TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Şanlıurfada

TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Şanlıurfada -Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün: -İddialı bir şekilde söyleyebiliriz ki, artık göç olayında, göç uygulamalarında Türkiye, dünyanın çok ülkesinin ilerisinde (Fotoğraflı-G


ŞANLIURFA (A.A) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, ülkesindeki olaylardan kaçan Suriyelilerin barındığı çadır ve konteyner kentlere ilişkin, İddialı bir şekilde söyleyebiliriz ki, artık göç olayında, göç uygulamalarında Türkiye, dünyanın çok ülkesinin ilerisinde dedi.
     Üstün ve komisyon bünyesindeki mülteciler alt komisyonu üyeleri, Suriyelilerin barındığı çadır ve konteyner kentlerde inceleme yapmak üzere Adıyamandan Şanlıurfaya geldi.
     Heyet, kentteki temasları kapsamında Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvençi ziyaret etti.
     Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, burada yaptığı açıklamada, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonunun birçok alanda inceleme yaptığını, bunlardan birinin de Türkiyede bulunan göçmenlerin sorunlarını inceleyen alt komisyonun faaliyetleri olduğunu belirtti.
     Komisyon üyelerinin zaman zaman kampları ziyaret ederek raporlar tanzim ettiğine değinen Üstün, bu kapsamda Adıyamanda inceleme yaptıklarını hatırlatıp, Burada devletimizin gücü ve milletimizin de merhametini gördük, devlet millet çok güzel işbirliği gerçekleştirmiş. Bu da doğrusu göğsümüzü kabarttı diye konuştu.
     Üstün, yapılan çalışmaların çok önemli olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
     Hiçbir dünyanın başaramadığı bir organizasyonu başarmışız. Şunu iddialı bir şekilde söyleyebiliriz ki, artık göç olayında, göç uygulamalarında Türkiye, dünyanın çok ilerisinde. Avrupada bu tür kamplara bırakın basın mensuplarının girmesi, parlamenterlerin dahi girmesi yasaktır. Zaman zaman Avrupadan komisyon geldiğinde Siz buraları gidip görebiliyor musunuz- gibi sorular soruyorlar bize. Diyoruz ki, Bırakın buraları görmemizi, biz basın mensuplarıyla bile gidiyoruz, sivil toplum örgütlerimizi davet ediyoruz, onlarla gidiyoruz. Dolayısıyla Türkiye göç olaylarında önemli bir tecrübe kazanmıştır ve insani boyutu öne çıkarmıştır. Mevzuat açısından bu konuda belki bizim biraz eksikliğimiz vardı. Ama şu anda yeni bir Yabancılar Kanunu hazırlanmış bizim komisyonda da bu kanun görüşülmüş. Bu hafta içerisinde inşallah artık mecliste görüşülecek olmasını duymamız bizi son derece sevindirdi. Bu kanunla eksiğimizi tamamlamış olacağız.
     Bir gazetecinin Suriyede ya da sınır hattında yeni bir kamp yapılmasının söz konusu olup olmadığı yönündeki sorusuna Üstün, Türkiyenin açık kapı politikası uyguladığını hatırlatarak, ihtiyaç duyulması halinde yeni kamplar oluşturulabileceğini kaydetti.
     Üstün, ayrıca kamplardaki güvenlik sıkıntıları ve yaşanan kavgalarla ilgili bir soruya ise 10 bin kişinin yaşadığı kamplarda zaman zaman böyle olayların olabileceğini ancak bunu arzu etmediklerini, olaylara karışan kişiler hakkında gereken işlemlerin yapıldığını dile getirdi.
     Bu arada heyettekiler, Şanlıurfa Valiliğinin ardından Balıklıgöl Yerleşkesini ziyaret edip, tarihi turistik mekanları gezdi.
     Heyet ayrıca aynı yerde İHH tarafından geliri Suriyeli sığınmacılara bağışlanacak fotoğraf sergisi ve Şanlıurfa Dijital Tanıtım Merkezini ziyaret etti.
    
     Muhabir: Eşber Ayaydın / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Şanlıurfada Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER