konusu oluştuğunda vatandaşlarımız hemen Tüketici Hakem Heyetine şikayet dilekçesi ile ilgili başvurular yaparak haklarını arıyor ve yapılan değerlendirmelerde çoğunlukla tüketicinin lehine sonuçlanıyor. Bu durum son yıllarda tüketici hakları konusunda vatandaşlarımızın daha bilinçli ve daha duyarlı olmalarını göstermektedir. Bunu,yapılan müracaatlardan ve elde edilen sonuçlardan görüyoruz diye konuştu.
     Bilinçli tüketim için alışverişlerde vatandaşların fiş, fatura ve belgelerin yanı sıra, dayanıklı tüketim malları satışı sırasında garanti belgesi, kullanım kılavuzunun istenmesi ve yetkili firmaya onaylatması gerektiğine işaret eden Bayrak, şu uyarılarda bulundu:
     Aksi halde müdürlüğümüze yapılacak şikayetlerde bu konuda hiç bir hak iddia edemeyecekler. Ayrıca alış veriş sırasında kasa fiyatlarıyla etiket fiyatlarının aynı olması yönünde dikkatli olmaları ve aldıkları fişleri mutlaka kontrol etmeleri lazım. Yine Kapıdan yapılan satışlara dikkat edilmeli. Gelişi güzel mal alınıp,senetlere imza atılmamalı. Şu anda Tüketici Hakem Heyetine yapılan başvurularda ön sırada bankalardan çekilen tüketici ve konut kredilerinden geriye dönük olarak 10 yıllık dosya masrafları, istihbarat ücreti, sigorta ücreti, eksper ücreti, dosya ücreti ile ilgili başvurular yer almaktadır. Bu başvurularda taraflar arasındaki sözleşmelere bakıyoruz. Yapılan sözleşmelerde öyle bir madde varsa sözleşme bağlayıcıdır ve bu durum tüketicinin aleyhine, şayet yoksa lehine karar veriliyor.
    
     Muhabir: Kenan Türkseven
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Sinopta Tüketici Hakem Heyetine yapılan şikayet Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER