Türkiye Tekerlekli Sandalye Curling Milli Takımı

Türkiye Tekerlekli Sandalye Curling Milli Takımı kuruldu -Bedensel engelli sporculardan oluşan Tekerlekli Sandalye Curling Milli Takımı, ilk antrenmanını Erzurumda yaptı -Başantrenör Ulagay: Amacımız Finlandiyada düzenlenecek elem


ERZURUM (A.A) - Çağlar Sefertaş - Bedensel engelli sporculardan oluşan Türkiye Tekerlekli Sandalye Curling Milli Takımı, ilk antrenmanını Erzurum Curling Arenada yaptı.
     Milli takım başantrenörü Gökçe Ulagay, AA muhabirine yatığı açıklamada, 5 kişiden oluşan tekerlekli sandalye milli takımının, 17 Ekim tarihinde kurulduğunu belirtti.
     Ulagay, Turan Akalın, Birsen Sapmaz, Savaş Şimşek, Berk Kamanlı ve Erman Kurtun yer aldığı takımın Erzuruma gelerek, 2 Kasımda Finlandiyada düzenlenecek dünya şampiyonası elemelerine hazırlandığını söyledi.
     Aynı zamanda Romanya Curling Milli Takımının antrenörü olduğunu ifade eden Ulagay, milli takımın Dünya Tekerlekli Sandalye Curling Şampiyonası öncesinde Finlandiyadaki eleme maçlarına katılacağını belirtti.
     İtalya, Finlandiya, Macaristan, Slovakya, Almanya ve Hırvatistanında bulunduğu 11 takımla maç yapacaklarını anlatan Ulagay, burada ilk 2ye girecek takımların İsviçrede 4 ay sonra sonra İsviçrede düzenlenecek Dünya Tekerlekli Sandalye Curling Şampiyonasına katılacağını ifade etti.
     Ulagay, şampiyonada da en iyi 6-7 takımın puanlamalara göre 2014 Soçi Kış Olimpiyatlarına katılma hakkı kazanacağına dikkati çekerek, Erzurumdaki hazırlıklarımız gayet iyi gidiyor. Buradaki tesisler dünyadaki en iyi 5 tesis arasında yer alıyor. Türkiyedeki tek curling pisti burada olduğu için İstanbuldan Erzuruma geldik dedi.
     Hazırlıklar kapsamında günde 2 kez antrenman yaptıklarını ifade eden Ulagay, şunları kaydetti:
     Ayrıca teorik çalışmalarımız da devam ediyor. Çalışmalarımız oldukça iyi gidiyor. İnanıyorum ki orada kimsenin yüzünü kara çıkarmayacağız. Kış sporlarında engelli branşlarının olmaması bizim için üzücü. Curling sporu Türkiyede 3 yıldır var ama tekerlekli sandalye branşı 3 yıl sonra açılıyor. Umarım bizim branşımız başka branşlara da ilham olur. İnşallah engellilere yönelik farklı branşlar açılır. Curling yaklaşık 1450li yıllarda İskoçyada bulundu. Dünyada 500-600 yıldır oynanan bir spor. Tekerlekli curlingde 2000 yılından beri oynanıyor. 2002de ilk defa bir dünya şampiyonası düzenlendi.
    
     -Normal curlinge göre terk fark süpürge kullanılmaması-
    
     Tekerlekli curlingin kurallarının normal curlinge benzediğini anlatan Ulagay, şöyle konuştu:
     Normal curlingde 2 kişi süpürmekle görevlidir. Tekerlekli curlingde ise süpürme yasaktır. Bizim de özel bir yollama sopamız var. Onu kullanarak taşları hedeflerine yollamaya çalışıyoruz. Tek fark süpürme yok. Onun dışında bütün kurallar aynı. Teknik kısmı yüzde 20lik bir yüzdeyi kapsıyor. Onun dışında oyuncuların kafa yapıları, stratejileri, taktileri, hangi pozisyonda ne yapılması gerektiğini bilmeleri önemli. Bu oyuna buzun satrancı denilmesinin sebebi budur. Bakıyorsunuz 50 yaşında, 60 yaşında kişiler dünya şampiyonu oluyor. Mükemmel fizikli kişiler sonuncu oluyor, niye tamamen stratejiye bağlı bir oyun olduğu için.
     Sporcularının strateji ve taktiklerini geliştirmeye çalıştıklarını belirten Ulagay, takımda önceden tekerlekli sandalye tenis milli takımında, Beşiktaş Basketbol Takımında ve yüzme milli takımında forma giyen sporcular bulunduğuna değinerek, şunları kaydetti:
     Takımı oluşturacak oyuncuları seçmeye özen gösterdik. Kafa yapısı, düşünce tarzı ve stratejileri bizim için çok önemli. Türkiyede ilk defa olan bu sporu uzun yıllar yapmayı düşünüyorlar. Başarmak ve ilk olmak istiyorlar. İlk defa curling takımında yer aldıkları için şimdiden tarihe geçtiler. Amacımız Finlandiyada düzenlenecek elemelerde ilk 2ye girip elemeleri geçip, dünya şampiyonasına gitmek. 100-150 yıllık Türk sporu tarihinde hiç bir Türk takımı engelli kış olimpiyatlarında bulunmamıştır. Bu ülkemiz için bir ilk olacaktır. Hedef şu an için dünya şampiyonasına katılmak ve sonra olimpiyatlara boy göstermek.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Türkiye Tekerlekli Sandalye Curling Milli Takımı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER