Termal turizme ışık tutacak proje

Termal turizme ışık tutacak proje -ESOGÜ Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Öğretim Üyesi Kaşlı: -Termal turizm kaynakları açısından çok zengin bir noktadayız. Ama buna rağmen termal turizm amaçlı yeterli sayıda turizm


ESKİŞEHİR (A.A) - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kaşlı, Termal turizm kaynakları açısından çok zengin bir noktadayız. Ama buna rağmen termal turizm amaçlı yeterli sayıda turizm gelirine ve turist sayısına ulaşamıyoruz dedi.
     Kaşlı, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) desteğiyle yürüttükleri Bursa, Eskişehir, Bilecikte termal turizm sektör araştırması konulu projenin, ESOGÜ Prof. Dr. Necla Özdemir Konferans Salonundaki açılış toplantısında yaptığı konuşmada, termal turizm arz olanaklarının ortaya konulmasının ana hedeflerden biri olduğunu söyledi.
     Avrupa Kaplıcalar Birliğinin rakamlarına göre, Almanya ve Macaristandaki termal turizm merkezlerinden yıllık olarak 10 milyon turistin faydalandığını bildiren Kaşlı, Rusya 8 milyon, Fransa 1 milyon, İsviçre ise 800 bin turist ağırlamaktadır. ABDde 2006 yılında 14 bin 600 termal merkezini 111 milyon turist ziyaret etmiştir. Bu ziyaretçilerin bu merkezlerde yaptıkları harcama tutarı ise 9,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Yani Türkiyenin turizm gelirlerinin yaklaşık yarısına tekabül ediyor diye konuştu.
    
     -Turizm sektörü için başvuru kaynağı bir kitap hazırlayacağız-
    
     Kaşlı, Türkiyenin termal turizm kaynakları açısından çok zengin bir noktada olduğunu kaydederek şöyle devam etti:
     Belli kaynaklara göre Avrupanın üçüncüsü, dünyanın 7. ülkesiyiz. Ama buna rağmen termal turizm amaçlı yeterli sayıda turizm gelirine ve turist sayısına ulaşamıyoruz. Zaten Kalkınma Ajansınca, desteklenen ana başlıklar içerisinde en önde gelen konulardan biri olan termal turizmle ilgili stratejik araştırmaların yapılması istenmişti. Bu kapsamda oluşturduğumuz ve üç ay sürecek bu proje destek almaya hak kazandı. Projenin bu bölümünde termal turizm işletmelerine, müşterilere uygulayacağımız anket formlarının hazırlığını tamamlamış olduk. 13 termal turizm merkezini ziyaret etmeyi planlıyoruz. Araştırma sonunda termal turizm sektörü için başvuru kaynağı bir kitap hazırlamak da hedeflerimiz arasında.
     Bursa, Eskişehir ve Bilecikteki tesis doluluk oranlarının son 10 yıllık dönemde yüzde 44ün üzerine çıkamadığını ifade eden Kaşlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Turizm sezonunu 12 aya yayamadığımız zaman işsiz kalan bir çok personel oluyor. Acaba termal turizm işletmelerinde bu durum söz konusu mu- Bunu da ortaya koymaya çalışacağız. Bu arada, termal turizm işletmelerinin özellikle üçüncü yaş turizmine hitap eder algısı var. Bu anlamda son yıllarda genç insanların da bu tesisleri ziyaret ettiğini görüyoruz. Acaba aktivite konusunda bu işletmelerin sıkıntıları var mı- Bunun da ortaya konulması bir başka temel amacımız. Termal konaklama işletmelerinin rekabet gücünün ve doluluk oranlarının yüzde 50 oranında artması, turizm okulları bünyesinde termal turizm işletmeciliği bölümlerinin kurulması, bölge genelindeki ortalama geceleme süresinin en az 4 güne çıkması da, projenin uzun vadeli hedefleri arasında yer alıyor.
     ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen de, Eskişehirin içinde bulduğu bölgenin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Termal Turizm Master Planı kapsamında Frigya Termal Turizm Bölgesi ilan edildiğini anımsattı.
     Bu gelişmeden sonra Eskişehirin sahip olduğu termal kaynaklardan en verimli şekilde faydalanmak üzere çalışmaların hızlandırıldığını vurgulayan Gönen, söz konusu projeyi yürüten Yrd. Doç. Dr. Kaşlı ve destekleyen BEBKA yöneticilerine teşekkür etti.
     Toplantıya Vali Yardımcısı İsmail Küreci, BEBKA yöneticileri, öğretim üyeleri ile kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
    
     Muhabir: Oktay Özden
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Termal turizme ışık tutacak proje Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER