Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Şube Başkanı

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Şube Başkanı Öğünç: Taş ocaklarının gerekli planlama yapılmadan ve birçoğunun da ÇED raporu olmadan işletmeye açılması, çevre sorunlarına neden oluyor


HATAY (A.A) - Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi Başkanı Abdullah Öğünç, kentteki taş ocaklarının gerekli planlama yapılmadan, birçoğunun da Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu olmadan işletmeye açılmasının, çeşitli çevre sorunlara neden olduğunu belirtti.
     Öğünç, yaptığı yazılı açıklamada, Hatayda son yıllarda sayıları hızla artan taş ocaklarının kent ekonomisi için önemli bir sektör haline geldiğini kaydetti.
     Taş ocaklarının gerekli hassasiyet gösterilmeden ve ciddi bir planlama yapılmadan işletmeye açılmasının, birçok çevre sorununu da beraberinde getirdiğini savunan Öğünç, açıklamasında şunlara yer verdi:
     Taş ocaklarının gerekli planlama yapılmadan ve birçoğunun da ÇED raporu olmadan işletmeye açılması, çevre sorunlarına neden oluyor. Taş ocakları, doğal peyzajın bozulması başta olmak üzere, bitki örtüsü ve tarihi dokunun tahribi, tozlanma, yanlış arazi kullanımı ve trafik yoğunluğu gibi farklı çevre sorunlarını da beraberinde getiriyor.
     Taş ocaklarında kullanılan patlayıcılar da ciddi gürültü kirliliğine neden oluyor. Özellikle galeri patlatmalarında ani şok dalgası, sarsıntı, yakın çevredeki konutların direncini azaltarak, kaya düşmelerine, heyelanlara, tarihi dokunun tahribine ve yok olmasına neden olabiliyor.
     Hatayda, sürdürülebilir taş ocağı işletmeciliği yapılabilmesi için, bitki örtüsünün en az olduğu alanların tercih edilmesi, gerçekçi bir ÇED raporunun hazırlanması gerektiğini belirten Öğünç, çalışması tamamlanan taş ocaklarında da tesviyeden sonra doğal peyzaja uygun düzenlemenin yapılması gerektiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Hatay
     Yayıncı: İsmihan Özgüven
<< Önceki Haber Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Şube Başkanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER