Somalili ve Afganlara kültür turu

Somalili ve Afganlara kültür turu -İç savaş nedeniyle ülkelerini terk edip, Türkiyeye gelen Somalili ve Afgan vatandaşlara Burdurda tarihi ve kültürel değerler tanıtılıyor -Somalili ve Afganlardan oluşan 37 mülteci, Burdurdaki


BURDUR (A.A) - Uzun yıllardır süren iç savaş nedeniyle yokluk içinde yaşadıkları ülkelerini terk edip Türkiyeye yerleşen Somalililer ve Afganlar için Burdurda kültür turları düzenleniyor.
     Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitim Merkezi tarafından organize edilen etkinlik kapsamında Burdurda yaşayan 27 Somalili ve 10 Afgan, Burdur Belediyesine ait otobüsle kent merkezinden alınarak Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos Antik Kentine getirildi.
     Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde Somalililere Türkçe kursu veren emekli sınıf öğretmeni Feriha Saydam, kültür turuna katılanlara antik kent hakkında bilgi verdi.
     Sagalassos Antik Kentini gezen mülteciler, hatıra fotoğrafı çektirerek çevrede az miktarda bulunan karla oynadı.
     Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Sabri Tuncer, gazetecilere yaptığı açıklamada, her yıl Burdura 150 civarında Somali ve Afgan vatandaşının geldiğini söyledi.
     Bu kişilere Türkçe ve okuma yazma kursları verdiklerini anlatan Tuncer, Hepsi Türkçe kursu ve okuma yazma kurslarına devam ediyor. Hem dilimizi öğrensinler, hem de ülkemizin tarihi ve doğal güzelliklerini görsünler diye kültür turları da düzenliyoruz. Sanıyorum güzel bir gezi oldu. Kendi imkanlarıyla Burdurun dışına çıkma fırsatları yoktu. Bu vesileyle ülkemizin tarihi güzelliklerini görme fırsatı buldular dedi.
     Tuncer, mültecilere yönelik etkinliklerin devam edeceğini bildirdi.
     Yaklaşık 1,5 yıl önce Somaliden Burdura gelen Muhammed Şerif Nur ise antik kenti çok güzel ve etkileyici bulduğunu söyledi. Geziden oldukça memnun kalan Nur, Somalide de eskiden güzel tarihi yerler olduğunu ancak şu anda memleketlerinde savaşın hakim olduğunu kaydetti.
     Afgan uyruklu Melike Özbek ise 2007 yılında Türkiyeye geldiğini ve daha önce Vana gittiğini anlattı. Sagalassos Antik Kentini çok beğendiğini dile getiren Özbek, Daha önce Van Kalesini görmüştüm. Ancak burası da çok güzel. Eski kütüphane, tarihi eserler, tarihi surlar hepsi çok güzeldi. Böyle güzelliklerin başka ülkelerde olduğunu biliyordum ama Türkiyede de olduğunu görünce çok sevindik diye konuştu.
     Öte yandan Burdur Valiliği tarafından şimdiye kadar yaklaşık 550 Somalilinin Bozkurt Mahallesindeki Depremevleri ile Bahçelievler Mahallesinde bulunan lojmanlara yerleştirildiği bildirildi.
     Türkiyede çalışma izni bulunmayan Somalililere Burdur Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından kömür, gıda ve para yardımı yapıldığı belirtildi.
    
     Muhabir: Gökmen Yüce / Hatice Özdemir
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Somalili ve Afganlara kültür turu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER