Tarihçi Erol Sevim iş adamlarına Ahiliği

Tarihçi Erol Sevim iş adamlarına Ahiliği anlattı


ADANA (A.A) - Tarihçi Erol Sevim, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Adana Şubesinde Ahilik Teşkilatı ve Loncalar konulu sunum yaptı.
     Sevim, TÜMSİAD üyelerinin katıldığı etkinlikte, Ahilik teşkilatının Türk-İslam medeniyetinin en önemli kurumlarından biri olduğunu belirtti.
     Ahilik teşkilatının Anadolunun vatanlaşmasını ve Osmanlının bir cihan devleti olmasını sağlayan temel dinamiklerden biri olduğunu vurgulayan Sevim, Ahiliğin sosyal, kültürel, dini, idari, iktisadi, askeri, siyasi ve eğitim gibi sosyal boyutlarının bulunduğunu bildirdi.
     Sevim, Milletimiz tarih boyunca fethettiği yerlere işgalle değil, gönülleri fethederek girdi. Bu da düzgün ticaret yapan esnaf ve sanatkarlar sayesinde oldu. Bugün Balkanlarla aramızda bir gönül bağı varsa, ahilik kültürünün eseri sayesinde olmuştur ifadeleri kullandı.
     Ahilik teşkilatının bugünkü esnaf odaları, işveren sendikaları, ticaret odaları, işçi sendikaları, eğitim hizmeti veren kurumlar, Bağ-Kur, TSE ve belediye gibi kurum ve kuruluşların temeli olduğunu anlatan Sevim, şunları kaydetti:
     7Ahiliğin esas amacı, zengin ile fakir, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, halk ile devlet arasında iyi ilişkiler kurarak sosyal adaleti gerçekleştirmek ve toplum huzurunu sağlamaktır. Ahiliğin en büyük özelliğinden biri de, Ülke genelindeki pastanın 3-5 kişinin hakim olmasına engel olmak ve orta kesimin kalkınmasına yardımcı olmaktır.
     TÜMSİAD Adana Şubesi Başkan Yardımcısı Hakan Can da verdiği bilgilerden dolayı tarihçi Erol Sevime teşekkür etti.
    
     Muhabir: Ali Güreli
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Tarihçi Erol Sevim iş adamlarına Ahiliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER