Sokollu Mehmed Paşa ve Havsa Sempozyumu

Sokollu Mehmed Paşa ve Havsa Sempozyumu -Edirne Valisi Duruer: -"Maalesef kendi hatıramızı ellerimizle silmişiz. Gelecek nesillere bırakacak çok fazla eser bırakmamışız"


EDİRNE (A.A) - Edirne Valisi Hasan Duruer, tarihi eserleri korumanın önemine işaret ederek, "Maalesef kendi hatıramızı ellerimizle silmişiz. Gelecek nesillere bırakacak çok fazla eser bırakmamışız" dedi.
     Duruer, Trakya Üniversitesi (TÜ) Devlet Konservatuvarı Sanat ve Eğitim Merkezi Salonunda düzenlenen Sokollu Mehmed Paşa ve Havsa Sempozyumunda yaptığı konuşmada, dün Mimar Sinan ile ilgili sempozyum yapıldığını hatırlattı.
     Mimar Sinanın da Sokollu Mehmed Paşanın da Türk asıllı olmayan vatandaşlar olduğunu anlatan Duruer, "Bir tanesi Rum, bir tanesi de Sırp asıllı. Medeniyeti düşünün ki, köyden bir çocuğu alıyorsunuz ve onu kendi ikliminizde büyütüyorsunuz. Bir tanesi dünya çapında mimar oluyor, diğeri de devletin önemli devlet adamlarından bir tanesi oluyor. Sokollu Mehmed Paşa dediğimizde büyük bir devlet adamı ve deha aklımıza geliyor. Öyle bir deha ki kendisinden 400-500 yıl sonra projeler gerçekleşiyor" diye konuştu.
     Sokollu Mehmed Paşanın devletin gücünün farkında bir yönetici olduğunu anlatan Duruer, Kanuni Sultan Süleymanın dönemini de "zirve bir devir" olarak nitelendirdi.
     Havsa Sempozyumunun önemine işaret eden Duruer, şunları söyledi:
     "Edirneye baktığımız zaman tarih görünüyor. Keşana ve Uzunköprüye gittiğimiz zaman çok az sayıda Osmanlı eserinin kaldığını görüyoruz. Aynı şeyi Bulgaristanda görüyoruz. Oraya baktığımız zaman bir veya iki tane cami, bir mezarlık parçası, Keşan ve Uzunköprüde de aynı. Unutmayın ki burası Türkiye... Burası ne Bulgaristan, ne Sırbistan ne başka bir yer. Maalesef hatıramızı kendi ellerimizle silmişiz. Gelecek nesillere bırakacak çok fazla eser bırakmamışız."
     Duruer, Havsadaki Sokollu Mehmed Paşa Camisinin önemli bir yapı olduğunu kaydetti.
     Sempozyumda, Havsa Kaymakamı Barış Demirtaş, TÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu, TÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Sezgin de birer konuşma yaptı.
     Sempozyuma katılanlar "Belgelerle Dünden Bugüne Havsa" sergisini gezdi.
    
     -Erhan Afyoncunun görüşleri-
    
     Sempozyum konuşmacılarından Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Erhan Afyoncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirnenin Türkiyedeki önemli tarihi şehirlerden biri olduğunu söyledi.
     Osmanlı Devletinin ilk yayıldığı yerin Edirne ve ilçeleri olduğunu anlatan Afyoncu, şunları kaydetti:
     "Osmanlı Devleti Söğütte kuruldu ama geliştiği topraklar Rumeli topraklarıdır. Burada şunu iyi düşünmemiz lazım. Osmanlı Devleti, Rumeli devletiydi. Biz bugün Trakyanın haricinde bütün Osmanlı topraklarını kaybettiğimiz için Rumeli döneminde değiliz. Ama Rumeli o büyük imparatorluğunu yayıldığı, geliştiği coğrafyaydı. Tabii burada da Osmanlının çok önemli mirasları vardır. Bunlardan birisi Havsadır. Sokollu Mehmed Paşanın izleri burada yaşıyor. Sokollu Mehmed Paşanın yaptırdığı bir külliye, asırlar sonra bile bizi burada bir sempozyumda buluşturuyor.
     Ayrıca, tarihsel konuları derinlemesine araştırmadan ortaya koyma imkanı yoktur. Buradaki en önemli şeylerden birisi de sempozyumda belgelerle Havsa sergisidir. Şehirlerimizin tarihini efsanelerle ortaya koymaktansa, orijinal araştırmalarıyla ortaya koymak en güzelidir."
    
     Muhabir: Cihan Demirci
     Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
<< Önceki Haber Sokollu Mehmed Paşa ve Havsa Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER