Tatvanın tarihi kitaplaştırıldı

Tatvanın tarihi kitaplaştırıldı


BİTLİS (A.A) - Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Demirtaş ve BEÜ Tatvan Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Oktay Subaşı, 5 yıl süren bir çalışma sonucunda Tatvanın tarihini kitaplaştırdı.
     Birçok bilgi ve belgenin yer aldığı "Tatvan Tarihi" kitabında, dünden bu güne ilçenin tarihi anlatılıyor.
     İlk etapta bin adet basılan kitap, ilçenin tarihiyle ilgili bilinmeyen birçok konuya açıklık getiriyor. Tatvanın eski fotoğrafları ve haritalarla desteklenen kitap, satışa da sunuldu. Yoğun ilgi gören kitabın ikinci baskısının yapılması planlanıyor.
     Öğretim Görevlisi Oktay Subaşı ile 5 yıl süren çalışma sonucu kitabı tamamladıklarını belirten Doç. Dr. Demirtaş, yaptığı açıklamada, kitapta Tatvan tarihiyle ilgili önemli bilgi ve belgelerin yer aldığını söyledi.
     Kitap için Osmanlı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivlerinde uzun araştırmalar yaptığını anlatan Demirtaş, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Devlet Kütüphanesi ve Ankara Milli Kütüphanede yoğun çalışma yürüttüğünü kaydetti.
     Araştırmaları sonucu bölgenin sosyo-ekonomik gelişimiyle ilgili ip uçlarına da ulaştığını belirten Demirtaş, şu bilgileri verdi:
     "Geçmişte şehrin ekonomik ve sosyal yapısı hakkında yapılmış bazı çalışmalar olmakla birlikte, tarihle ilgili derli toplu bir çalışmadan söz etmek mümkün değildi. Dolayısıyla bu kitap, birçok alanda Tatvanın tarihini de içine alan ilk çalışmadır. Oldukça sağlam kaynaklara dayandığı için kitap, özgün olma iddiasındadır."
     Demirtaş, geniş bir fotoğraf çalışmasını da içeren kitabın salt bilgi bakımından değil, görsel öğeler bakımından da farklılık oluşturacağını belirtti.
     Demirtaş, "Çalışmamızın önemli kısımlarından biri de Tatvanla ilgili eski fotoğrafları temin etmek oldu. Tatvanın tarihinin sadece bir kitapla anlatılamaz. Kitap bundan sonra yapılacak çalışmaların da önünü açacak. Ayrıca kitapla ilgili öneri ve görüşler, ikinci baskı öncesi bizim için önem taşımakta" dedi.
    
     Muhabir: Servet Taşdemir
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Tatvanın tarihi kitaplaştırıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER