Trabzon heyeti, ABDde çeşitli temaslarda bulundu

Trabzon heyeti, ABDde çeşitli temaslarda bulundu -ABD Kongresini de kapsayan ziyaretlerde Trabzonun daha etkin tanıtılması, biyoteknoloji ve liman alanlarında işbirliği, Trabzonun lojistik üs olması hedefi gibi konuları görüşüldü


TRABZON (A.A) - ABDde hafta içinde çeşitli temaslarda bulunan Trabzon Valisi Recep Kızılcık, beraberindeki heyetle Miamide dünyanın en büyük kruvazör fuarı ve ABD Kongresini de kapsayan ziyaretlerde Trabzonun liman işbirliği ele alındı.
     Kızılcık ve beraberindeki heyet, Maryland eyaleti merkezli Abundances adlı danışmanlık firmasının organize ettiği ABD ziyareti çerçevesinde, Miamide kruvazör fuarına katıldıktan sonra, başkent Washington ve Maryland eyaletinde çeşitli temaslarda bulundu.
     Washingtonda ABD Kongresinde de bazı kongre üyeleriyle görüşen heyet, bu görüşmeleri sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Kızılcık, Türkiyenin son 10 yılda ekonomik gelişmelerle de bağlantılı olarak dünyada çok ciddi fark edilen ve bölgesel güç haline gelen bir ülke olduğunu belirterek, kendilerinin bu anlamda 4 bin yıllık geçmişi olan, Doğu Karadeniz Bölgesinde Kafkaslar ve Rusyaya açılan önemli liman kenti Trabzonu dünyaya daha fazla tanıtma ve açma hedefini ortaya koyduklarını söyledi.
     Trabzonun turizm açısından tanıtımı bağlamında, ilk olarak 11-13 Mart günlerinde Miamide yapılan dünyanın en büyük kruvazör fuarına katıldıklarını ifade eden Kızılcık, İlk defa Trabzon heyeti olarak kruvazör turizmini tanıtabilmek, kruvazör turizminde potansiyelimizi daha iyi değerlendirebilmek için tanıtım yapmak üzere oraya gittik. Temaslarımızdan gördüğümüz kadarıyla tanıtımda ciddi eksikliğimiz var. Onu bir an önce tamamladığımızda, yılda ortalama şehrimize gelen 20-22 civarındaki kruvazör gemi sayısını inşallah 100lere çıkarma imkanına çok kısa dönemde sahip olduğumuzu gördük ve bundan da son derece memnun olduk dedi.
    
     -Baltimore ile Trabzon kardeş şehir olacak-
    
     Kızılcık, daha sonra da başkent Washington ve yakınındaki Maryland eyaletinin Baltimore kentine ziyaretlerde bulunduklarını belirterek, Maryland Eyaleti Valisi Martin OMalley ve eyalet sekreteriyle görüştüklerini, özellikle liman otoritesi ve biyoteknoloji alanında uzmanlaşmış firmalarla bir araya geldiklerini söyledi.
     Kızılcık, Maryland Valisi OMalley ile Baltimore ve Trabzon arasında kardeş şehir projesini uygulama yönünde anlayış birliğine vardıklarını bildirdi.
     Görüşmelerde, Maryland eyaletiyle Doğu Karadeniz Bölgesinin, Baltimore ile Trabzon limanlarının çok ciddi işbirliği yapabileceğini gördüklerini dile getiren Kızılcık, şunları kaydetti:
     Şüphesiz Baltimore Limanının 300 yıllık geçmişi var. Trabzon olarak geçmişimiz çok çok daha eskilere dayanıyor, bizim 4 bin yıllık şehir olarak geçmişimizde limanın çok büyük özelliği var. Baltimore Limanının şu andaki kapasitesine, iş hacmine baktığımızda, gerçekten dolaylı olarak 120 bin insana, doğrudan sadece limanın içerisinde de 14 bin insana istihdam yarattıklarını, sadece doğrudan istihdam ettikleri insanlara ödedikleri paranın yıllık 3 milyar dolar civarında olduğunu gördük.
     Başta konteyner ithalatı ve ihracatı olmak üzere, araba ve açık madenlerin ithalat ve ihracatında çok önemli kapasiteleri var. Şüphesiz uygulamalarından istifade etmemiz mümkün ama özellikle her iki kentin liman kenti olmaları hasebiyle kardeş şehir uygulamasının ve bizlerin Trabzonda gerçekleştirmek istediğimiz lojistik üssü olma idealinde de gerçekten ciddi işbirliği yaparak her iki bölgenin ve ülkenin de bundan istifade etmesine imkan sağlanabileceğini düşünüyoruz.
    
     -Ar-Ge alanında potansiyel işbirliği-
    
     Kızılcık, Doğu Karadeniz Bölgesinin bitki yapısı ve doğal güzellikleri gözönünde bulundurulduğunda da yeni gelişen ve ABDde ilk defa kurulan bitkisel tedavi alanındaki üniversiteyle de potansiyel işbirlikleri olabileceğini kaydetti.
     Maryland bölgesinde inovasyon, teknoloji, Ar-Ge alanında ABDnin en önde gelen üniversite ve firmalarının bulunduğunu, çok önemli ilaç firmalarının da eyalette Ar-Geye yönelik fabrikalarının olduğunu anlatan Kızılcık, Özellikle son yıllarda organik bitkiye dayalı beslenme ve tedavi alanında önemli çalışmaların yapıldığını ve ilk defa ABDde bu anlamda bir üniversitenin Marylandde kurulduğunu gördük. Hatta orada hem araştırma geliştirme yapan hem de yönetimde bulunan uzmanların ifadesiyle Türkiyenin ve dünyanın bitki örtüsü anlamında çok özel bir yere sahip olduğunu, Doğu Karadeniz bölgesinin ülkemizin de zaten o anlamda daha da özel pozisyonuna sahip olduğunu, dolayısıyla bu anlamda Ar-Ge ve bitki örtüsü varlığını, zenginliğini birleştirip bu alanda ciddi gelişmelere insanlık için katkı sağlayabileceğimiz gerçeğini orada görmüş olduk dedi.
     Kızılcık, Marylanddeki firmalardan Trabzona yatırım çekme anlamında bir hedefiniz var mı- sorusuna, Var, çünkü orada özellikle doğal bitkilere dayalı beslenme ve tedaviye yönelik Ar-Ge çalışmaları çok yoğun olarak yürütülüyor. Bizim de bitki örtüsü anlamında çok ciddi zenginliğimiz var. Dolayısıyla bu potansiyeli buradaki bilimsel araştırmalarla birleştirip niçin ürün ve ekonomik değer haline getirmeyelim, bu yönde çalışma yapma kararı aldık yanıtını verdi.
     Washington temasları kapsamında Türki Amerikan Birliği (TAA) ve Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonunun (TUSKON) ortaklaşa düzenlediği Türki Amerikan Kongresine de katıldıklarını belirten Kızılcık, Burada Türklerin sadece Türkiyeden değil, tüm Türk dünyasının bir grup olarak bir sivil toplum çatısı altında bir araya gelerek, güçlerini göstererek fevkalade lobicilik yaptıklarını, Amerikan sisteminde faaliyet gösterdiklerini gördük dedi.
     Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu da biyoteknoloji konusunda önemli altyapı hazırladıklarını belirterek, biyoteknoloji konusuyla ilgili kurumlarla işbirliği yaparak, benzer sistemi Türkiyede kuracaklarını, Trabzonda lojistik merkezin altyapısının oluşturulması doğrultusunda Baltimore Limanında yaptıkları araştırmanın da kendileri için önemli olduğunu dile getirdi.
     Trabzon Limanı Genel Müdürü Muzaffer Ermiş de Trabzonun Amerikalı turist için de cazibesini artırmayı hedeflediklerini söyledi.
    
     Muhabir: Mehmet Toroğlu
     Yayıncı: Eyüphan Kılıç
<< Önceki Haber Trabzon heyeti, ABDde çeşitli temaslarda bulundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER