Suriyedeki olaylar

Suriyedeki olaylar -Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey: -Halepte tarih yok oluyor, ama kimse kılını kıpırdatmıyor


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Suriyedeki olaylar nedeniyle Halep kentindeki tarihin yok olduğunu belirterek, konuyla ilgili kimsenin kılını kıpırdatmadığını savundu.
     Güzelbey, yaptığı yazılı açıklamada, Suriyede yaşanan olayların tarihi yok ettiğini ve Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), NATO başta olmak üzere hiç kimsenin konuyla ilgili birşey yapmadığını ifade etti.
     Halepin BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) listesine giren bir kent olduğunu hatırlatan Güzelbey, şunları kaydetti:
     Halep Kalesi, kapalı çarşısı, Emevi Camisi başta olmak üzere birçok tarihi yer bombalanıyor. Buralar her gün bombalanıyor, ama UNESCO seyrediyor. BM, AB, NATO ve birçok büyük ülkeler bunu seyrediyor. Bu seyirler nereye kadar sürecek. Halep illa ki yerle bir mi olsun, onu mu istiyorlar. Biz bunun acısını yüreğimizde hissediyoruz. Hem insanlık dramının yaşanmasına hem da tarihi dokunun yok olmasına üzülüyoruz. Halepte bir tarih yok ediliyor ama kimse kılını kıpırdatmıyor.
     Antalyada düzenlenen Avrupa Birliği Tarihi Kentler Birliği ile Türkiye Tarihi Kentler Birliğinin üyelerinin bulunduğu bir ulusal toplantıda da bunu dile getirdiğini anımsatan Güzelbey, bunun bir örneğini yıllar önce Çeçenistanın başkenti Groznide gördüğünü ifade etti.
     Aynı senaryonun Halepte de yapılmasından korktuğunun vurgulayan Güzelbey, açıklamasını şöyle sürdürdü:
     Şimdi bakıyoruz Grozni, Dubai gibi bir kent olmuş. Önce yıkıyorlar sonra gelip yapıyorlar. Ama buna yaparken de sizin paranızı alıyorlar. Halepin bombalanmasına ses çıkartmayan ülkelerin başka düşünceleri veya oyunları mı var- Yakılan ve yıkılan Halepi yeniden kurmak için bu insanların gelirlerini ellerinden mi alacaklar- Buraları tekrar yapmak için gelip Halepe yerleşecekler, sonra da sıcak denizlere inecekler. Ben bu kısmıyla ilgilenmiyorum. Ben tarih ve kültür yönüyle ilgileniyorum. Ben, Halepteki tarih ve kültürün yok olmasını yüreğim sızlayarak izliyorum.
     Kurban Bayramını da değerlendiren Güzelbey, Suriyedeki olayların gölgesinde iyi bir bayram geçiremediklerini dile getirdi.
    
     Muhabir: Zerin Özdilek / Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER