Türk üniversitelerine yabancı öğrenci ilgisi

Türk üniversitelerine yabancı öğrenci ilgisi -ÖSYM verilerine göre, 2001-2002 döneminden 2011-2012ye kadar Türkiyedeki üniversitelerde kayıtlı öğrenim gören uluslararası öğrenci sayısı 15 bin 505ten, 31 bin 170e ulaştı -BAÜ Rektörü


BALIKESİR (A.A) - Zafer Akpınar / Seyhan Kırıcı - ÖSYM verilerine göre, 2001-2002 döneminden 2011-2012ye kadar Türkiyedeki üniversitelerde kayıtlı öğrenim gören uluslararası öğrenci sayısı 15 bin 505ten, 31 bin 170e ulaştı.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 2001-2002 döneminden 2011-2012ye kadar Türkiyedeki uluslararası öğrenci sayısı, üniversitelerdeki eğitim kalitesine ve özellikle Türkiyenin yurt dışındaki artan prestijine paralel artış gösterdi.
     ÖSYM verilerine göre, 2001-2002 eğitim sezonunda, 2 bin 707 olan kayıt yaptıran uluslararası öğrenci sayısı, 2011-2012de 3 katına çıkarak, 8 bin 410a yükseldi. Kayıt yaptıranlardaki bu artış toplamdaki öğrenci sayısını da yukarı taşıdı. Aynı dönemler dahilinde, kayıtlı toplam uluslararası öğrenci sayısı 15 bin 505ten 31 bin 170e ulaştı. Bu öğrencilerin 4 bin 257si Azerbaycan, 4 bin 110u Türkmenistanlı olurken, Almanya, Yunanistan, Bulgaristan, Moğolistan ve Rusya gibi 40dan fazla ülkeden yabancı öğrenci de, Türkiyede öğrenim görüyor.
     Son 3 yılda en fazla kayıt yaptıran ülkelerin başında da Türkmenistan ve Azerbaycan gelirken, Somalili öğrenci sayısındaki artış dikkati çekiyor. 2009-2010 döneminde bu ülkeden 6 öğrenci gelirken, 2011-2012de Türkiyede öğrenim gören Somalili öğrenci sayısı 242ye çıktı.
    
     -41 ülkeden 566 öğrenci Balıkesir Üniversitesinde-
    
     Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda uluslararası arenaya çıkma çabası içine girmiş eğitim kurumlarından biri olduklarını, bu konuda önemli mesafe aldıklarını söyledi.
     Özelikle son birkaç yıl içinde, üniversitelerinde öğrenim gören yabancı öğrenci sayısında büyük bir artış kaydedildiğini dile getiren Alkan, şöyle konuştu:
     Hollanda, Nijerya, Gana, Rusya ve Azerbaycan gibi 41 farklı ülkeden toplam 566 öğrenci, üniversitemizde öğrenim görüyor. Yabancı öğrencilerin ülkemizi ve üniversitemizi tercih etmesinde YÖKün öğrenci kontenjan sınırını yani yüzde 10 barajını kaldırması ve öğrenci seçimini üniversitelere bırakmasının çok büyük bir etkisi oldu. Biz bu yıl yine YÖKten izin gelirse yabancı öğrenci alacağız. YÖK, bu konuda bizi serbest bırakırsa daha fazla yabancı öğrenci alacağımıza inanıyoruz. Yani yüzde 10 barajı da kaldırılırsa, siz istediğiniz kadar öğrenci alın denirse çok daha fazla yabancı öğrenci alabileceğimizi düşünüyorum.
     Alkan, öğrenci sayılarını artırmak için yurt dışındaki üniversitelerle anlaşmalar imzaladıklarını belirterek, Örneğin, Azerbaycan, Kazakistan ve Kosova üniversiteleriyle anlaşmalar yaptık. Bu anlaşmalar çerçevesinde geçen yaz Kosovadaki üniversiteden 50 öğretim elemanı, üniversitemizden hizmet içi eğitim aldılar dedi.
    
     -Türk üniversiteleri tercih edilen üniversiteler arasına girdi-
    
     Son yıllarda Türkiyedeki kayıtlı uluslararası öğrenci sayısında önemli artış yaşandığına dikkati çeken Alkan, şunları kaydetti:
     Türkiyenin uluslararası alanda prestijinin artması, öğrencilerin tercih etmesinde önemli rol oynuyor. Bunu yurt dışına gittiğiniz zaman görebiliyorsunuz. Türkiyenin ekonomik gücünün artmasıyla, uluslararası alanda prestiji arttı ve bu durum, eğitim alanına da yansıyor. Onun için Türk üniversiteleri, uluslararası alanda tercih edilen üniversiteler arasına girdi. Bu konuda aslında Türkiye geç kalmış ülkelerden biri. 2009 yılı verilerine göre, dünya genelinde ülkesi dışında öğrenim gören uluslararası öğrenci sayısı 3.7 milyon. Bu rakamda Türkiyenin payına düşen aslında az. Bizim yurt dışına gönderdiğimiz öğrenci sayısı ise çok daha fazla. Biz bunu tersine çevirmek istiyoruz. Aslında artarak devam ediyor.
     İngiltere ile ikili ilişkiler yürüttüklerini anlatan Alkan, Bir heyet, buraya geldiklerinde öğrenim ücretlerini sordular. Hükümetin aldığı kararla birinci öğretimin ücretsiz olduğunu söyledik. İngilterede bu rakamın 9 bin paunt olduğunu belirttiler, ücretsiz eğitime de şaşırdılar. Kendi ülkelerinde İngilterede yabancı veya kendi öğrencileri aynı şekilde 9 bin paunt ödüyorlar eğitim için diye konuştu.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Türk üniversitelerine yabancı öğrenci ilgisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER