Sivrihisar Ulu Caminin restorasyonu

Sivrihisar Ulu Caminin restorasyonu -Cami çevresindeki iş yerleri yıkıldı


ESKİŞEHİR (A.A) - Sivrihisar ilçesinde 1274 yılında Mevlananın müritlerinden Eminiddin Mikail tarafından yaptırılan Ulu Caminin restorasyonu kapsamında çevresindeki iş yerleri yıkıldı.
     Tarihi caminin ortaya çıkması için etrafında bulunan yaklaşık 30 iş yeriyle ilgili yıkım kararı üzerine, söz konusu dükkanların yıkımı gerçekleştirildi.
     Yapı bakımından ahşap direkli camiler sınıfında incelenen ve 67 ağaç sütunu bulunan Ulu Cami, Selçuklu ahşap mimarisinin şaheser örneklerinden biri olma özelliğini taşıyor. 85 metrekare alana ve dikdörtgene yakın bir yapıya sahip cami, Anadolunun en büyük ahşap direkli camilerinden birisi.
     Ulu Cami içindeki minber el işçiliği bakımından çok değerlidir. Yanan Kılıç Mescidinden henüz bilinmeyen bir tarihte Ulu Camiye getirilen minber, 1244 yılında Hasan İbn-i Mehmet tarafından yapıldı. Kapısının etrafına Ayet-el Kürsi oyularak işlenmiş minberin, yan tarafları da geometrik şekillerle bezeli geçme işçiliğine sahip.
     Caminin tavan kısmı tamamen kalın kalaslarla kapatılmış ve üzerinde kalın bir kamış ve toprak örtüsünün üzerinde sac kaplaması bulunuyor. Caminin içi yazları serin, kışları da sıcak oluyor.
    
     Muhabir: Aydoğan Altın / Oktay Özden
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Sivrihisar Ulu Caminin restorasyonu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER