TDBB ile Yunus Emre Enstitüsü, işbirliği

TDBB ile Yunus Emre Enstitüsü, işbirliği protokolü imzaladı -Türk Dünyası Belediyeler Birliği ile Yunus Emre Enstitüsü arasında kültür, sanat ve eğitim alanında çeşitli etkinliklerinin hazırlanmasına ilişkin işbirliği protokolü imzalandı


KOCAELİ (A.A) - Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Yunus Emre Enstitüsü arasında, kültür, sanat ve eğitim alanında çeşitli etkinliklerinin hazırlanmasına ilişkin işbirliği protokolü imzalandı.
     Kocaeli Büyükşehir Belediyesinde düzenlenen toplantıda, TDBB Başkanlığını da yürüten Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan arasında, TDBBnin üyelerinin bulunduğu ülkelerde ve Yunus Emre Enstitüsünün merkez ya da temsilciliğinin bulunduğu ülkelerde, kültür, sanat ve eğitim alanında çeşitli etkinliklerinin hazırlanmasına ilişkin işbirliği protokolü imzalandı.
     İmza töreninin ardından açıklama yapan Karaosmanoğlu, protokolün, tüm kardeş ülkelere, insanlığa faydalı olmasını temenni ettiğini belirterek, Yunus Emre Enstitüsünün özellikle Türk dünyasında, dünyanın çok değişik yerlerinde eğitim ve kültürle ilgili önemli çalışmalar yaptığını ifade etti.
     Enstitünün, TDBB ile işbirliği yaparak kültür, eğitim konusunda rehberlik yapacaklarına yardımcı olacaklarına inandıklarını dile getiren Karaosmanoğlu, yapılan bu işbirliğinin çok faydalı olacağını kaydetti.
     Karaosmanoğlu, Türkiyenin, hem ekonomisi, hem siyasi yapısı, stratejik coğrafyasıyla bugün çevresindeki toplumlara, milletlere ve devletlere model bir duruma geldiğini belirterek, Bunun etkisi, dünyaya faydası, barışa, kardeşliğe, insanlığın kalkınmasına, dünyanın gelişmesine, dostça dünyadaki nimetleri paylaşarak yaşamak adına, kurumlar, vakıflar, enstitüler, birlikler önemli görevler yapıyorlar. İnanıyorum Yunus Emre Enstitüsü ile Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak hem kentimize, hem ülkemize, hem komşu ülkelere, dost ve kardeş ülkelerin tümüne önemli hizmetler yapacağız dedi.
     Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan da vakfın, Geothe, Cervantes, British Council gibi dünya çapında faaliyet gösteren benzerleri gibi çeşitli ülkelerde Türk dili, tarihi, kültürü ve sanatını tanıtarak temsil edecek bir misyonla çalıştığını vurguladı.
     Tokyodan Peruya kadar 35 merkezleri bulunduğuna işaret eden Bilkan, Balkanlardaki 12 merkezin yanı sıra Afrikada merkezler açtıklarını dile getirdi.
     Bilkan, yarın gidecekleri Güney Afrikada da bir merkez açacaklarını vurgulayarak, TDBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin, Türk kültürüne yaptıklarını yan yana getirdiğimizde, vakfımızın büyük bir güç kazanacağını düşünüyorum şeklinde konuştu.
    
     -Protokolün içeriği-
    
     Protokol gereği, Yunus Emre Enstitüsünün merkez ya da temsilciliğinin bulunduğu TDBBye üye olmayan ülkelerin yerel yönetimlerine, TDBBnin tanıtımı yapılacak. TDBBde üyesi bulunan ülkelerde de Yunus Emre Enstitüsünün faaliyetlerini kolaylaştıracak, merkez veya temsilcilik açmasını sağlayacak çalışmalar yapılacak.
     Yunus Emre Enstitüsünün merkez veya temsilciliğinin bulunduğu ülkelerdeki yerel yönetimlerle işbirliği halinde düzenlenecek Kardeş Ülke Günleri ile Türk halklarının yaşadığı coğrafyada yerel yönetimler arasındaki kültürel bağların güçlendirilmesi ve bu niyet üzerinden Orta Asya, Balkanlar ve Kafkasyada ülkelerarası dostluk ve kardeşliğin geliştirilmesi, kültürel etkinliğin artırılması hedefleniyor.
     Taraflar, üye ülkelerin yerel yönetimleriyle işbirliği tesis ederek, Türk kültürünün edebiyat, resim, müzik, el sanatları, tiyatro, sinema ve benzeri öğelerini tanıtmayı hedefleyen projelerin yürütülmesi ve bu projelerin devamlılığının sağlanmasına yönelik Yunus Emre Enstitüsünün geleneksel etkinliklerinin üye ülkelerin yerel yönetimlerinin ev sahipliğinde düzenlenmesi konusunda işbirliği yapacak.
     Söz konusu protokol kapsamında, Türklerin yaşadığı coğrafyaların kültür varlıklarının korunması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla çeşitli projelerde birlikte çalışıp kültür varlıkları hakkında çeşitli dillerde yayınlar hazırlayarak bunların dağıtımı yapılacak. Bazı sebeplerle tahrip olan, kaybolmaya yüz tutan ve bulunduğu coğrafya dışında bilinmeyen mimari eserlerin durum tespitleri yapılarak yok olmalarının önüne geçilecek ve bunların tanıtımı ile restorasyonu konusunda çalışmalar yürütülecek.
    
     Muhabir: Tahir Turan Eroğlu
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber TDBB ile Yunus Emre Enstitüsü, işbirliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER