Sırbistanın Ankara Büyükelçisi Spasojevic:

Sırbistanın Ankara Büyükelçisi Spasojevic: "Bizim devlet, hükümet olarak verdiğimiz siyasi mesaj, bundan sonra bu tür katliamların olmaması yönündedir. Hangi etnisiteden gelirse gelsin, toplumun barış içinde birlikte yaşamasının yolun


TRABZON (A.A) - Sırbistanın Ankara Büyükelçisi Dusan Spasojevic, "Bizim devlet, hükümet olarak verdiğimiz siyasi mesaj, bundan sonra bu tür katliamların olmaması yönündedir. Hangi etnisiteden gelirse gelsin, toplumun barış içinde birlikte yaşamasının yolunu bulmaktır, temin etmektir" dedi.
     Spasojevic, Trabzon Valisi Recep Kızılcıkı makamında ziyaret etti. Kızılcık, Büyükelçiyi Trabzonda görmekten memnuniyet duyduğunu belirterek, "Bu ziyaretin Sırbistan ile ülkemiz, Doğu Karadeniz Bölgesi ve Trabzon arasındaki bağların daha da kuvvetlenmesine katkı sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.
     Sırpların, Türkiyede tatil için daha çok Antalyayı tercih ettiğini vurgulayan Kızılcık, "Bölgemizi de merak ettiklerini biliyoruz. Bu anlamda karşılıklı gidiş, gelişlere vesile olacak turizm fuarları düzenlenebilir" dedi.
     Kızılcık, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nokoliçin Srebrenitsa mağduru ailelerden özür dilemesine ilişkin olarak, "Nokoliçin, Srebrenitsa mağdurlarının ailelerinden özür dilemesi insanlık barışı, dünya barışı için fevkalade önemli bir gelişme" diye konuştu.
     Spasojevic ise çocukluğundan itibaren Trabzonspor dolayısıyla Trabzonun adını çok duyduğunu ve merak ettiğini anlatarak, kenti ziyaret etme fırsatı bulduğu için mutlu olduğunu söyledi.
     Büyükelçi Spasojevic, Kızılcıkın turizm konusunda dile getirdiği işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.
     Vali Kızılcık, Spasojevice gümüş telkariden hazırlanmış kahve fincanı, Büyükelçi ise Kızılcıka ülkesini tanıtan kitap armağan etti.
    
     -"Tazminat ödenip ödenmeyeceğinin kararını mahkeme verecektir"-
    
     Büyükelçi Spasojevic, ziyaretin ardından gazetecilerin, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nokoliçin Srebrenitsada yaşananlardan dolayı özür dilemesine ilişkin sorularını, Vali Kızılcıkın tercümesi yardımıyla yanıtladı.
     Eski Cumhurbaşkanı Boris Tadiçe danışmanlık yaptığını anımsatan Spasojevic, "O dönemde Tadiç ile Srebrenitsaya gittim. Tadiç, katliamın 10uncu yıl dönümünde ilk özrü diledi. Tadiç, 2010 yılında, yani katliamın 15inci yıl dönümünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile beraber Srebrenitsaya gidip, orada katledilen insanların ailelerine başsağlığı diledi. Burada politik olarak verilmek istenen mesaj, bundan sonra tüm etnisitelerin, tüm toplumun barış içinde yaşama mesajıdır. Yeni Sırbistan Cumhurbaşkanı da aynı şekilde bu özrü tekrarlayarak, barış ve huzur içinde yaşama arzusunu yenilemiş oldu" dedi.
     Spasojevic, bir gazetecinin, Sırbistanın, Srebrenitsada yaşananlar dolayısıyla ailelere tazminat ödenmesi gibi bir durumun söz konusu olup olmadığını sorması üzerine şunları söyledi:
     "O dönemde suça karışan ve Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanan komutanların bir kısmı cezaevine konuldu, bir kısmının yangılanması devam ediyor. Bu katliamla ilgili uzun yargılamalar devam etti. Bunun sonucunun ne olacağı, tazminat ödenip ödenmeyeceğinin kararını mahkeme verecektir. Bizim devlet, hükümet olarak verdiğimiz siyasi mesaj, bundan sonra bu tür katliamların olmaması yönündedir. Hangi etnisiteden gelirse gelsin, toplumun barış içinde birlikte yaşamasının yolunu bulmaktır, temin etmektir."
    
     Muhabir: Emin Avundukluoğlu - Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Sırbistanın Ankara Büyükelçisi Spasojevic: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER