TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Er: -Kentsel dönüşüm eskiden estetik amaçlarla yapılırken deprem gerçeği bize kentsel dönüşümün öncelikle afet riskine karşı yapılması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır


BURSA (A.A) - TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, Kentsel dönüşüm eskiden estetik amaçlarla yapılırken deprem gerçeği bize kentsel dönüşümün öncelikle afet riskine karşı yapılması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır dedi.
     Er, şube başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Türkiyenin depremsellik açısından dünyanın önemli tektonik kuşaklarından birinde bulunduğunu söyledi.
     Son yıllarda artan depremlerin ardından binaların yapısının daha sık gündeme geldiğini belirten Er, Buradan da açıkça görüldüğü gibi kentsel dönüşümün sebebi afetlerdir. Yani kentsel dönüşüm eskiden estetik amaçlarla yapılırken deprem gerçeği bize kentsel dönüşümün öncelikle afet riskine karşı yapılması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır diye konuştu.
     Bursada beklenen en büyük doğal afetin deprem olduğunu bildiren Er, şöyle devam etti:
     İlimizdeki yapılaşmanın yüzde 65inin kaçak yapılardan oluştuğu, yani mühendislik hizmeti görmediği, tektonik fay tarlası olarak görülen yerlerin, sıvılaşma alanlarının, gerekli önlemler alınmadan yapılan yapılaşmaların jeolojik alt temelli planlarla ve jeolojik-jeoteknik çalışmalarla kentsel dönüşümün acilen yapılması gerekliğini ortaya koymaktadır. Burada yapılacak en büyük yanlışlardan birisi de kentin küçük alanlarda kentsel dönüşüme tabi tutulmasıdır. Bugün hala ilimiz sınırları içinden geçen fay hatlarının yerlerini belirten çalışmalar tamamlanmadan, zeminlerin özellikleri tamamen bilinmeden yapılacak kentsel dönüşümler sonrasında yapılan çalışmalarla yeniden kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulan alanlar olabilir ve bu da ülke kaynaklarının boşa harcanması aynı zamanda deprem açısında güvensiz yeni yapılaşmaların olması demektir.
     Er, kentsel dönüşüm kapsamında çalışmalara devam ettiklerini ve ileri ki günlerde bununla ilgili geniş kapsamlı bir açıklama yapacaklarını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Halil İbrahim Başer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER