Suriyedeki iç savaş beyaz perdeye aktarıldı

Suriyedeki iç savaş beyaz perdeye aktarıldı -Ödüllü belgesel yönetmeni Aygün: -"Savaş mağduru insanların, parçalanan yaşamlarını beyaz perdeye yansıtmak istedik"


MARDİN (A.A) - Arif Altunkaynak - Nusaybinli ödüllü belgesel yönetmeni Halil Aygün, Suriyede yaşanan ve 25 aydır devam eden iç savaşın mağdur ettiği insanların hikayesini beyaz perdeye aktardı.
     Aygün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kürtçe seslendirmeli Türkçe alt yazılı 23 dakikalık kısa metrajlı "Çu" (Gitti) filminin çekimlerinin sona erdiğini, eserin önümüzdeki hafta festivallere gönderileceğini söyledi.
     Filmin çekimlerinin, hikayesine uygun olması için Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı bölgeye yakın Nusaybinin Durakbaşı köyünde yapıldığını kaydeden Aygün, sınırdan dolayı çekimlerde büyük zorluklar yaşadıklarını kaydetti.
     Çok dar bir kadroyla çalıştıklarını belirten Aygün, "Hazırlıklarımız 8 gün sürdü. Çekimleri de 6 günde bitirdik. Kalabalık bir kadro ile çalışamadık çünkü sınıra sıfır noktasında çekim yapıyorduk. Oyuncularımızın tamamı amatör. Bölgenin hassasiyetin dolayı sürekli askerle problem yaşıyorduk. Zor şartlarda işimizi tamamladık." dedi.
     Suriyedeki olayların insanlarını nasıl etkilediğin, sinemasal bir dille anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Aygün, şöyle konuştu:
     "Böyle bir film çekmemin sebebi, Suriyeye sıfır noktasında yaşamamız. Nusaybin başta olmak üzere, Suriye sınırına yakın yerleşim yerlerinden herhangi birinde çarşıya çıktığınızda, hemen her köşe başında iç savaştan kaçmış bir Suriyeliyi bulabiliyoruz."
    
     -Filmin hikayesi
    
     Köyde yaşlı bir kadının evine sığınan baba Zeyni ve kızı Hediyenin iç dünyasını konu aldıklarını bildiren Aygün, şöyle dedi:
     "Film, Suriyede devam eden iç savaşın bir aile üzerindeki etkisini konu ediniyor. Bu konuyu, baba ve kızı üzerinden anlattık. Bunu anlatırken, savaştaki şiddet ve çok sesliğin aksine uzun plan ve durgun sahneler kullandık. Filmde tamamen sessiz az diyaloğu baz aldık. Filmde ötekilerin, savaş mağduru insanların, parçalanan yaşamlarını beyaz perdeye yansıtmak istedik."
     Aygün, geçen yıl Altın Koza Film Festivalinde Dom adlı eseriyle belgesel dalında birinciliği almıştı.
    
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Suriyedeki iç savaş beyaz perdeye aktarıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER