Türkiye Onbir Ayın Sultanına hazır

Türkiye Onbir Ayın Sultanına hazır -Yarın başlayacak olan onbir ayın sultanı ramazanda, bir çok ilde iftar çadırları kurulacak, iftarın ardından hoşça vakit geçirilmesi amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecek -Sahip olduğu


ANKARA (A.A) - Yurt Haberler Editörlüğü - Yarın başlayacak olan onbir ayın sultanı ramazanda, bir çok ilde iftar çadırlarının kurulmasının yanı sıra iftardan sonra hoşça vakit geçirilmesi amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecek.
     Günlük hayatın karmaşasını biraz olsun sadeleştiren, insanların daha hoşgörülü daha yardımsever olmalarını sağlayan ramazan ayında, eski geleneklerin sürdürülmesi ve yeni nesillere de aktarılması amacıyla düzenlenecek etkinlikler, ayın daha eğlenceli geçmesini sağlayacak.
     Ramazan etkinlikleriyle ilgili tüm hazırlıklarını tamamlayan Şanlıurfa Belediyesi, Türkiyenin çeşitli illerinde Ramazan Urfada yaşanır yazılı bilboard ilanlarıyla vatandaşları, Ramazan ayını Peygamberler şehrinde geçirmeye davet ediyor.
     Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların kentte, ramazan ayını farklı bir şekilde yaşaması için yoğun gayret gösterdiklerini belirtti.
     Şanlıurfanın sahip olduğu potansiyelle Mekke, Medine ve Kudüsten sonra dünyadaki en önemli inanç merkezlerinden biri olarak gösterildiğini ifade eden Yücetepe, Peygamberler Şehrinde ramazan ayının ayrı bir havasının bulunduğunu belirtti.
     Yücetepe, bu yıl Türkiyenin birçok kentinde Ramazan Urfada yaşanır yazılı bilboard reklamlarının yer alacağını bildirerek, ilanlar aracılığıyla vatandaşları, Ramazan ayını kentte geçirmeye davet ettiklerini söyledi.
     Ramazan ayı boyunca yapılacak etkinliklerle ilgili hazırlıkların da yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü aktaran Yücetepe, Muhakkak ki birçok ilimizde belediyeler, Ramazana yönelik etkinlikler yapıyor, ancak Şanlıurfanın farkı var şehir Ramazanı yaşıyor. Urfada şehir tüm boyutuyla Ramazan ayının kendine has yapısını şekillendiriyor.
    
     -Etkinlikler
    
     Fevzi Yücetepe, Ramazan ayı dolayısıyla bazı etkinlikler için de hazırlıklar yaptıklarını belirterek, şiir dinletisi, tasavvuf müziği konseri, orta oyunları gibi etkinliklerle, vatandaşların iftar ve teravih sonrası farklı bir ortam yaşayabilmesi için çaba gösterdiklerini dile getirdi.
     Etkinliklerin ağırlıklı olarak Balıklıgöl Yerleşkesinde düzenleneceğini belirten Yücetepe, bunun yanı sıra benzer etkinlikleri şehrin büyük mahallerinde de yaygınlaştırmaya çalıştıklarını söyledi.
     Yücetepe, ayın en önemli gecelerinden olan ve genelde çevre il ve ilçelerden vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Kadir Gecesi için de hazırlık yaptıklarını sözlerine ekledi.
    
     -Konya Rahmet Akşamları ile renklenecek-
    
     Ramazan ayı hazırlıklarını tamamlayan Konya Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayında sosyal yardımları artırmayı ve kültürel etkinlikler de sosyal hayata katkı sağlama amacıyla dar gelirli ailelere sosyal kart ile yardım edecek.
     Sosyal kart ile nüfusu 2 kişiye kadar olan ailelere 75 lira, 3 kişilik ailelere 100 lira, 4 kişilik ailelere 140 lira, 5 kişilik ailelere 175 lira, 6 ve üzeri nüfusu olan ailelere ise 200 liralık alışveriş imkanı sağlanacak.
     Ramazan ayı boyunca her akşam 2 mahallede iftar yemeği verilerek, mahalle sakinlerine Konya pilavı ikram edilecek.
     Programlarda hem vatandaşlar arası kaynaşma sağlanacak hem de Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek mahalle sakinleriyle buluşarak sohbet edecek. Ayrıca, ramazan ayı boyunca ihtiyaç sahibi ailelerin de evlerine misafir olunacak.
     100 Gün 200 Proje programları kapsamında ramazan ayı boyunca Kültürparkta Rahmet Akşamları düzenlenecek.
     Her akşam düzenlenecek etkinliklerde konser, şiir, söyleşi, naat ve kasidelerle ramazan akşamları renklenecek.
     Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, ramazan ayında Konyada bir başka coşkunun yaşandığını söyledi.
     Belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının bu aya özel çalışmalar yaptığına dikkati çeken Akyürek, Belediye olarak ramazan ayında yaklaşık 120 bin hemşehrimizle mahalle iftarlarında bir araya geleceğiz. Mahallelerde yapacağımız iftarlara zengin fakir, çocuk büyük tüm hemşehrilerimizi davet ediyoruz diye konuştu.
     Akyürek, 55 mahallede iftar düzenleneceğini, sosyal kart ile 5 bin aileye destek ulaştırılacağını belirterek, Ramazan coşkusuna tüm halkın iştirakini sağlamak için çaba göstereceğiz dedi.
     Ramazanda yetim, öksüz, ihtiyaç sahibi herkese ulaşılması gerektiğine değinen Akyürek, herkesin ihtiyaç sahiplerini, akraba ve komşusunu gözetmesi gerektiğini vurguladı.
    
    
     -Amasya-
    
     Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Osman Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nerede o eski ramazanlar söylemini ortadan kaldıracak nostaljik bir program hazırladıklarını belirtti.
     19 Temmuzda teravih namazının ardından düzenlenecek fener alayı, kaleden top atışı ve havai fişek gösterileri ile başlayacak etkinliklerin Ramazan ayı boyunca devam edeceğini aktaran Akbaş, Etkinlikler için hazırlıklarımız sürüyor dedi.
     Ramazan etkinliklerinin Şehzadeler Gezi Yolunda gerçekleşeceğini anımsatan Akbaş, şunları kaydetti:
     Ramazan etkinlikleri ile amacımız kültürümüzü kendi örf ve adetlerimizi yaşatarak gelecek kuşaklara bu gelenekleri aktarmak. Vatandaşlarımızın bu yıl da güzel bir ramazan geçirmesi için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Orta oyunları, Karagöz ve Hacivat, tasavvuf musikisi, Türk Halk Müziği konserleri, Kuran-ı Kerim tilavetleri, sıra geceleri, sema ve semah, mehteran ve bando gösterilerinin de aralarında bulunduğu bir çok etkinliği ramazan boyunca sunacağız.
     Ramazan süresince Memi Dede ve Tekir Dede mezarlıklarında kesintisiz mukabeleler okutulmaya devam edileceğini de hatırlatan Akbaş, ramazan çadırının bu yıl da kurulmayacağını anımsatarak diğer taraftan Hayatcan Derneği aracılığıyla yoksullara bin adet ramazan paketi verilmesinin hedeflendiğini belirtti.
     Akbaş, ramazan etkinlikleri sırasında vatandaşlara ücretsiz, kandil simidi, dev semaverlerde pişirilen çay ile bakır güğümlerde şerbet ikram edileceğini de sözlerine ekledi.
    
     -Çorumlular Ramazan Sokağında buluşacak-
    
     Çorumda 3 yıldır geleneksel hale getirilen Ramazan Sokağında bu yıl da 30 gün boyunca 7den 70e tüm vatandaşlar için çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.
     Tamamlandığında kentin en büyük camisi olacak Meydan Caminin yanına kurulacak Ramazan Sokağına tarihi Çorum evlerinin maketleri yerleştirilecek.
     Maket evlerde hediyelik eşya, gıda, giyim gibi pek çok stant yer alacak. Ünlü sanatçıların da konuk olacağı Ramazan Sokağı etkinliklerinde, Kuran-ı Kerim tilaveti ve konserlerin yanı sıra çocuklar için Hacivat-Karagöz, kukla gösterileri, çocuk tiyatrosu gibi pek çok renkli gösteri sunulacak.
     Belediye ayrıca Ramazan ayında ihtiyaç sahibi aileler için gıda paketleri dağıtacak.
     Öte yandan her yıl olduğu gibi bu ramazan ayında da Kültür Sitesi Otoparkının yanına yaklaşık bin kişilik iftar çadırı kurulacak.
    
     -Giresunda, iftarın ardından fasıl programı-
    
     Giresun Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çoğu yerde gelenek haline gelen iftar çadırı uygulaması yerine, ramazan boyunca vatandaşlara modern bir ortam olan sosyal tesislerde iftar sunacaklarını belirtti.
     Kurt, sosyal tesiste bin kişiye iftar yemeği verileceğini ifade ederek, Taşbaşı Sosyal Tesislerinde iftar yemeğimizin ardından Taşbaşı Parkında fasıl programı sunacağız. Bunun yanı sıra mahalle muhtarlarımızın tespit ettiği yardıma muhtaç ailelerimize 4 bin adet yardım paketi dağıtacağız. Şehit aileleri, gaziler, engelliler ve belediye personelimize de ayrıca iftar davetlerinde bulunacağız dedi.
    
     -Orduda ramazana, orta oyunları renk katacak-
    
     Ordu Belediyesince geleneksel olarak açılan bin 250 kişi kapasiteli iftar çadırı, bu yıl da Tayfun Gürsoy Parkında vatandaşlara hizmet verecek.
     Ramazan ayı için Ünye Belediyesi tarafından ilçenin sahil yolu mevkisinde de bin 500 kişilik iftar çadırı hazırlanıyor.
     Aynı zamanda Cumhuriyet Meydanında ise Hacivat-Karagöz, orta oyunu ve musiki etkinliklerinin yer alacağı alanlar oluşturuluyor.
     Fatsada belediye tarafından Kültür Merkezinde Ramazan ayı boyunca her akşam bin kişiye iftar yemeği verilecek.
    
     -Sinopta ihtiyaç sahiplerine 380 paket gıda yardımı-
    
     Sinopta ramazan ayında ihtiyaç sahibi vatandaşlara 380 paket gıda yardımı dağıtılacak.
     Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, kentte ay boyunca geleneksel ramazan etkinlikleri gerçekleştireceklerini anlattı.
     İskele Meydanındaki şehir parkında ve Sinop Yaşlılar Evinde çeşitli programlar düzenleyeceklerini dile getiren Ergül, bu yıl dördüncüsünü düzenledikleri Ramazan etkinliklerinde amaçlarının, vatandaşlara eski Ramazan eğlencelerini hatırlatmak ve hoş vakit geçirmelerini sağlamak olduğunu söyledi.
     Ay boyunca birçok sanatçının katılacağı konserler düzenleyeceklerini açıklayan Ergül, değişik paneller düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.
    
     -Adanada, yaylada ramazan etkinlikleri-
    
     Adana Müftüsü Arif Gökce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayı için ilçe müftüleriyle beraber çok ciddi hazırlık içerisinde olduklarını söyledi.
     Ramazanın önceki senelerden biraz daha farklı ve canlı geçmesi için çalıştıklarını belirten Gökce, son yıllarda Ramazanın yaz aylarındaki sıcaklara denk gelmesinden dolayı işlerinin biraz zorlaştığını kaydetti.
     Hava sıcaklığının artması ve okulların tatil olması nedeniyle Adanalıların yayla ve sahillere akın ettiğini vurgulayan Gökce, bu yüzden müftülüğün hizmet anlayışını değiştirerek merkezde yaptığı programların yanında yayla ve sahillerde de etkinlik gerçekleştireceğini dile getirdi.
     Gökce, şöyle konuştu:
     Yaylalarda yaşayan vatandaşlarımıza ramazanda mukabele, vaaz ve irşat gibi etkinlikleri yapmak için çalışıyoruz. Adananın başka bir gerçeği de mevsimlik işçileridir. Mevsimlik işçilerin kaldıkları yerlerde çadır mescitler ve çadır Kuran kursları kuracağız. İlçelerimizde de çalışmaları bitirmek üzereyiz. Kısacası Ramazanda Adananın her yerindeki vatandaşlarımıza ulaşmak istiyoruz.
     Bütün camilerin ses ve ışıklarını kontrol ederek, eksiklikleri gidermeye çalıştıklarını ifade eden Gökce, çifte minareli camilere mahya asacaklarını, sokak ve caddeleri ışıklı pano ve pankartlarla süsleyeceklerini belirtti.
    
     -Sokağı ramazanlaştıralım-
    
     Bu yıl Adanada toplam 9 camiye mahya asacaklarını anlatan Gökce, şunları kaydetti:
     Buralar aracılığıyla güzel sözleri halkımıza bir mesaj olarak sunmak istiyoruz. Ayrıca, Adananın en merkezi, en hareketli caddelerine, köşelerine sponsorların da katkısıyla Ramazan huzurdur ve Oruç sabırdır gibi yaklaşık 50 güzel sözü içeren levhalar asacağız. Bu sene Sokağı Ramazanlaştıralım diye bir sloganla çalışmalara başladık. Ramazan, sokağa, caddeye ve çarşıya insin. Böylece bir maneviyat iklimi oluşsun, bir huzur iklimi oluşsun. Herkesin tebessüm ettiği, birbirine selam verdiği ve saygı gösterdiği mübarek bir ay olsun.
     Ramazan ayı boyunca tüm camilerde sabah ve ikindi namazından önce mukabelelerin okunacağını, her gün öğle ve yatsı namazından önce de vaaz verileceğine dikkati çeken Gökce, çocukların camiye, namaza ve teravihe alıştırılmaları konusunda çalışmalar yapacaklarını ifade etti.
     Gökçe, şöyle devam etti:
     İstiyoruz ki bu yılın ramazanı çocuk ve gençlerin ramazanı olsun. Bu yıl camiler çocuk ve gençlerin olsun. Onun için camilerimizin kapılarını onlara sonuna kadar açıyoruz. Bütün görevlilerimize uyarılarda bulunuyoruz Sakın ha Ramazan ayında çocukları sınırlamayın. Bırakın koşsunlar oynasınlar camilerde. Minbere çıksınlar, mihraba ve kürsüye çıksınlar. Vaaz okusunlar, hutbe okusunlar. Böylece çocuk caminin ruhuyla ruhunu birleştirsin, barışık hale gelsin.
    
     -Gaziantepte Ramazan Şenlikleri-
    
     Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayı hazırlıkları kapsamında bu yıl, Şehreküstü İtfaiyesi, Kayaönü İtfaiyesi, Atapark ve Düztepe Dergah Düğün Salonu olmak üzere, 4 ayrı noktada iftar çadırı kuracak.
     Söz konusu bölgelerde ramazan boyunca 100 bin vatandaşa iftar vermeyi planlayan belediye, daha önceden tespit ettiği 8 bin yoksul aileye de gıda yardımında bulunacak.
     Bu yıl 9uncusu gerçekleştirilecek Ramazan Şenlikleri etkinlikleri ise Yüzüncü Yıl Atatürk Kültür Parkı ve Masal Parkında düzenlenecek.
     Şenliklerde; tasavvuf müziği konseri, sema gösterileri, fasıl dinletileri, sıra geceleri, Hacivat-Karagöz gösterileri, ulusal ve yerel sanatçı konserleri, gölge oyunları, meddah ve orta oyunu gibi etkinlikler yer alacak.
     Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, yüreklere mutluluk ve manevi coşkular getiren ramazan ayının, insanların hem ibadetlerini daha yoğun olarak yerine getirdikleri hem de aç ve yoksulların halini daha iyi anlayarak daha çok yardım eli uzattıkları, paylaşma ve dayanışmaya vesile olan müstesna bir zaman olduğunu belirtti.
     Ramazan ayının insanlar arasındaki birlik ve beraberlik bağlarının güçlenmesinde büyük katkısı olduğunu vurgulayan Güzelbey, Büyükşehir Belediyesi olarak, böylesine kutsal bir ayda, halkımızın akşamlarını birlik ve beraberlik içinde yaşamaları için başlattığımız ve bu yıl dokuzuncusunu hep birlikte kutlayacağımız Ramazan Şenliklerimizin çok daha canlı, çok daha hareketli geçeceğini ümit ediyoruz diye konuştu.
    
     -Şehitkamil ve Şahinbey belediyeleri-
    
     Merkez Şehitkamil Belediyesi de ramazan ayı boyunca 21.00 ila 22.30 saatleri arasında her akşam farklı bir mahallede şenlik düzenleyecek.
     Belediye, Karagöz Okumayı Öğreniyor, Aşuk ile Maşuk gibi animasyon gösterileriyle çocukların ve mahalle sakinlerinin neşeli bir ramazan geçirmesini hedefliyor.
     Belediye ekipleri, ilçe genelinde tespit ettiği yardıma muhtaç ailelere de çeşitli yardımlarda bulunacak.
     Şahinbey Belediyesi de, ramazan hazırlıkları çerçevesinde ilçedeki camilerin tamamında oluşturduğu iki ayrı ekiple, temizlik çalışması yapıyor.
    
     -Erzurumda renkli etkinlikler-
    
     Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayına özel olarak hazırlanan programın birbirinden renkli etkinliklere sahne olacağını belirterek, özellikle kültürel etkinliklere ağırlık vereceklerini söyledi.
     Sosyal yardımlaşma ve dayanışma ruhuna uygun çalışmalara imza atacaklarını vurgulayan Küçükler, Erzurumun mahalli sanatçılarının yanı sıra, Türkiyenin farlı bölgelerinden gelecek ses ve müzik ustalarının, Ramazan ayı boyunca Erzurum halkına dinleti sunacağını ifade etti.
     Küçükler, şunları kaydetti:
     Ramazan ayına özel olarak hazırlanan programlar, birbirinden renkli etkinlikler sahne olacak. Erzurumda, Ramazan gecelerinde halk oyunları gösterileri, orta oyunları, şiir dinletileri, tiyatro oyunları, skeç ve parodiler damgasını vuracak. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığınca organize edilen ramazan programı, Ağustos ayının sonuna kadar vatandaşlarımıza gönüllerince eğlenme imkanı sunacak.
     Ramazan ayı boyunca kurulacak iftar sofralarıyla Erzurum halkını biraraya getirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Küçükler, sofralarda, sosyal yardımlaşma ve dayanışma ruhunu yaşatacaklarını belirtti.
    
     -Karsta safari sirki-
    
     Kars Belediyesi tarafından da Ramazan ayı boyunca, sosyal ve kültürel anlamda farklı etkinlikler düzenlenecek.
     Ramazan ayında ihtiyaç sahibi 600 aileye gıda ve giyecek yardımında bulunulacak, yaşlı ve yardıma muhtaç 53 aileye de evde bakım hizmeti verilecek.
     Ramazan ayının ilk haftasında safari sirki kurdurularak, vatandaşların güzel vakit geçirmesi sağlanacak. Türk Kızılayı Kars Şubesi tarafından, Ramazan ayında 500 aileye gıda yardımı yapılacak.
     Kızılay Şubesi, il merkezinde ve köylerdeki ihtiyaç sahibi ailelerle şehit aileleri ve gazilere, giyecek yardımında da bulunacak.
    
     -Ağrı-
    
     Ağrı Belediye Başkanı Hasan Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayında iftardan sonra halkın katılımıyla yapılacak çeşitli eğlence programları düzenleyeceklerini belirterek, Eski Van Caddesi üzerinde Ramazan ayı boyunca hacivat-karagöz oyunu ve çeşitli tiyatro gösterilerinin sahneleneceğini ifade etti.
     Sanatçıların da konser vereceğini vurgulayan Arslan, Bu etkinliklerimizin dışında, ihtiyaç sahibi ailelere maddi yardımda bulunacağız. Ramazan ayını tüm vatandaşlarımızla birlikte dolu dolu geçirmeyi planlıyoruz. Etkinliklerimize tüm halkımızı bekliyoruz diye konuştu.
    
     -Trabzonda, 4. Ramazan Şenliği-
    
     Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yardımlaşma ve paylaşma ayı olan ramazan ayında kentin üç ayrı noktasında iftar yemeği verileceğini belirterek, Meydan Belediye Sosyal Tesisleri ile İnönü Mahallesi Yavuz Selim Camisi yanına ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis girişinin bulunduğu alanda kurulacak çadırlarda her akşam bin 200 vatandaşımıza iftar yemeği verilecek dedi.
     Gümrükçüoğlu, ayrıca, Ramazan ayı dolayısıyla 3 bin vatandaşa kuru gıda yardımında bulunacaklarını da ifade ederek, kent merkezindeki camilerin temizliğinin oluşturulan bir ekiple gerçekleştirildiğini, camilerdeki halıların makinelerle yıkandığını söyledi.
     Başkan Gümrükçüoğlu, geleneksel olarak organize ettikleri 4. Ramazan Şenliğinin bu yıl da Zağnos Vadisinde gerçekleştirileceğini belirterek, şunları kaydetti:
     Burada vatandaşlarımız hem alışveriş yapabilecek hem de düzenlenecek etkinliklerle güzel bir ramazan gecesi yaşama imkanına kavuşacaklar. Çeşitli sosyal programların organize edileceği şenliğe, tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz.
    
     -Rizede semazen gösterisi ve orta oyunları sahnelenecek-
    
     Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, ramazan dolayısıyla Rize Belediyesi Kültür Park Salonunda 3 bin kişi için iftar sofrası hazırlanacağını söyledi.
     Kültür Park Salonu yanındaki alanda ise ramazan etkinlikleri organize edileceğini belirten Bakırcı, program çerçevesinde orta oyunu ve gölge oyunları sahneleneceğini, ayrıca semazen gösterileri düzenleneceğini ifade etti.
     Bakırcı, ney, tasavvuf müziği ve şiir dinletileri ile illüzyon gösterilerinin gerçekleştirileceği etkinlikte ayrıca dünyaca ünlü hafızların Kuran-ı Kerim dinletisi sunacakları program da düzenleneceğini vurgulayarak, vatandaşları etkinliklere davet etti.
    
     -Gümüşhanede iftar çadırı kurulacak-
    
     Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, yaklaşan ramazan ayı dolayısıyla çeşitli hazırlıklar yaptıklarını belirterek, Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu ramazan ayında da Zafer Meydanında iftar çadırı kuracağız. Burada her akşam 150 vatandaşımıza iftar yemeği vereceğiz dedi.
     Canlı, ihtiyaç sahibi 500 aileye de gıda yardımında bulunacaklarını kaydetti.
    
     -Eskişehirde aşevlerinden yemek yardımı-
    
     Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı ile Kentparkta iftarın ardından çeşitli Ramazan etkinlikleri düzenleyecek. Öte yandan aşevlerinden vatandaşlara sıcak yemek yardımı yapılacak.
     Tepebaşı Merkez İlçe Belediyesi, bölgesinde bulunan ibadethanelerin bakım ve onarımlarının yanı sıra yaptığı ışıklandırma çalışmasıyla camileri ramazan ayına hazır hale getirdi. Bugüne kadar yapılan çalışmalarla bölgede toplam 36 cami ışıklandırıldı. Tepebaşı Belediyesi ramazan boyunca mobil iftar aracıyla yardıma muhtaç vatandaşlara sıcak iftar yemeği ulaştıracak.
     Odunpazarı Merkez İlçe Belediyesi tarafından, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi önünde, Atatürk Lisesi bahçesinde, Ihlamurkent Sosyal Tesislerinde, Emek Mahallesi Aşevinde, 71 Evler Mahallesi Kapalı Pazarından kurulacak iftar çadırlarında her gün 5 bin kişiye 4 kap iftar yemeği verilecek.
     Ayrıca, her gün ihtiyaç sahibi 200 ailenin evlerine kadar da 4 kap sıcak yemek götürülecek.
    
     -Sivas-
    
     Sivas Belediyesi, bünyesinde faaliyet gösteren Hayat Ağacı Derneği işbirliğiyle tarihi Buruciye Medresesi yanında bin 200 kişilik iftar çadırı kuracak. Bu çadırda her gün 4 çeşit sıcak yemek dağıtılacak. İftar çadırına bağışlar için kentin değişik bölgelerine ise stantlar açılarak, iftar çadırı için bağışlar kabul edilecek.
     İhtiyaç sahibi ailelerin gıdadan giysiye kadar her türlü gereksinimlerini ücretsiz karşılayabilmek için oluşturulan Gıda Bankası, ramazan ayında yardımlarına devam edecek. Gıda bankasından ramazan ayına yönelik 4 bin aileye alışveriş yapma imkanı sağlanacak.
     Evde yemeğini yapamayan engelli ve yaşlı vatandaşların evine de iftar saatinden önce yemek servisi yapılacak. Ramazan ayında 5 bin kişiye ekmek yardımı devam edecek.
     Sivas Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı da ramazan bayramı öncesi 4 bin kişiye nakdi yardımda bulunacak. Ramazan ayı nedeniyle hayırseverler tarafından yapılan gıda paketlerinin dağıtımını yapacak.
     Sivas Belediyesi ramazan ayı boyunca kültürel faaliyetlere de ağırlık verecek. Ramazan ayında belediye tarafından Atatürk Etnografya ve Kongre Müzesi bahçesinde 12 değişik program düzenlenecek.
    
     -Tokat-
    
     Tokat Belediyesi ramazan ayında 6 bin kişiye her gün sıcak yemek dağıtacak.
     Tokat Belediyesi Aşevi Müdürü Hasan Uçkun, aşevi olarak ramazan ayına hazır olduklarını belirtti. Daha önceki yıllarda iftar çadırı kurduklarını ifade eden Uçkun, bu yıl ramazanda çadırı kurmayacaklarını belirterek, Aşevimizin karşısında Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait yapımı bitmek üzere olan binada bin kişiye iftar yemeği vereceğiz. Tokat Belediyesi olarak ramazan ayında her gün 6 bin kişiye sıcak yemek dağıtacağız. Günlük 3 bin 500 kişiye ekmek dağıtacağız dedi.
     Uçkun, ihtiyaç sahibi ailelere yemek vermek isteyen hayırseverlere yardımcı olacaklarını, yardımların aşevinde iftar saatinde sıcak yemek olarak dağıtılacağını ifade etti.
    
     -Malatya-
    
     Malatya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, ramazan ayı içerisinde değişik mahallelerde Mahalle Şenlikleri ve Ramazan Etkinlikleri adı altında seyyar sinema ve tiyatro tırı ile sinema, tiyatro ve müzik gösterileri yapacak.
     Kentte, geleneksel olarak kurulan iftar çadırı Yeni Camisi yanındaki alanda kurulacak ve her gün bin 500 civarında vatandaşa iftar yemeği verilecek.
     Ramazan boyunca iftardan sonra Yeni Belediye Binası yanında bulunan fuar çadırında ilahi sanatçılarının konser vereceği Aspuzuda Ramazan Geceleri programında vatandaşlar, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği konserleri ile konferanslar, tiyatro gösterileri, ney dinletisi, semazen gösterileri, yarışmalar, şiir geceleri, kukla gösterileri, Hacivat-Karagöz gösterileri gibi etkinliklerle geleneksel ramazan gecelerini yaşama fırsatı bulacak.
     Kent merkezindeki şerbet çeşmesinde her akşam teravih namazı sonrası şerbet içebilecek vatandaşlar, ayrıca fuar çadırında açılacak 23. Dini Yayınlar ve Kitap Fuarında düzenlenecek imza günleri, sohbet programları ve çekilişlere de katılabilecek.
    
     -Erzincan-
    
     Erzincan Belediyesi ve Erzincan Müftülüğü işbirliğiyle eski belediye binasının bulunduğu alana kurulacak eğlence çadırında ramazan ayına yönelik programlar düzenlenecek.
     Ramazan ayı boyunca bu çadırda aşıklar, mahalli sanatçılar, ilahi grupları ile mehter takımının konserlerine yer verilecek. Ramazan ayına yönelik şiir geceleri, tasavvuf geceleri, sohbet geceleri de düzenlenecek.
     Erzincan Belediyesi ise bu yıl 3 bin kişiye her gün iftar yemeği dağıtmayı planlıyor.
    
     -ARDAHAN-
    
     Ardahan Müftüsü Galip Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında Ardahandaki tüm camilerde mukabele geleneğinin devam edeceğini belirterek, geleneğin bu yıl daha da yaygınlaşması için çalışacaklarını söyledi.
     Akın, Tüm camilerde mukabele okunacak. Ancak caminin cemaati durumuna göre fazla da okunabilecek. Kuran-ı Kerim 114 süre, 30 cüzden ibarettir. Her gün bir cüzün okunması mukabele demektir. Mukabele, ramazan ayının en güzel sünnetlerinden biridir dedi.
    
     -KARS-
    
     Kars İl Müftüsü İlyas Gümüş, sabah ve öğlen namazından sonra Merkez Camide merkezi sistemle, diğer camilerde ise öğlen namazından sonra ramazan ayı boyunca mukabele geleneğinin sürdürüleceğini söyledi.
     Camilerde her gün vaazı nasihatler düzenleneceğini vurgulayan Gümüş, Ramazan ayı boyunca ayrıca köy gezilerimiz olacak. Köylerde vaazı nasihatler edilerek, sohbetler düzenlenecek dedi.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Türkiye Onbir Ayın Sultanına hazır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER