Türkiye asırlık camileriyle ramazanı karşılayacak

Türkiye asırlık camileriyle ramazanı karşılayacak -Kimi yapıldığı dönemin ihtişamını kimi de o dönemin sadeliğini yansıtan asırlık camiler bu yıl da ramazana hazır -Anadolunun en eski camileri arasında yer alan peygamberler şehri Şanl


ŞANLIURFA (A.A) - Yurt Haberler Editörlüğü - Kimi zaman yapıldığı dönemin ihtişamını kimi zaman da sadeliğini yansıtan, asırlardır günde 5 vakit cemaatini ağırlayan ve hikayeleriyle dikkat çeken Türkiyenin asırlık camileri, bu yıl da ramazan ayında ibadet edecek müslümanlara hizmet vermek için hazır.
     Orhan Gaziden Ahmed Şaha, Emir Mahmut Beyden Yıldırım Beyazide kadar dönemin hükümdarlarının, ünlü mimarlarının ve zengilerinin yaptırarak müslümanların hizmetine sunduğu, dış estetikleri, işlemeleri, minareleri, kubbeleri ve diğer bazı özellikleriyle bulundukları bölgelere hayat kazandırıp şehrin de simgesi haline gelen camiler, ramazan ayında sadece birer ibadethane değil, eğitim ve kültür hizmeti de veriyor.
     Anadolunun en eski camileri arasında yer alan Şanlıurfadaki tarihi Ulu Cami, ibadet etmek isteyenlerin yanı sıra mimarisiyle de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
     Türkiyede en fazla caminin bulunduğu iller arasında yer alan ve Peygamberler Şehri olarak da bilinen Şanlıurfada, Haşimiye bölgesi yakınlarındaki tarihi Ulu Cami, günün her saatinde ibadet etmek isteyen vatandaşların akınına uğruyor.
     Özellikle hava sıcaklıklarının yaz aylarında bunaltıcı olduğu kentte caminin mimari yapısı nedeniyle serin oluşu, ibadet etmek isteyenlere kolaylık sağlıyor.
     Kuran- Kerim hatmi çerçevesinde senenin her günü sabah ve ikindi namazının ardından birer Cüzün okunduğu camide, yıllardır Ramazan ayında da teravih namazı hatimle kıldırılıyor.
     Ulu Cami İmamı Ali Topal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin günübirlik cemaatinin haricinde bir de özel cemaatinin bulunduğunu söyledi.
     Topal, bazı vakit namazlarının yanı sıra Ramazan ayında da kentin en ücra köşelerinden bile bazı vatandaşların hatimle teravih namazını kılabilmek için özelikle bu camiyi seçtiğini belirtti.
     Söz konusu camide kadınlar için de genişçe bir ibadet mekanının bulunduğunu ifade eden Topal, şunları kaydetti:
     66 metre uzunluğundaki tarihi camimiz, Türkiyenin enine en uzun olan camileri arasında yer alıyor. 72 sütun üzerine kurulu cami 7 bin 440 metrekarelik bir alana inşa edilmiştir. Camimiz, yaklaşık 5 bin kişinin aynı anda ibadet edebilme kapasitesine sahiptir.
    
     -Tarihi Ulu Cami-
    
     Şanlıurfada, kim tarafından ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen Ulu Cami, çeşitli kaynaklardan temin edilen bilgilere göre, Nurettin Zengi tarafından 1170-1175 tarihleri arasında onarılıp bugünkü şeklini aldı.
     Bahçesindeki güneş saati, sekizgen köşeli saat kulesi ve mimarisiyle Anadolunun en eski camileri arasında yer alan Ulu Cami, Suriyenin Halep kentindeki Ulu Cami ile mimari bakımından benzer özellikler gösteriyor.
     Avlusunda mezarlık, türbe (Mevlana Halid Bağdadinin oğlu Şehaübeddin Ahmet adına) ve güneş saati yer alan caminin içerisinde su kuyusu da bulunuyor.
     Önceki yıl oldukça geniş kapsamlı tadilata alınan cami, onarım çalışmalarının ardından tekrar ibadete açıldı.
<< Önceki Haber Türkiye asırlık camileriyle ramazanı karşılayacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER