Türk Musevi Cemaatinden Vana okul

Türk Musevi Cemaatinden Vana okul -Depremin ardından Kıratlı köyünde yaptırılan 6 derslikli Selahattin Ülkümen İlköğretim Okulu, düzenlenen törenle açıldı -Vali Karaloğlu: -Depremden sonra doğulusu, batılısı, kuzeylisi, güneylisi,


VAN (A.A) - Türk Musevi Cemaatinin, Vandaki depremin yaralarını sarmak amacıyla yaptırdığı Selahattin Ülkümen İlköğretim Okulu, düzenlenen törenle açıldı.
     Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva ile Türk Musevi Cemaati Başkanı Sami Herman, açılış törenine katılmak üzere geldikleri Vanda, Vali Münir Karaloğlunu makamında ziyaret etti.
     Ziyaretin ardından merkeze bağlı Kıratlı köyüne geçen Vali Karaloğlu, İsak Haleva ve Sami Herman, İkinci Dünya Savaşı sırasında Rodos Adasında yaşayan Türk asıllı Musevileri kurtaran Başkonsolos Selahattin Ülkümenin isminin verildiği 6 derslikli prefabrik okul ile onarımı ve çevre düzenlemesi yapılan 4 derslikli eski okulun açılışına katıldı.
     Törende konuşan Vali Münir Karaloğlu, Vandaki depremlerde 89 okulun kullanılmaz hale geldiğini, 75 öğretmenin yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Deprem felaketinden sonra Türkiye genelinde gösterilen dayanışmaya değinen Karaloğlu, şunları söyledi:
     Depremden sonra doğulusu, batılısı, kuzeylisi, güneylisi, dini, ırkı, mezhebi, rengi ne olursa olsun bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bizim acımızı paylaşmak, yaramıza merhem olmak için adeta yarıştı. Bunlardan biri de Türk Musevi Cemaati oldu. Depremden sonra acil yardım noktasında bizimle dayanışma göstermiş, Kıratlı köyümüzde bu okulu yaparak, depremden sonra oluşan okul ihtiyacımızın giderilmesi noktasında bize yardımcı olmuşlardır. Musevi Cemaati belki kendi büyüklerinden birinin ismi yerine çok büyük bir vefa ve kadirşinaslık örneği göstererek İkinci Dünya savaşında insanlık onurunu koruma mücadelesi veren Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı mensubu ve hariciyeci büyüğümüz Selahattin Ülkümenin ismini verdi. Bu gerçekten büyük bir vefa örneği ve bundan dolayı kendilerini kutluyorum. Bu okulda yeni Selahattin Ülkümenler yetişeceğini temenni ediyorum.
    
     -Yurtseverlik duygularının anıtı-
    
     Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva ise bu okulun yurtseverlik duygularının anıtı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
     Savaş dönemlerindeki Rodos Başkonsolosumuz merhum Selahattin Ülkümenin görev bölgesindeki Musevi inançlılara verdiği çok soylu desteğin ve yardımların ardından yetmiş yıl geçmesine rağmen biz Museviler tarafından unutulmadı ve sonsuza kadar unutturulmayacaktır. Bu ilköğretim okuluna Selahattin Ülkümen adının verilmesi Musevi inançlı yurttaşların şükran ve vefa duygularının somutlaşmış bir hali, bir tür kadir ve kıymet bilirlik anıtı olarak değerlendirilmelidir. Eminim bundan hepimiz için çıkarılacak olumlu sonuçlar vardır. Duam şudur, hayırlı uğurlu, vatanımıza ve milletimize yararlı olsun.
    
     -Acılar paylaşıldıkça küçülür-
    
     Türk Musevi Cemmati Başkanı Sami Herman da Acılar paylaşıldıkça küçülür, mutluluklar paylaştıkça büyür sözünün doğruluğuna bugün birlikte bir kez daha şahit olduklarını kaydetti.
     Herman, okulun yapımı ve çevre düzenlemesinin çetin kış şartları nedeniyle ancak mayıs ayında tamamlanabildiğini belirtti. Sami Herman, bu okula dünyanın karardığı, insanlık onurunun ve ulvi duyguların aniden yok olduğu zamanlarda cesaret ve kararlılıkla öne çıkarak örnek olan nadir kahramanlardan biri olan ve uluslararası dürüstlük ödülü sahibi Selahattin Ülkümenin adını verdiklerini ifade etti.
     Konuşmaların ardından açılışı yapılan okulun sınıflarını gezen Vali Karaloğlu, Haleva ve Herman öğrencilerle sohbet etti.
     Vali Karaloğlu, katkılarından dolayı İsak Haleva ile Sami Hermana birer plaket verdi.
    
     Muhabir: Necat Hasar/Yahya Öylek
     Yayıncı: Berin Alpaslan
<< Önceki Haber Türk Musevi Cemaatinden Vana okul Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER