TBMM Başkanı Çiçek: (2)

TBMM Başkanı Çiçek: (2) -Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir terör sorunu vardır. Bunu iyi anlamak lazım. Bir hükümet sorunu değil. Hiçbir hükümete mazeret çıkarmak için söylemiyorum -Terör bir milli meseledir. Aynen Kıbrıs me


SİVAS (A.A) - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Dünyada 50ye yakın terör örgütü var. En fazla dış destek gören örgüt PKKdır. Bu bazen yanı başımızdakiler, bazen birlikte aynı safta olduğumuz ülkelerdir. Bazen aynı ittifak içerisinde olduğunuz ülkedir dedi.
     Çiçek, Sivas Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi 4 Eylül Kampüsü Protokolü ile Vergi Rekortmenleri Ödül Töreninde yaptığı konuşmada, terör ile 30 yıldır uğraşıldığını ancak herkesin teröre kendi bulunduğu noktadan baktığını söyledi.
     Terörün doğru anlaşılması gerektiğini ifade eden Çiçek, Doğru anlayabilirsek ve bunun karşısında aynen 93 yıl evvel burada olduğu gibi dimdik, bu işin karşısında hep beraber durabilirsek, Türkiye bu terör meselesinin üstesinden öyle gelebilecektir. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra, Anadoluya ayak bastığımız günden Cumhuriyetin kurulduğu güne kadar üst üste 25 yıl barış dönemi bu coğrafyada yaşanmamıştır. Her 25 yılda bir, bir kaç defa ya güney cephesinde savaş çıkmış ya doğu cephesinde ya batı cephesinde. Bu ülkenin insanı uzunca yıllar huzur dönemini 25 yıl üst üste yaşamamış. En uzun süre barış dönemini Cumhuriyet döneminde yaşamışız diye konuştu.
    
     -Terör partiler üstü mesele-
    
     Belli tarihten itibaren cephe savaşları yerine insanlığın belası terör olgusuyla dünyanın, en acımasız olanıyla da Türkiyenin karşı karşıya kaldığını vurgulayan Çiçek, şunları kaydetti:
     Terörün her türlüsünü yaşayan bir ülke, onun için terörü iyi tanımamız lazım. Bir, terör devlet sorunudur. Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir terör sorunu vardır. Bunu iyi anlamak lazım. Bir hükümet sorunu değil. Hiçbir hükümete mazeret çıkarmak için söylemiyorum. Çünkü 30 yıllık etnik terörün, başka terörleri de hesaba kattığınızda sağ iktidar geldi, sol iktidar geldi, merkezi iktidarlar geldi, tek parti iktidar oldu, koalisyon iktidarları oldu ama bu ülkenin gündeminden terör kalkmadı.
     Zaman zaman ikinci plana düşmüş gibi gözüktü, o da terörün hazırlık devridir. Birincisi terör devlet sorunudur. İki, terör bir milli meseldir. Aynen Kıbrıs meselesi gibi. Meseleye, milli mesele anlayışıyla, inancıyla sarılmadığınız takdirde, birbirimizi suçlamanın ötesinde hiçbir mesafe katedemeyiz. Bir milli meseledir. Üç, terör partiler üstü bir meseledir. Zannedilmesin ki, falanca parti gelirse dağdakiler silahı bırakacak, filancalar geldi biz bu işten vazgeçtik diyecek. Böyle bir olay yok. Partiler üstü bir mesele. Konuya da böyle yaklaşmak lazım. Partiler arası mücadele edeceğimiz bir çok meselemiz var. Bir çok partinin birbirine söyleyeceği bir çok şey olabilir. Ama terör meselesine biraz farklı bakmamız lazım. Terörle mücadele mevsimlik değildir.
    
     -En fazla dış destek gören PKK-
    
     Cemil Çiçek, 93 yıl önce Türkiyenin kuzeyden, güneyden, doğudan, batıdan sıkıntıya sokulduğunu ve bunların üstesinden bir ve beraber olunarak gelindiğini vurgulayarak, Bugün terör, uluslararası nitelikte bir beladır. Şunu iddia ediyorum, bu konuya kafa yormuş bir insan olarak. Dünyada 50ye yakın terör örgütü var. En fazla dış destek gören örgüt PKKdır. Bu bazen yanı başımızdakiler, bazen birlikte aynı safta olduğumuz ülkelerdir. Bazen aynı ittifak içerisinde olduğunuz ülkedir. Ben onları söylediğim zaman deniyor ki, kim bu ülkeler- 30 yıl sonra halen bunu anlayamadıysak, bunu tanımlayamadıysak o zaman bu dökülen kanlar niye- Onun için en fazla dış desteği olan bir örgütün ortaya koyduğu bir olayla Türkiye karşı karşıya. Yoksa Türkiye Cumhuriyeti Devletinin uğraştığı 3 bin, 5 bin terörist değil şeklinde konuştu.
     Terörün tedbir alınması durumunda ertesi gün bitecek bir şey olmadığını ifade eden Çiçek, dünyanın terör tecrübesi yaşadığını, en acısını da Türkiyenin yaşadığını söyledi.
    
     -Birlik, beraberlik vurgusu-
    
     İnsanlığın terör konusunda ortak tecrübesi olduğunu anlatan Çiçek, şöyle devam etti:
     Benim görebildiğim husus şudur. Belki bunun üzerine diğer tedbirler ilave etmemiz lazım. Yapılması gereken iş, hepimizin sık sık vurgu yaptığı ama arkasına pek de doğru örnekler koyamadığımız birliğimiz ve beraberliğimizdir. Bakınız, bu ülkenin birliğe ve beraberliğe ihtiyacı yemin ederim ki oksijenden çok daha fazladır. Nasıl oksijensiz insan yaşayamazsa... Bu coğrafyada geçmiş topluluklara, medeniyetlere bakın. Ya da 16-17 tane devlet kurduk diye övünüyoruz. Bunların neden yıkıldığına bakın, bunu bir tek sebebe indirgersiniz, o da bu ülkenin birliği ve beraberliğidir. İstiklal Harbini böyle kazandık. Sivasta alınan kararlar bunu ifade ediyor. Bugüne kadar elde ettiğimiz başarılar da bir ve beraber olduğumuz zamanlar da bunu yapabildik. Şimdi bize düşen, sıkça vurguladığımız, hepimizin duası, temennisi olarak söylediği bu birlik ve beraberliğin arkasına en başta siyasetçiler olarak, toplumun her kesimi olarak güzel tabloları, güzel örnekleri, güzel misalleri koymamız lazım.
     Türkiyenin gelişmesinin birilerinin dengesini bozduğunu belirten Çiçek, Biz geliştikçe birilerinin ayaklarına basıyoruz. Ayaklarına bastıklarımızın da başvurdukları en önemli enstrüman terördür. Onun için o devam edecek. Ama teröre karşı yapacağımız işlemden bir tanesi birlik ve beraberliğimizle beraber, bu lafın arkasına çok güzel örnekleri koyarak bu ülkeyi büyütmek, geliştirmek ve zengin kılmaktır dedi.
     Çiçek, herkesin birbirine inanması, güvenmesi ve yapıcı eleştirilerde bulunması gerektiğine vurgu yaparak, Benim yaptığım yanlış olabilir. Burada yaptığım konuşmayı da tamamen doğrunun yüzde yüz kendisi olarak kabul etmeyin. Ama ne olur bir düşünün, eksiği varsa tamamlayın, yanlışı varsa düzeltin. Usulünde varsa, esasında varsa düzeltin. Ben bu bu düşüncelerle Türkiyede siyaset yapmaya... Yaptığım çağrının önünde, arkasında, içinde, ortasında bu vardır. Başka da hiçbir şey yok. Bu millete hizmet etmek, bize, hepimize en büyük şereftir, onurdur diye konuştu.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Önder Felek
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber TBMM Başkanı Çiçek: (2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER