Sinop Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü

Sinop Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Saraçoğulları: -İlimizde son yaşanan sel felaketi, tarım sigortalarının önemini bir kez daha hatırlatmıştır


SİNOP (A.A) - Sinop Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol Saraçoğulları, son yaşanan sel felaketinin tarım sigortalarının önemini bir kez daha hatırlattığını bildirdi.
     Saraçoğulları, yaptığı yazılı açıklamada, üç hafta önce meydana gelen sağanak yağış ve sel baskınında Dikmen ve Durağan, kısmen de Gerze ilçelerinde büyük hasar meydana geldiğini, kurum olarak ilk günden itibaren çiftçinin yanında olduklarını anımsattı.
     Durağanda özellikle hayvan ölümlerinin olduğu hasarlara sabah saatlerinde 5 ekiple müdahale ettiklerini, ölü hayvanların gömülmesi dahil hasar tespitlerini kayıt altına aldıklarını, Dikmen ilçesindeki bir köyün dışında hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını belirten Saraçoğulları, şöyle devam etti:
     Sonraki günlerde yoğun sağanak ve sel baskınında Ayancık ve Türkeli ilçelerimizde hasar tespit çalışmalarında Ayancık ilçesinde 6 adet büyükbaş, 15 adet küçükbaş hayvan öldüğünü ve 101 dekar arazinin zarar gördüğünü, Türkelide 289 dekar alanın zarar gördüğünü, 63 adet büyükbaş hayvanın kaybolduğunu ve 1 büyükbaş hayvanın öldüğünü belirledik. Yaşadığımız bu felaket çiftçilerimizi ciddi şekilde etkilemiş ve özellikle Durağan ve Dikmen ilçelerimizdeki ahırlarda çok sayıda hayvan kaybına sebep olmuştur. Maruz kaldığımız sel felaketi, Tarım Sigortaları Kanunu ile teminat altına alınan zararlardan olup, tarım sigortaları kapsamındaki risklerin sigorta bedellerinin yüzde 50si devletçe karşılanmakta olup, sigorta kapsamındaki risklerin afet sonucu devlet yardımını düzenleyen herhangi bir mevzuat bulunmamakta. Kurum olarak biz her ihtimale karşı tüm tespitlerimizi yaparak yasal olarak kayıt altına alıyoruz.
     Saraçoğulları, tarım sigortalarının önemine değinerek, şunları kaydetti:
     İlimiz genelinde sigorta yaptıran çiftçi sayısı düşük. Afete maruz kalan çiftçilerimizden bin 474 adet poliçe yapılmıştır. Üreticilerimizin mağdur duruma düşmemeleri için mutlaka her yıl ürünlerini ve hayvanlarını sigorta yaptırmaları menfaatlerine olacaktır. Sigorta yaptıran tüm üreticilerimizin primlerinin yüzde 50si devlet tarafından karşılanmaktadır. İlimizde son yaşanan sel felaketi, tarım sigortalarının önemini bir kez daha hatırlatmıştır. Sigorta yaptıracak üreticilerimizin ilk olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunarak tarımsal ve hayvansal varlıklarına ait bilgileri güncellemeleri (ÇKS ve TÜRKVET kayıtları), ardından sigorta acentelerine gitmeleri gerekmekte.
    
     Muhabir: Halit Gümüş / Mustafa Çavuş
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Sinop Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER