Türkiye Maden İş Sendikası Yeni Çeltek

Türkiye Maden İş Sendikası Yeni Çeltek Şube Başkanı Güven: -Yeni Çeltek Linyit İşletmesi ülke genelinde maden sahaları işleten Soma Holding AŞye 35 yıllığına devredildi


AMASYA (A.A) - Türkiye Maden İş Sendikası Merzifon Yeni Çeltek Şube Başkanı Gülahmet Güven, Yeni Çeltek Linyit İşletmesinin ülke genelinde maden sahaları işleten Soma Holding AŞye 35 yıllığına devredildiğini söyledi.
     Güven, yaptığı açıklamada, Yeni Çeltek Linyit İşletmesinin son 10 yıldır zarar ettiğini, işletmenin Soma Holding AŞye kiralanmasının bölge ve sendikalı işçiler bakımından bir çözüm olduğunu ifade etti.
     İşletmenin Soma Holdinge 35 yıllığına 305 sendikalı işçisi, ekipman ve sahalarıyla birlikte rödovans karşılığında devredildiğini belirten Güven, şunları kaydetti:
     1955 yılında kömür işlemeye başlayan linyit işletmemiz özellikle son 10 yıldır ciddi bir dar boğazdan geçmekteydi. Kendini yenileyememe ve yeni kömür ocaklarının açılamaması beraberinde ekonomik sıkıntıları getirmiş ve gelinen noktada 2012 yılını zararla kapatmıştır. İşletmemiz sahasındaki kömür rezervinin ömrü 6 yıl kalmış ve kapanmakla karşı karşıya gelmişti. İşletmeye bağlı Kayadüzü beldesi bölgesindeki sahalarımızda 1 yıldır sürdürülen sondaj çalışmaları neticesinde elde edilen verilere göre 850 metre derinlikte 5 bin ile 5 bin 500 kaloriye sahip yaklaşık 50 milyon ton kömür rezervi tespit edilmiş ancak ekonomik sıkıntılar nedeniyle işletmeye açılması gerçekleştirilememiştir. 35 yıllığına işçileri ve sahalarıyla birlikte devri yapılan Yeni Çeltek Linyit İşletmesi Soma Holding AŞye geçmesiyle birlikte yeni kömür sahalarının da işletmeye açılması ve mevcut 305 çalışan sayısının kısa bir zaman sonra bin 500 kişiye çıkarılması planlanmaktadır. Bu da Amasya bölgesinde en büyük istihdam alanı ve ekonomik olarak da en büyük işletmesi konumuna gelmesi demektir.
     Güven, Yeni Çeltek Linyit İşletmesinin yapılan anlaşma gereği Soma Holding AŞye devir tesliminin 1 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirileceğini bildirdi.
    
     Muhabir: Murat Arslan
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Türkiye Maden İş Sendikası Yeni Çeltek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER