Türkiyeye sığınan Suriyeliler

Türkiyeye sığınan Suriyeliler -Adalet Bakanı Ergin: -Ziyaret ettiğimiz misafirlerin (Suriyede ölüm makinelerini durdurun. Ölümleri, akan kanı durdurun) talepleri oldu. Bu noktada ABnin şuana kadar yapabileceği şeyleri yaptı


HATAY (A.A) - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ile ziyaret ettiği Suriyelilere ilişkin Ziyaret ettiğimiz misafirlerin (Suriyede ölüm makinelerini durdurun. Ölümleri, akan kanı durdurun) talepleri oldu. Bu noktada ABnin şuana kadar yapabileceği şeyleri yaptığını düşünmüyoruz dedi.
     Bakan Ergin, AP Türkiye Raportörü Ruijten ile ülkelerindeki olaylar nedeniyle Türkiyeye sığınan ve Hatayın Altınözü ilçesine bağlı Boynuyoğun köyündeki konaklama tesisinde kalan Suriyelileri ziyaret etti.
     Ziyaretin ardından açıklama yapan Ruijten, öncelikle Türk hükümetinin yaptığı her şeye çok saygı duyduğunu söyledi.
     Burada kampların durumunu karşılaştırdıklarını, ama durumun geneline baktıklarında burada yaşayan mültecilerin, aslında evlerine gitmek istediğini ifade eden Ruijten, şunları söyledi:
     Sağ salim sevdikleriyle, insanlarla, çocuklarla yaşamak istiyorlar. Asıl bunu çözmemiz gerekiyor. Türkiye harika bir iş çıkardı. Avrupa Birliğinde de bu konular görüşülmekte, müzakere edilmekte. Fakat, AB ülkelere finansal bir destek yapmıyor. Yapacaksa da sivil toplum kuruluşları (STK) aracılığıyla yapıyor. Bu yüzden Türkiyedeki STKların uluslararası alanda çalışan STKlarla beraber çalışması, onları devreye sokmak ve onlar aracılığıyla yardımı alıp kullanabilmek mümkün olabilir, bunlar zaten görüşülmekte, müzakere edilmekte.
     Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, Hatayda 13 bin civarında Suriyeli bulunduğunu, bu sayının zaman zaman arttığını veya azaldığını hatırlattı.
     Hataydan daha çok diğer illere aktarmalar yapıldığını ifade eden Ergin, kentte sınırlı sayıda kampın olduğunu kaydetti.
     Boynuyoğundaki Suriyelilerin, ikinci kışı geçirdiğini vurgulayan Ergin, burada insanların yaşayabileceği, barınabileceği, çocukların eğitim alabileceği, gençlerin spor yapabileceği, belli sosyal ihtiyaçların karşılanabildiği bir standardı karşılamaya çalıştıklarını belirtti.
     Ne kadar yüksek standart sağlanırsa sağlansın Suriyelilerin istediği şeyin kendi vatanlarına dönmek olduğunu ifade eden Ergin, şöyle konuştu:
     İstekleri ülkelerine dönüp orada barış huzur içerisinde yaşayabilmek. Bu noktada biraz önce AP Türkiye Raportörü Oomenin söylediği şeylere atıfta bulunmak istiyorum. ABnin mali yardım vesaire yapıp yapmaması kendi bileceği bir şey. Ancak, ziyaret ettiğimiz misafirlerin (Suriyede ölüm makinelerini durdurun. Ölümleri, akan kanı durdurun) talepleri oldu. Bu noktada ABnin şuana kadar yapabileceği şeyleri yaptığını düşünmüyoruz. AB, siyasi duruşuyla, alacağı tavır ve inisiyatiflerle bu bölgede şartların değişmesine katkı sunabilir. Ölümleri engelleyebilecek bir atmosferin oluşmasına ABnin yeterince katkı sunmadığı kanaati biz de var. O açıdan parasal yardımlar elbette ki önemli, anlamlı, ama çok daha önemli olan şey insan hayatıdır, kanların akmamasıdır. Bir katkı sunabilecekse ben de Oomene aynı şeyleri söyledim. ABnin birlik olarak, birlik üyesi ülkelerin oluşturduğu platformun siyasi ağırlığının bu kanın durdurulması noktasında uluslararası alanda inisiyatif alması önemlidir.
     Avrupa Konseyinin belli inisiyatifler geliştirmek suretiyle bölgede etkin olan aktörleri harekete geçirmesi dileğinde bulunan Adalet Bakanı Ergin, bölgede bir an önce barışın egemen olmasını temenni etti.
     Açıklamanın ardından Ergin ve Ruijten, tesisten ayrıldı.
    
     Muhabir: İsmihan Özgüven
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Türkiyeye sığınan Suriyeliler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER