Türkiye ile Irak arasındaki ticaretin geliştirilmesi

Türkiye ile Irak arasındaki ticaretin geliştirilmesi -TISİAD Başkanı Kılıç: Irak ile gerek mevzuat uyumu gerekse ticari işbirliğinin gelişmesi için atılan adımlar büyük önem arz etmektedir


MERSİN (A.A) - Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Irak ile gerek mevzuat uyumu gerekse ticari işbirliğinin gelişmesi için atılan adımların büyük önem arz ettiğini bildirdi.
     Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, Iraka yönelik ihraç ürünlerinde uygulanacak birtakım gözetim ve denetim sistemleriyle ilgili hükümetin yaptığı başarılı çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını belirtti.
     Yaklaşık 10 milyar dolar ile Almanyadan sonra Türkiyenin en büyük ihraç pazarlarından biri olan Iraka yönelik, öncelikle Kuzey Irakta olmak üzere mobilyalarda Türk standartlarının uygulanacağına dikkati çeken Kılıç, Bu sayede mobilyalarda Türk standartlarına göre sertifika almış malların ithaline izin verilecek. Bu sertifikaları veren laboratuvarların akredite olma şartı ise 1 Ocak 2013ten 1 Temmuz 2013e ötelendi. Başlamış ihraç işlemlerinde ise sertifika aranmayacak ifadelerini kullandı.
     Kılıç, ayrıca Kuzey Iraka gıda ürünleri ihracatında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının düzenlediği sağlık sertifikalarının kabul edileceğini ve zorunlu uygulamanın da 1 Ocak yerine 1 Martta başlayacağını anlatarak, 2 ülke arasındaki işbirliği ve iletişim için bir danışma mekanizmasının kurulduğunu anımsattı.
     Tüm bu gelişmelerin Irakın, Türkiye ve Türkiyenin de Irak için önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade eden Kılıç, şunları kaydetti:
     Türkiye Cumhuriyetinin 100. kuruluş yıl dönümünün kutlanacağı 2023 yılında ulaşılması hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde gelişen pazarlar konumundaki komşularımız ile ticaretin önemi büyüktür. Bu kapsamda da geçiş kapısı niteliğindeki Irak ile gerek mevzuat uyumu gerekse de ticari işbirliğinin gelişmesi için atılan adımlar büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede bölge milletvekilimiz ve Ekonomi Bakanımız sayın Zafer Çağlayanın konuya gösterdiği hassasiyet ise ayrıca sevindiricidir. Konunun yakın takipçisi olan TISİAD da sorunların çözümü ve daha iyi şartlarda ticaretin yapılmasına yönelik gerek lobi, gerekse kulis çalışmalarını her iki ülkede de yoğun şekilde sürdürmektedir.
    
     Muhabir: Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Türkiye ile Irak arasındaki ticaretin geliştirilmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER