Türkiyeye sığınan Suriyeliler

Türkiyeye sığınan Suriyeliler -Ülkelerindeki olaylardan kaçarak konteyner ve çadır kentlerde barınan sığınmacıların her türlü ihtiyacı yetkili kurumlarca karşılanıyor -Geldikleri kentlerde, kiraladıkları evlerde ve sınır ötesinde zor


GAZİANTEP (A.A) - Ülkelerindeki olaylardan kaçarak konteyner ve çadır kentlerde barınan sığınmacıların her türlü ihtiyacı yetkili kurumlarca karşılanıyor.
     Türkiyeye gelen 130 binin üzerindeki sığınmacının büyük bölümünün kaldığı Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kahramanmaraştaki çadır kentler ile Kilisteki konteyner kentte kalan Suriyelilere AFAD ve Kızılay her türlü olanağı sunarken, kış nedeniyle de çeşitli önlemler alındı.
     Çadır kentlerde de bir süredir devam eden kış hazırlıkları büyük oranda tamamlandı. Bu çerçevede çadır kentlerdeki çadırların ısı yalıtım çalışması yapıldı, ek ısıtıcılar dağıtıldı.
     Çadır kentlerdeki Suriyelilerin çocuklarına eğitim ve kreş imkanı da sağlanırken, kentlerde kiraladıkları evlerde kalanlara yönelik de belediyeler çeşitli eğitim imkanlarının sağlanacağı merkezler oluşturuyor. Çadır kentler ve konteyner kentteki yetişkinlere yönelik de Halk Eğitim Merkezlerince dil ve mesleki kurslar düzenleniyor.
    
     -Evlerde kalanlara ve sınır ötesindekilere yardım
    
     Sınır kentlerinde kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde yaşayan Suriyelilere ile çeşitli nedenlerle ülkelerini terk etmeyerek, sınırın karşı tarafında kurdukları çadırlarda zor şartlarda yaşam mücadelesi veren Suriyelilere de yetkili kurumların yanı sıra, sivil toplum kuruluşları da yardım elini uzatıyor.
     Zor günler geçiren Suriye halkının yardımına koşan kuruluşlar, gıdadan giysiye, ilaçtan yatağa kadar bir çok malzemeyi, Suriyelilere ulaştırmaya çalışıyor.
     Olayların başladığından bu yana gıda ve giysi yardımlarını sürdürün sivil toplum kuruluşları, kış ayları öncesinde de Suriyelilere, soba, ısıtıcı, battaniyenin yanı sıra halı ve kışlık ayakkabı gibi malzeme yardımında bulunmaya başladı.
     Şanlıurfada bu çerçevede 60 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle oluşturulan ortak platform, şehrin çeşitli yerlerine kurulan stantlar ve belirlenen merkezlerde toplanan yardım malzemelerini araçlara yükleyip, Suriyedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.
     İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Şube Temsilciliği, şu ana kadar yaklaşık 20 milyon TLlik yardım yaptı. Bu kapsamda Şanlıurfada bir kermes açan İHH, kermeste toplanan aynı ve nakdi yardımları da Suriyeye gönderecek.
     Kimse Yok Mu Derneğinin Gaziantep Şubesi de kış ayları dolayısıyla Suriyelilere yatak, battaniye ve kışlık elbise yardımına başladı.
    
     -Kış günlerinde sıcak yemek
    
     Evlerde kalan Suriyelilere soba ve elektrikli ısıtıcı dağıtan dernek ayrıca Kiliste kurduğu sosyal kompleksle de Suriyeli misafirlere günlük sıcak yemek ikram ediyor. Derneğin İlaç merkezinde de hasta Suriyelilere ilaç temin ediliyor. Kompleks içinde 30 banyo ve 24 tuvalet te Suriyelilerin hizmetine sunulmuş durumda.
     İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Kilis temsilciliğince de Türk Kızılayı işbirliğinde Suriyenin Azez ilçesine bağlı Esselame Sınır Kapısı yakınında kurulan çadırlarda kalan 6 bin Suriyeliye günde 2 öğün yemek dağıtılıyor.
     IHH ve Türk Kızılayı ayrıca, havaların soğuduğu bu günlerde bölgedeki insanların barınması amacıyla 900 çadır kurarak, daha sıcak bir ortam sağlamış durumda.
     IHH yetkilileri, gerek sınır kapısı yanında barınan gerekse Suriyenin iç kesimlerinde yaşayanların en büyük sıkıntılarının un ve ekmek olduğunu belirterek, temin ettikleri unları buralar gönderdiklerini kaydetti.
    
     Muhabir: Ekip / Veli Gürgah / İsmail Fidan
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Türkiyeye sığınan Suriyeliler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER