Suriyeli muhalif aşiretlerin liderleri

Suriyeli muhalif aşiretlerin liderleri Şanlıurfa-da toplandı -Suriyeli Aşiretler Yüksek Konseyi, Esed rejiminin uzaklaştırılması için uluslararası topluma müdahale çağrısı yaptı -Konsey, Özgür Suriye Ordusu-na desteğin a


ŞANLIURFA (A.A) - Suriyeli Aşiretler Yüksek Konseyi tarafından Urfa-da gerçekleştirilen toplantıda, 40-a yakın aşiret lideri ortak bir deklarasyon yayımladı. Deklarasyonda, Suriye-de rejim değişikliği talebi, uluslararası müdahele konusu ve Özgür Suriye Ordusu-na desteğin artırılması çağrısı yer aldı.
     Arap-Der ile Uluslararası Orta Doğu Barış Araştırmaları Merkezi-nin (IMPR) öncülüğünde Şanlıurfa-da düzenlenen Suriyeli Aşiretler Yüksek Konseyi toplantısına, Suriye-nin Rakka, Humus, Hama, Deyrizor ve Halep vilayetlerinden gelen 40-a yakın Arap aşireti lideri katıldı. Şanlıurfa-daki akraba aşiretlerle de görüşmeler yapan Konsey üyeleri, toplantı sonrasında yayımladıkları ortak deklarasyonda, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esedin yönetimi bırakmasının çözüme katkı için tek başına yeterli olamayacağını ifade etti. Konsey, Suriyedeki rejimin daha köklü bir değişim geçirmesi gerektiğini vurguladı.
     Esed-e destek veren ülkelerin eleştirildiği deklarasyonda, "İran, Rusya ve Çin-in Beşşar Esed yönetimine verdiği desteğin gelecekte söz konusu ülkeler ile Suriye halkı arasında tamiri mümkün olmayan yaralar açacağını ifade etmek istiyoruz" denildi.
    
     -Uluslararası topluma çağrı-
    
     Uluslararası toplumun sorumluluk almaya davet edildiği aşiretler deklarasyonunda, "uluslararası müdahalenin Suriyeli Aşiretler Yüksek Konseyi tarafından destekleneceğini ilan etmekteyiz. Suriyeli Aşiretler Yüksek Konseyi, Esed rejiminin iktidardan uzaklaştırılması için uluslararası topluma müdahale çağrısı yapmaktadır" ifadelerine yer verildi.
     Annan Planı-nın Esed yönetimi tarafından dikkate alınmadığını ve Suriye ordusu ile rejime bağlı paramiliter grupların halka karşı giriştikleri eylemlerle suç işlemeye devam ettiğinin belirtildiği deklarasyonda, Özgür Suriye Ordusu-na da destek verilmesi istendi. Açıklamada, "Özgür Suriye Ordusu-nun mücadelesini hem de ulaşmak istediği demokratik ve özgür Suriye idealini desteklemekteyiz. Aşiretler Yüksek Konseyi üyeleri, Suriye halkının korunması için tek yolun Özgür Suriye Ordusunu desteklemek olduğunu uluslararası toplumun dikkatine sunmak ister" denildi. Deklarasyonda, uluslararası toplum bir an önce insani yardım konusunda inisiyatif ve sorumluluk almaya davet edilirken, "Esed rejiminden bağımsız bir şekilde insani yardımların acilen Suriye halkına ulaştırılması için uluslararası toplumun harekete geçmesini talep etmekteyiz" denildi.
    
     -"Amaç aşiretlere gereken önemin gösterilmesi"-
    
     Toplantı sürecini ve sonuçlarını değerlendiren Uluslararası Orta Doğu Barış Araştırmaları Merkezi Başkanı (IMPR) Doç. Dr. Veysel Ayhan, "Aşiret yapılarının pek çok Ortadoğu ülkesi gibi Suriye-nin de sosyolojik gerçekliği olduğu"nun altını çizdi. Urfa toplantısının amacının Suriye-deki değişim sürecinin en barışçıl ve güvenli biçimde gerçekleşebilmesi için gerçekçi çözüm arayışlarını desteklemek olduğunu anlatan Ayhan, bu çerçevede aşiretlerin temel taleplerinin uluslararası toplumun gündemine taşınmasına ve aşiretlere gereken önemin gösterilmesine katkı sağladıklarını anlattı. Ayhan şunları kaydetti:
     "Suriyeli aşiretler, ülke nüfusunun yüzde 50-sinden fazlasını temsil ettiklerini ve Özgür Suriye Ordusu-nun gücünün kendilerine dayandığını vurguluyor. Kurdukları yerel komitelerle bölgelerinin ekonomik, siyasi ve asayiş meselelerini idare ediyorlar. Bu komiteler sayesinde Esed sonrası döneme güvenli bir geçişi sağlayacağına inanıyorlar. Daha önce sadece Arap aşiretlerinden oluşan bir Konsey yapısı varken şimdi aralarına bazı Türkmen aşiretleri de katıldı. Bu nedenle isimlerindeki "Arap" sözcüğünü kaldırıp Suriye Aşiretler Yüksek Konseyi ismini benimsediler. Hedeflerinde Kürt ve Dürzi aşiretlerini de aralarına almak var."
    
     Muhabir : Ogün Duru
     Yayıncı : Yusuf Kaya
<< Önceki Haber Suriyeli muhalif aşiretlerin liderleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER