Türkiyenin gül bahçesi Ispartada gül turizmi

Türkiyenin gül bahçesi Ispartada gül turizmi başladı -Ispartada gül turizmi kapsamında kente gelen ziyaretçiler gül bahçesinde gül topladıktan sonra gülün fabrikalarda işleniş aşamalarını gözlemliyor, böylece gül ürünlerinin tüm


ISPARTA (A.A) - Durmuş Genç - Ispartada yapılan gül turizmi kapsamında kente gelen ziyaretçiler gül bahçesinde gül topladıktan sonra gülün fabrikalarda işleniş aşamalarını gözlemliyor, böylece gül ürünlerinin tüm aşamalarına tanıklık etmiş oluyorlar.
     Isparta Kültür Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gölleri, akarsuları, dağları, ormanları, yaylaları, tabiat parklarıyla her türlü turizm aktivitesinin yapılabileceği bir şehir olan Ispartanın Batı Akdenizin cennetten bir köşesi olduğunu dile getirdi.
     Ispartanın dünyada gül yağı üretiminin yüzde 65ini tek başına karşıladığını anımsatan Kılıç, çiçek açan gülün önce bölgeyi, sonra da gül yağı ile tüm dünyayı eşsiz kokusuyla büyülediğini vurguladı.
     Ispartanın, Türkiyenin Gül Bahçesi sloganıyla markalaşan bir şehir olduğunu anlatan Kılıç, Güller kenti Ispartada gül hasadı mayıs ve haziran aylarında yapılır. Hasat döneminde kent merkezi ve ilçelerde yoğun bir gül kokusu yayılır. Gül bahçelerinden toplanan güller fabrikalarda işlenir. Gülden yapılan ürünler daha sonra şehir merkezindeki mağazalarda satılır dedi.
     Ispartanın güllerinin sadece Türkiye için değil dünya için de önemli bir değer taşıdığını dile getiren Kılıç, Mayıs ve haziran aylarında kentimize gül toplamaya yurt içi ve yurt dışından çok sayıda günübirlik ziyaretçi geliyor. Bu sayı her geçen yıl artıyor diye konuştu.
    
     -Japonya ve Katardan televizyon ekipleri çekim yaptı-
    
     Kılıç, özellikle bu yıl Avrupa ülkelerinden, Japonyadan ve Türkiyenin birçok bölgesinden gül bahçelerine günübirlik turlar düzenlendiğini ifade ederek, şunları söyledi:
     Isparta, gül ve gül ürünleri alanındaki önemini her geçen gün artırmaktadır. Kentimiz artık gül üzerinde de turizm anlayışını oluşturarak bu alanda çeşitli çalışmalar yürütüyor. Yerli ve yabancı ziyaretçiler sabahın erken saatlerinden itibaren gül bahçelerinde hasat yapan çiftçilere eşlik ediyor. Ziyaretçiler ayrıca gül bahçelerinde güneşin doğuşuyla birlikte yörenin doğal balını, kaymağını, yumurtasını ve peynirini yiyerek köy kahvaltısı yapma şansı buluyor. Gün içerisinde gülün vazgeçilmez tutkusunu yaşıyorlar. Ispartada sabah toplanan güller öğleye kadar serilir, öğleden sonra fabrikalarda kazanlarda kaynatılır. Yani gül bahçesinde başlayan serüveni, son aşamasına kadar takip edebiliyorlar. Ziyaretçiler gül bahçelerindeki turun ardından köy evlerinde kalarak kentin tarihi ve kültürel alanlarını da ziyaret ediyor.
     Kılıç, bu yıl Japon devlet televizyonu NHK ile Katardan Qatar televizyon ekibinin gül bahçelerinde ve gül yağı tesislerinde belgesel çekimi yaptıklarını, böylece kentin dünyada tanıtımına katkı sağlayacaklarını kaydetti.
    
     -Bu yılki hedef 1 milyon turist ağırlamak-
    
     Devlet başkanları gibi önemli konukların ziyaretlerinde sokakların gül suyu ile yıkandığını anlatan Kılıç, her yıl düzenlenen Gül Festivalinde kentin sokaklarının gül yaprakları ile bezendiğini ve gül koktuğunu kaydetti.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçen yıl ekim ayında Bakanlar Kurulu kararıyla kentte 65 dönüm arazinin Gülpark Turizm Merkezi için tahsis edildiğini bildiren Kılıç, Süleyman Demirel Üniversitesinde 100 dönüm arazide oluşturulacak Gül Vadisi ile gül alanında hizmet verecek tesisler, müzeler, parklar, bahçeler oluşturulacağını, böylece gül turizmi ile kent ekonomisinin de hareketleneceğini söyledi.
     Abdullah Kılıç, kente gelen turist sayısının her geçen yıl artırdığını belirterek, Geçen yıl kentimizde 230 bin turist konaklamıştı. Bu sayı günübirlik ziyaretçilerle 650 bine ulaşmıştı. Bu yılki hedefimiz kentimize 1 milyon ziyaretçinin gelmesini sağlamak diye konuştu.
    
     -Hasat mevsiminde doğan kız çocuklara gül ismi-
    
     Abdullah Kılıç, Ispartada gül hasadı mevsiminde doğan kız çocuklarına buna uygun isimlerin verildiğini de dile getirerek, Eğer kız çocuğu sabah doğarsa ismini Gülderen, öğleden sonra doğarsa Gülseren, gece doğarsa Gülay koyarlar. Gül, kentimizde hayatın tamamını kuşatmıştır. Günlük yaşımın her alanında gülü görmek mümkün dedi.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Türkiyenin gül bahçesi Ispartada gül turizmi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER