Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) Antalyada kuruldu

Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) Antalyada kuruldu -Türkiyenin çeşitli bölgelerinden 9 tüketici derneğinin bir araya gelmesiyle kurulan federasyonun genel başkanlığına Mehmet Bülent Deniz seçildi


ANTALYA (A.A) - Türkiyenin çeşitli bölgelerinden 9 tüketici derneğinin bir araya gelmesiyle kurulan Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanlığına Mehmet Bülent Deniz seçildi.
     Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, derneklerinde düzenlediği basın toplantısında, ülke genelinden 9 tüketici derneğinin bir araya gelmesiyle Tüketiciler Birliği Federasyonunun kurulduğunu söyledi.
     Antalya merkezli federasyonun genel başkanlığına seçildiğini bildiren Mehmet Bülent Deniz, amaçlarının 80li yıllarda başlayan tüketici hareketini en iyi şekilde temsil etmek olduğunu vurguladı.
     Yurttaş ve tüketici kimliği taşıyan bireyin tüketici örgütlenmeleri eliyle siyasi iktidarların kararlarını sorgulanabileceğine ilişkin olanağın farkına varması, hak arayan toplum olma sürecinde önemli bir kazanım olduğunu dile getiren Deniz, Bugün 17 milyon tüketicinin cebinde 50 milyon civarında kredi kartı bulunmaktadır. Cepte taşınan bu saatli bomba ile bir yandan bankacılık sektörünün kredi kart aidatı, yıllık üyelik ücreti gibi akıl almaz uygulamalarla her yıl yaklaşık 2 milyar 500 milyon lira tüketicinin cebinden alınmaktadır. Öte yandan asgari ödeme tuzağıyla tüketim insanı haline dönüşmüş olan tüketiciler, faiz girdabına yakalanmaktadır dedi.
     Deniz, 2012 yılının ilk 8 ayında kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısının bir önceki yılın tamamında borcunu ödeyemeyen tüketicilerin toplamını aştığını kaydederek, Merkez Bankası kara listesine henüz girmemiş, ancak sadece asgari tutarı ödeyerek günü kurtaran tüketici sayısının 9 milyon civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Ülkemiz hızla bankalara bağımlı hale getirilerek, kredi kartına teslim olma yolunda ilerlemekte, bu yolla hissizleştirilen yurttaşların zamlara, adaletsiz uygulamalara tepki vermeleri dolaylı olarak sağlanmış olmaktadır diye konuştu.
     Deniz, yaptıkları değerlendirmelere göre kasım ayından itibaren bankalar tarafından yoğun şekilde icra takipleri başlatılacağını ve yüz binlerce evin kapısı icra memurları tarafından çalınacağını iddia ederek, şöyle konuştu:
     Önceki yıllarda TBMMde üç kez gerçekleştirilen kredi kartı borç yapılandırılması, yapılandırma şemsiyesinin olması gerektiği gibi geniş tutulmamış olması nedeniyle beklenen yararı sağlamamıştır. Bu nedenle yeni yasama yılında TBMM gündeminde bulunan yeni Tüketici Yasası görüşmelerinde ayak sesleri iyice yaklaşan bu toplumsal sıkıntının giderilmesi için yasal düzenleme yapılması düşünülmeli, kredi kart borç stokunun adil, kuşatıcı ve beklenen yararı sağlayacak şekilde eritilmesi için yapılandırma seçeneği ciddiyetle ele alınmalıdır.
     Üst kurulların çalışmalarının tüketicileri doğrudan etkilemesine rağmen kurullarda tüketici temsilcilerinin bulunmadığını ifade eden Deniz, bu kurullara tüketici temsilcilerinin alınması gerektiğini savundu.
     Deniz, son günlerde proje üzerinden yüksek fiyatlarla konut satışlarının yapıldığına dikkati çekerek, şöyle dedi:
     Maket üzerinden yapılan konut satışlarında insanlar büyük bir mağduriyet yaşayabilir. Şirketler henüz ortaya çıkmamış konutun bedeli karşılığında senet imzalatıyorlar. Ancak bu şirketin konutu yapıp yapmayacağı belli değil. Bir zamanlar yaşanan banker krizine benzer bir durumla her an karşı karşıya kalabiliriz. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, konut satan şirketlerin projeleri gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğini denetlemelidir. Yoksa insanlar reklamlarla kandırılarak büyük bir mağdur kitlesi oluşabilir.
     Deniz, TBF yönetim kurulunun ise şu isimlerden oluştuğunu belirtti:
     İbrahim Güllü, Murat Köse, Aydın Türkmenoğlu, Ali İhsan Nazlı, Semih Tömen, Sevim Murat.
    
     Muhabir: Hüseyin Kanber
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) Antalyada kuruldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER