Suriye ile 800 yıllık kader ortaklığımız

Suriye ile 800 yıllık kader ortaklığımız var -Atatürk Üniversitesi Tarih Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özdemir: Kader ortaklığımız 800 yıl öncesine dayanan Suriye için başlatılan yardım kampanyasına halkımız çok


ERZURUM (A.A) - Selami Küçükoğlu - Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Özdemir, Suriyeye yapılacak yardımların her şeyden önce insani bir görev olduğunu belirterek, Kader ortaklığımız 800 yıl öncesine dayanan Suriye için başlatılan yardım kampanyasına halkımız çok duyarlı davranmalı dedi.
     Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kış geldi... Suriye İçin Bir Ekmek Bir Battaniye adlı kampanyaya Türkiyeden önemli ölçüde katılımın sağlanması gerektiğini söyledi.
     Suriye bizim için sadece komşu bir ülke değildir. Suriye, Türkiyenin İslam dünyasına açılan kapısıdır diyen Özdemir, Türkiyenin tarih boyunca Suriye ile ortak noktalarda buluştuğunu ifade etti.
     Her kesiminden Suriyeye yardım yapılması gerektiğini belirten Özdemir, şöyle konuştu:
     Suriyeye yardımda her şeyden önce insanlığın, vicdani boyutunu harekete geçirmek lazım. Dolayısıyla orada yaşayanların insan olduklarını, bizim de o insanlara karşı sorumluluklarımızın bulunduğunu bilmemiz gerekir. Suriye bizim için sadece komşu bir ülke değildir. Suriye, Türkiyenin İslam dünyasına açılan kapısıdır. Suriye ve orada yaşayan insanlar Türklerle yaklaşık 800 yıl kader birliği etmiş insanlardır. Kader ortaklığımız 800 yıl öncesine dayanan Suriye için başlatılan yardım kampanyasına, halkımız çok duyarlı davranmalı.
     Özdemir, Selçuklu hakimiyetinde olan Suriyede, bir dönemler Zengi ile Dımaşk atabeyliklerinin kurulduğunu, tarihin her safhasında benzerliklerin olduğunu anımsattı.
     Suriyede Osmanlı izlerinin de olduğunu vurgulayan Özdemir, şunları kaydetti:
     Osmanlılar, 1516da bölgeye hakim olmuşlar ve 1918e kadar bölge bizimle birlikteliğini sürdürmüştür. Yaklaşık 800 yıllık bir süreçte ciddi bir ortak kültür ortaya çıkmıştır. Suriyede nereye bakılırsa bakılsın orada Türk izlerini görmek mümkün. Bu nedenle Türk halkının yardımlar konusunda ayrı bir hassasiyet göstermesi gerekir. Diğer önemli bir hassas nokta ise kaynayan bir coğrafya haline gelen Orta Doğuda, Türkiyenin kalıcı bir barış tesis elde edebilmesi için dünyayla birlikte Suriyede yeni bir iktidarın oluşumuna ciddi katkılar sağlanması lazım.
    
     -Yardım kampanyasının desteklenmesinde büyük yarar var-
    
     Özdemir, Türkiyenin Orta Doğuda barışı sağlaması, bu konuda söz sahibi olabilmesi için Türk halkının hükümete ciddi anlamda destek sağlaması gerektiğini dile getirdi.
     Suriye halkı için Türkiyeden yapılacak lojistik desteğin önemine dikkati çeken Özdemir, şöyle konuştu:
     Bu bağlamda Türkiyede yaşayan insanların hükümete, Türkiye Cumhuriyeti devletine Suriye politikasında ciddi manada destek vermeleri gerekir. Suriye halkına, Türk halkı lojistik destek sağlamalı. Bu manada başlatılan kampanyayı desteklemekte büyük yarar var. Bunu yaşayan her insanın, her Müslümanın ciddi bir şekilde önemsemesi gerektiğini düşünüyorum. Suriye ile kader ortaklığımız sonraki dönemlerde de kopmamıştır. Özellikle Milli Mücadele döneminde Suriyede, Fransızlara karşı bir mücadele olmuştur. Mustafa Kemal Paşa da Suriyede ortaya çıkan bu mücadeleyi Fransızlara karşı çok iyi kullanmıştır.
    
     -Suriye dünyanın önemli noktalarından biridir-
    
     Özdemir, Orta Doğuda barışın sağlanabilmesi için Suriyeye yardım elinin uzatılması gerektiğini söyledi.
     Türkiyenin de Orta Doğuda söz sahibi olması için yapılacak yardımların da önemli olduğuna değinen Özdemir, konuşmasını şöyle tamamladı:
     Türkiye büyük düşünen bir ülkedir ve Türkler zaten bir imparatorluk halkıdır. Suriyenin, Türkiyenin yeni politikaları için vazgeçilmez bir yer olduğunu belirtmek gerekir. Halkımız hem Orta Doğu barışını, hem Türkiyeyi hem de Suriyenin geleceğini dikkate alarak yardım yapmalı. Suriye, özellikle İslam dünyasının Türklerle olan ilişkilerinin düğüm noktası olan bir ülkedir. Suriye, ister tarihsel olsun, ister kendi bağlamında olsun, hangi hakimiyet noktadan bakarsanız bakın, dünyanın önemli hakimiyet noktalarından biridir. Bunun için yapacağımız yardımlar her açıdan büyük önem taşıyor.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Suriye ile 800 yıllık kader ortaklığımız Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER