Sonbaharda armut ağacı çiçek açtı

Sonbaharda armut ağacı çiçek açtı


BİTLİS (A.A) - Ahlat ilçesinde sonbaharda çiçek açan armut ağacı görenleri şaşırttı.
     İlçenin Tunus mahallesinde yaşayan Murat Demikola ait bahçedeki armut ağacı, sonbaharda yeniden çiçek açtı.
     Bu durum karşısında şaşıran Demirkol, 2 yıl önce diktiği armut fidanının bu yıl ilk meyvelerini verdiğini ve ağaçtan yaklaşık 13 tane armut topladığı söyledi.
     Demirkol, Geçtiğimiz gün evden çıkarken fark ettim ki, armut ağacı yeniden çiçek açtı. Bu duruma oldukça şaşırdım. Yılın bu zamanında yeniden çiçek açan ağaç ilk defa gördüm diye konuştu.
     Ahlat Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Nimet Kapsal da, tüm bitkilerin bulundukları yerlerin iklim özelliklerine adapte olup, yaşamlarını devam ettirmeye çalıştığını ifade etti.
     Bitkiler yetiştikleri bölgenin meteoroloji verilerine göre kendilerini programladığını kaydeden Kapsal, şöyle konuştu:
     İlkbaharda uyanan bitkiler, belli bir zaman sonrasında uykuya, yani bir dinlenme periyoduna geçerler. Ancak mevsimdeki anormal durumlar yani aşırı sıcak veya soğuklar bitkinin bu programlarını bozabilmekte. Eğer bitki özellikle genç fidansa daha çok yanılgıya düşer. Nispeten yaşlı ağaçlar bu konuda daha az yanılır. Yaz aylarının sonunda meyveleri hasat edilen fidanlar ortam şartlarını yaz gibi algılamaya devam ederde strese girince tekrar üreme eğilimi yani çiçek açıp meyveye yatma davranışı gösterebilir. Bu duruma özellikle armut ve vişne ağaçlarında rastlanmakta. Bu durum fidanların alışık olmadığı meteoroloji verileriyle alakalı. Açan çiçekler genelde meyve tutsa da olgunlaşmaz. Bu tür fidanlara her yıl gübre verilmemeli ve çiçeklenme döneminde sulama yapılmamalıdır.
    
     Muhabir: Oktay Bayar
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Sonbaharda armut ağacı çiçek açtı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER