Tunca Nehrindeki 6 asırlık rıhtım ayağa

Tunca Nehrindeki 6 asırlık rıhtım ayağa kaldırılacak -Osmanlı sultanlarının saraydan camiye kayıklarla giderken kullandıkları rıhtımın röleve çalışmaları sürüyor


EDİRNE (A.A) - Salih Baran - Osmanlı sultanlarının saraydan camiye kayıklarla giderken kullandıkları rıhtımın röleve çalışmaları sürüyor.
     Edirne Sarayı Kazı Başkanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sarayın ihyası için 3 yıldır restorasyon çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bahçeşehir Üniversitesi adına yürütülen Edirne Sarayı kazı ve restorasyon çalışmalarında saha çalışmalarında önemli mimari veriler elde ettiklerini anlatan Doç. Dr. Özer, Çalışmalarımız oldukça verimli gidiyor bu süreçte önemli mimari veriler elde ediyoruz. Örneğin sarayın atık su kanallarını tespit ettik, gün yüzüne çıkardık. Saray mutfağında yemek pişirilen küçük ocaklar ortaya çıktı. Saha çalışmasının yanı sıra buluntuların temizliklerini kazı evimizde yaparak, tasniflerini sürdürüyoruz dedi.
     Kazı çalışmaları sırasında Tunca Nehrindeki 15. yüzyılda yapılan rıhtımın restorasyonu için de önemli adım attıklarını ifade eden Özer, şunları kaydetti:
     Kültür ve Turizm Bakanlığının sağladığı ödenekle sürdürdüğümüz 2012 yılı çalışmaları içerisinde Matbah-ı Amire (saray mutfağı) ile Tunca Nehri arasındaki çalışmalarımızı tamamlamak istiyoruz. Bunun ardından aşçıların idari binası ve aşçılar hamamı kazılarını bitireceğiz. Tunca Nehri boyunca devam ettiğini bildiğimiz rıhtım ve sur kalıntılarını ortaya çıkararak, bu surların inşasını tamamlayarak sarayı nehir taşkınlarından kurtarmayı hedefliyoruz. Rıhtımın röleve çalışmaları tamamlandı, rıhtımın ayağa kaldırılması çalışmalarında önemli bir adım atılmış oldu.
     Doç. Dr. Özer, rıhtımı Osmanlı sultanlarının saraydan, II. Beyazid Külliyesindeki camiye ibadete kayıklarla giderken kullandıklarının bilindiğini kaydetti.
    
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
    
    
    
     -Edirne Yeni Sarayı-
    
     Tunca Nehri kenarına kurulan sarayın yapımına, II. Muratın emriyle 1450 yılında başlandı.
     II. Muratın vefatından sonra Fatih Sultan Mehmed, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, I. Ahmet, II. Ahmet, Sultan Mustafa, III. Süleyman ve IV. Mehmet (Avcı Mehmet) saraya yeni yapılar ekleyerek genişletti. 1874 Osmanlı-Rus Savaşında cephanelik olarak kullanılan saray, Edirnenin istila edileceği düşünülerek, dönemin Edirne Valisi Cemil Paşanın emriyle cephanenin Rusların eline geçmemesi için havaya uçuruldu.
    
     Yayıncı:
<< Önceki Haber Tunca Nehrindeki 6 asırlık rıhtım ayağa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER