Soloi Pompeiopolis Antik Kenti kazıları

Soloi Pompeiopolis Antik Kenti kazıları -Mezitli ilçesindeki antik kentte Sütunlu Cadde, Soli Höyük ve Nekropoliste çalışmalar sürüyor -Kazı başkanı Prof. Dr. Yağcı: -Bir antik liman kentindeki yaşam ünitelerini bilim dünyası


MERSİN (A.A) - Mersinin merkez Mezitli ilçesindeki Soloi Pompeiopolis Antik Kentindeki kazı çalışmaları sürüyor.
     Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müze Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığındaki 40 kişiden oluşan kazı ekibi bu yıl 14üncüsü gerçekleştirilen çalışmalarını Sütunlu Cadde, Soli Höyük ve Nekropoliste sürdürüyor.
     Kazı başkanı Prof. Dr. Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 Temmuzda başlayan kazıların 16 Ağustosa kadar süreceğini söyledi.
     Sütunlu Caddede gerçekleştirilen kazılarda, caddenin güney ucundaki alanda yapılan restorasyonun sürdürülebilirliğini araştırdıklarını ve ayağa kaldırılacak durumdaki sütunları dikmek için temizlik çalışması yaptıklarını anlatan Yağcı, Burada yapılan restorasyon çalışması kazıya ivme kazandırdı. Yaptığımız çalışmalar Sütunlu Caddeyi bir bütün olarak ayağa kaldırıp sergilemek için önemli bir aşamadır dedi.
     Sütunlu Caddede başka arkeolojik mekanların da bulunduğuna işaret eden Yağcı, şöyle devam etti:
     Bunların içinde Roma dükkanları başta geliyor. Roma dükkanlarında o günün yaşantısı ile ilgili önemli ayrıntılar saklı ve bunları gün yüzüne çıkarıyoruz. Hemen her gün yeni bir şey çıkıyor. Roma döneminin özellikle 1. ve 2. yüzyıllarına ait önemli detaylara ulaşıyoruz. Bir antik liman kentindeki yaşam ünitelerini bilim dünyasına ve kamuoyuna kazandırıyoruz. Bu hem çalışmalarımız hem de kent için önemli bir dönüm noktası. Çünkü Sütunlu Cadde ile tarih bilincini oluşturmak da mümkün. Ayrıca Roma dönemi ile ilgili buluntulara rastlamak da mümkün. Arkeolojik kalıntıların dışında kentin alt yapısıyla ilgili önemli detaylar elde etik. Çöplük olarak kullanılan rögarların içinden Helenistik dönem malzemeleri geliyor. Dolayısıyla Helenistik dönemde de Sütunlu Caddenin aktif ve liman kenti olduğunu görüyoruz.
     Bir simetri alanı olan Sütunlu Caddede, antik dönemde Mezitlide yaşayan Romalıların simetriye verdiği önemi ve kentlerini dünya kültürü ile buluşturmak için çaba gösterdiklerini anlıyoruz.
    
     -Soli Höyükte Mersinin dip tarihi saklı-
    
     Yağcı, Soli Höyük ve bu yıl kazılara başladıkları Nekropolisteki buluntuların kentin tarihine ışık tuttuğunu söyledi.
     Soli Höyükte Mersinin dip tarihinin saklı olduğunu ifade eden Yağcı, Daha önceki yıllarda Hitit mimari terasını oluşturduğumuz Soli Höyükte şu anda Arkaik teras üzerinde çalışıyoruz. Milattan önce 6. yüzyıla ait önemli detaylar ele geçti. Bunların içinde mimari bir kompleks ve içinde bulunan mimari kaplama levhaları ile ticaret malzemesi olarak görülen çeşitli kap tipleri karşımıza çıktı. Bu Kilikya ve Anadolu tarihi için önem taşıyor diye konuştu.
    
     -Nekropolis Mersinin deprem tarihine ışık tutuyor-
    
     Nekropoliste 2002 yılında 10x10 alanda yaptıkları çalışmada 50 halk mezarının ortaya çıkarıldığını anımsatan Yağcı, şunları kaydetti:
     2002deki 50 mezarın bulunması nedeniyle Nekropolis olarak adlandırdığımız alanın sadece Nekropol olmadığını, büyük bir yapının şiddetli bir deprem sonucu yıkıldığın görmekteyiz. Bu da Mersinin tarihinde şiddetli depremlerin varlığın gösteren önemli arkeolojik kanıtlardan birisi. Daha önce Sütunlu Caddede milattan sonra 525li yıllarda yaşanan depremin izlerini görmüştük. Bu deprem uzmanları ve arkeologlar için ilginç bir buluntu. Bu alanda depremin yanı sıra ölü gömme gelenekleriyle ilgili veriler ortaya çıkıyor.
    
     Muhabir: Veli Gürgah
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Soloi Pompeiopolis Antik Kenti kazıları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER