Tarihi Çöreğibüyük Camisi yıllara meydan okuyor

Tarihi Çöreğibüyük Camisi yıllara meydan okuyor


TOKAT (A.A) - Niksar ilçesindeki tarihi Çöreğibüyük Camisi yıllara meydan okuyor.
     Cahit Külebi Caddesinde bulunan camide, Ramazan ayında teravih namazları hatimle kılınıyor. Ramazan ayında cemaat yoğunluğunun yaşandığı cami, mimari yapısıyla dikkati çekiyor.
     Tuğladan yapılan minaresiyle göze çarpan cami, Niksara gelen yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettikleri tarihi mekanlar arasında yer alıyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce koruma altına alınan Çöreğibüyük Camisi, ismini, giriş kapısının üstünde sağ ve sol yanlarında bulunan çöreğe benzer iki büyük kabartma diskten alıyor.
    
     -Çöreği Büyük Camisi-
    
     İlhanlılar tarafından 14. yüzyılın başlarında zaviye olarak yaptırılan tarihi yapı, 20. yüzyılın başlarında cami olarak kullanılmaya başladı. Niksarda 1939 ve 1942 yıllarındaki depremlerde büyük hasar gören cami, daha sonra yeniden inşa edildi. Cami, 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak restore edildi.
     Caminin minaresi Selçuklu mimarisine uygun olarak tuğladan yaptırılmıştır. Caminin günümüze kadar ulaşan en önemli parçası ise kapı girişindeki portaldır. Bu portalda, çöreğe benzer disklerin yanı sıra oturmuş vaziyetteki geyik ya da ceylana benzetilen figür bulunuyor.
    
     Muhabir: Recep Bilek
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Tarihi Çöreğibüyük Camisi yıllara meydan okuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER