Türk Borçlar Kanunu

Türk Borçlar Kanunu -MÜSİAD Şube Başkanı Kılçık: -1 Temmuzda yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ile getirilen kefalette eşin rızasına yönelik düzenleme, Türk ticaret sistemi içerisinde uygulamada çok ciddi sıkıntıla


GAZİANTEP (A.A) - Müstakil Sanayi ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık, 1 Temmuzda yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunuyla getirilen kefalette eşin rızasına yönelik düzenlemenin Türk ticaret sistemi içerisinde uygulamada çok ciddi sıkıntılar doğurabileceğini ve pratiklikten oldukça uzak olduğunu belirtti.
     Kılçık, yaptığı yazılı açıklamada, bu kanunun uygulamada tüm evli iş adamlarını çok ciddi sıkıntı ve stres altına sokacak gibi göründüğünü savunarak, Eğer kefalete rızası istenen eşin kendi ailesinden edindiği mal varlığı varsa, kefalet hususunda ciddi endişe ve kararsızlığa sebep olacak. Bu da beraberinde aile içerisinde çok ciddi huzursuzluk ve çatışmalara yol açabilecektir dedi.
     Türk ticari hayatının doğal akışına ve yapılanmasına tamamen zıt olan bu uygulamanın Türkiye gerçekleriyle uyuşmadığını belirten Kılçık, ticaretin içinde olan eşlerden izin alınırken herhangi bir problem olmayacağını, ancak ticaretle uğraşmayan eşlerden izin alınırken çok çeşitli sorunlarla karşılaşabileceğini ifade etti. Kılçık, şunları kaydetti:
     1 Temmuzda yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ile getirilen kefalette eşin rızasına yönelik düzenleme, Türk ticaret sistemi içerisinde uygulamada çok ciddi sıkıntılar doğurabilecek ve pratiklikten oldukça uzak. Kanunun 584. maddesine göre, mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça eşlerden birinin, örneğin bir banka kredisine kefil olacağı zaman diğerinin yazılı rızasını alması gerekmektedir. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte bankaların, yaptıkları yeni kefalet sözleşmelerinde bu hükmü uygulamaya başladıkları, ayrıca mevcut bir ticari kredi için daha önceden tahsis edilen limitin kullandırılması durumunda bile müşterilerine yeni kredi sözleşmesi imzalatmakta ve eşlerden de kefalete rıza gösterdiklerine dair imza istenmekte. Bu durum mevcut krediler için bile çok ciddi sıkıntılar içermektedir.
     Eş şartı; ev, iş yeri veya araba alırken veya üçüncü kişilere kefil olurken aranmalıdır diyen Kılçık, bu izinin aile bütünlüğünü ve varlığını koruyacağını belirtti.
     Kılçık, Eşlerden birinin normal ticari faaliyetini yürütürken banka veya finans kurumuna kredi için başvuruda bulunması sırasında eş, bilgi yetersizliği sebebiyle buna karşı çıkabilir ve dolayısıyla da ticaret için gerekli olan kredi alınamaz, böylece de ekonomide ciddi sıkıntılar oluşabilir görüşlerini dile getirdi.
     Kılçık, şimdiden sorunlara ve endişelere sebep olan bu kanunun bir an evvel düzeltilmesinin, ticari hayatın sağlıklı sürmesi adına çok önemli olduğunu kaydetti.
    
     Muhabir: Zeynep Yücetaş
     Yayıncı: Mehmet Öztaş
<< Önceki Haber Türk Borçlar Kanunu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER