TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Konya

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şubesi Başkanı Kalyoncu: -Temizlenmemiş bacalar hayatınız için bir risktir


KONYA (A.A) - TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şubesi Başkanı Mete Kalyoncu, temizlenmemiş bacaların insan hayatı için risk oluşturduğunu söyledi.
     Kalyoncu, yaptığı açıklamada, kış ayının devam ettiği günlerde yapılması zorunlu olan işlerden birinin de bacaların temizlenmesi olduğunu belirtti.
     Düzenli olarak temizlenmeyen bacaların iyi çekmediğini, bundan dolayı da kurum (is) biriktiğinden tıkandığını aktaran Kalyoncu, tıkanan bacaların, içinde bol miktarda karbonmonoksit bulunan dumanı geri teperek içeri verdiğini söyledi.
     Bu gazı belirli bir süre solunum yoluyla ciğerlerine alan canlıların hayatlarını kaybettiğini belirten Kalyoncu, şunları kaydetti:
     Temizlenmemiş bacalar hayatınız için bir risktir. Bu risk oluşmasının iki ana sebebi vardır. Birincisi nizami ve standartlara uygun inşa edilmemiş bacalar ikincisi ise temizlenmemiş bacalardır. Bu tip üzücü olayların olmaması ve önlenmesi için, 19 Aralık 2007 tarih ve 26735 sayılı Resmi Gazetede Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik adı altında bir yönetmelik yayınlanmıştır. Bu yönetmelikte, bacaların mümkünse komşu yüksek binalardan en az 6 metre uzaklıkta yapılması ve ait olduğu bina mahyasının en az 0.8 metre üzerine kadar çıkarılması gerekir. Isıtma aracı olarak soba kullanılan yerlerde soba, tahta ve boyalı kısımlara zarar vermeyecek şekilde, altına metal kaplı tabla, mermer veya benzeri malzeme konularak kurulur. Doğalgaz bacaları yılda bir, normal bacalar yılda iki, lokanta ve yemek fabrika bacaları ise 15 günde bir defa yetkili ve ehliyetli firmalara temizlettirilmelidir. Bu sayede, hem karbon monoksit zehirlenmelerine karşı hayatımızı emniyete almış hem de çevremizi kirletmemiş olacağız.
    
     Muhabir: Ayşe Şensoy
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Konya Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER