Türkiye, yatırımın merkezi olacak

Türkiye, yatırımın merkezi olacak -Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öndeş: Bu not artırımı, dış kaynaklı ve büyük ölçekli doğrudan yatırımların Türkiyeye gelmesini sağlayacaktır. Ülkeye sermaye girişi olacaktır -


ERZURUM (A.A) - Ayşe Yıldız - Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Öndeş, Bu not artırımı, dış kaynaklı ve büyük ölçekli doğrudan yatırımların Türkiyeye gelmesini sağlayacaktır. Ülkeye sermaye girişi olacaktır dedi.
     Öndeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poorsun (S&P), Türkiyenin uzun vadeli kredi notunu BBden BB+ya çıkarmasının ülke ekonomisinin yatırım yapılabilir düzeye yakın bir derece olduğunu söyledi.
     Türkiyenin 2012 yılı sonunda büyümede dünya ekonomilerinde 2nci sırayı aldığını vurgulayan Öndeş, Türkiye, dünyada ihracatını en hızlı artıran ülkelerden biri oldu. Türkiye ekonomisi bu performansıyla çoktan yatırım yapılabilir ülke derecesine gelmiştir. S&P, Türkiye için beklenen yatırım yapılabilir derecesini de çözüm sürecini işaret ederek, barışçıl çözüm sağlanırsa bu notun artırılabileceğini vurgulamıştır diye konuştu.
     Aslında ülkenin ekonomisinin gelişen yapısı ve sağlam finansal sistemine karşı bunun beklenilen not olmadığını vurgulayan Öndeş, Türkiyenin yatırım yapılabilir ülke seviyesinde gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
     Uluslararası ekonomi çevrelerince, Türkiyenin yatırım yapılabilir bir ülke olduğuna dikkati çeken Öndeş, şunları kaydetti:
     Bu not artırımı, dış kaynaklı ve büyük ölçekli doğrudan yatırımların Türkiyeye gelmesini sağlayacaktır. Ülkeye sermaye girişi olacaktır. İşletmelerimizin dış borçlanma maliyetlerini düşürecektir. S&Pnin, Türkiyenin uzun vadeli kredi notunu yükseltmesinin sonucu olarak, kısa vadede Türk tahvillerinin değerini arttıracak bir etki yapar. Orta vadede ise hem devlet hem de özel sektör daha ucuza ve daha uzun vadeli borçlanabilecektir. Yatırım fonlarının Türkiyeye girişi artacaktır. Bu not artışı, işletmelerin içinde bulunduğu ekonomide uzun vadede bir istikrarın olduğu anlamına geliyor.
    
     -Ülke ekonomisi büyüyecek-
    
     Prof. Dr. Öndeş, Bu not artırımı, Avrupanın yaşadığı finansal sorunların paralelinde bakılırsa, komşuda ekonomik durgunluk yaşanıyorken, işsizlik artmışken, bankalar finansal sarsıntı içindeyken bu not artışı Türkiyenin ekonomik başarısının S&P tarafından onaylanmasıdır dedi.
     Kamu ve özel sektörde Türkiyenin borçlanma maliyetlerinde azalmaya neden olacağını, kredi ve mevduat faiz oranlarının düşüşe geçeceğini anlatan Öndeş, şöyle devam etti:
     Bu sayede TL değerlenir. TLdeki değer artışı da borsamızda yükseliş olmasını sağlar. Bunun sonucunda da yabancı sermaye girişinde de hızlı artış görülebilir. Bunları topladığımızda eşitliğin diğer tarafında ülke ekonomisinin büyümesine yol açtığını görürüz. Dünyada para sahibi yatırımcıların ağırlıkla izledikleri üç kuruluş var. Bunlar, S&P, Fitch ve Moodys. Bu üç kuruluştan Fitch ve S&Pnin yaptığı not iyileştirmesinin ardından şimdi sırada Moodys var.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Türkiye, yatırımın merkezi olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER