TBMM Çevre Komisyonu üyeleri Tekirdağda

TBMM Çevre Komisyonu üyeleri Tekirdağda -CHPli komisyon üyeleri, Çorlu, Kartepe ve Şarköyde inceleme yaptı -CHP Kocaeli Milletvekili Kaplan: -Ergeneyi, siyasi malzeme aracı yapmadan, siyasi parti ayrımı gözetmeksizin el b


TEKİRDAĞ (A.A) - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonunun CHPli üyeleri, Çorlu, Kartepe ve Şarköyde inceleme yaptı.
     CHPli milletvekilleri, Çorludaki angus çiftliği, Kartepe mevkisindeki katı atık bertaraf tesisinin inşa edileceği alan ile Şarköyde bulunan Kızılcaterzi köyündeki termik santral bölgesinde inceleme yaptı.
     CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, gezinin ardından partisinin il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Ergene Nehrinin kurtarılması için siyasilerin el birliğiyle hareket etmelerinin şart olduğunu söyledi.
     Kaplan, Ergenedeki çevre sorununa çözüm bulunmadığı taktirde Trakyanın yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğini belirterek, Ergene için el birliği şart. Ergeneyi siyasi malzeme aracı yapmadan, siyasi parti ayrımı gözetmeksizin, el birliği ile kurtarmalıyız diye konuştu.
     Bölgenin 20-30 yıl boyunca kirlendiğine dikkati çeken Kaplan, Ergene Nehrine ağır metal ve kimyasal maddeler aktığını anlattı.
     Kaplan, Trakya Üniversitesinin yaptığı araştırmalarda, nehirdeki kirliliğin yüzde 70inin sanayi, yüzde 30unun evsel atık kaynaklı olduğunu ifade ederek, arıtma işlemiyle nehrin su kalitesinin 4. sınıftan 2. sınıfa yükseleceğini vurguladı.
     Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ise Kartepe bölgesinde yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisinin yerel yönetimlerce kabul edilmediğini ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının tesisin kurulması yönünde görüş belirttiğini öne sürdü.
     Köprülü, Türkiyenin enerjiye ihtiyacı olduğunu belirterek, Türkiyenin doğal kaynakları ile üreteceği enerjiye ihtiyacı var. Türkiyede sanayileşme olacak. Enerji üretim tesisleri de olacak ama bu enerji üretim tesisleri doğru yerde kurulacak. Şarköyde kurulmak istenen termik santralin yeri ormanın hemen yanı, yanında yazlık siteler var. Şarköyde rüzgar panelleri ile elektrik üretilmesi gerekiyor şeklinde konuştu.
    
     -Islah OSBleri destekliyoruz-
    
     Ergene Nehrinin Tekirdağın değil, Türkiyenin sorunu olduğunu anlatan Köprülü, Ergenede yaşanan tablonun üzücü olduğunu dile getirdi.
     Köprülü, nehirde debinin 4 katı kadar atık bulunduğunu ileri sürerek, Bakanlığın havza koruma planını aldık. Ne aşamadayız diye görmek istedik, sıfır noktasındayız. Ergenenin kıyısında oturanların hangi siyasi partiye oy verdiği bizi ilgilendirmemeli çünkü oradakiler insan. Şehirlerin içinden geçen dereler var ifadelerini kullandı.
     Islah OSBleri destekliyoruz diyen Köprülü, hükümetin Islah OSBler konusunda tıkanan süreci aşması gerektiğini bildirdi.
     Köprülü, komisyon üyesi 6 milletvekiliyle incelemelerini rapor haline getireceklerini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Ergin Akgün / Muhterem Erkul
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber TBMM Çevre Komisyonu üyeleri Tekirdağda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER